Urblåst kvarn blir bostadsrätter

Bild: Riksbyggen
Bild: Riksbyggen

Som påminnelse om Stockholms industri- och sjöfartshistoria sparas Kvarnen Tre Kronor för kommande generationer. Men inuti byggnaden pågår en betydligt mer brutal omdaning. Följ med till ett annorlunda bygge som saknar motstycke i svensk byggnadshistoria.

Rivningsmaskinen Brokk attackerar de inre stomväggarna med ett öronbedövande hackande. Konturerna suddas ut av rivningsdamm och när jag höjer blicken gapar ett stort hål där en grå himmel bara kan anas. I partikeldimman kan jag med nöd och näppe urskilja ett tiotal diagonala järnbalkar av den kraftigaste dimensionen som tillsammans med längsgående balkar utmed väggarna gör att byggnaden står kvar.

Olle Claesson är konstruktör på KE-gruppen och för dagen min guide. Han förklarar att balkarna stadgar upp byggnaden när de gamla bärande bjälklagen och innerväggarna rivs. Orsaken till den invändiga rivningen är att man vill anpassa våningshöjderna till Riksbyggens nya moderna lägenheter. Sammanlagt blir det 122 stycken.

Men man skulle lika gärna kunna kalla det en rätt så brutal sanering av huset. Från 1898 till 1992 har det nämligen lagrats och malts olika slags säd i kvarnen Tre Kronor– och det fanns rester av både det ena och det andra i byggnadernas gamla bjälklag och väggar, berättar Olle.

Flyttar utvändig järnstomme
Av de fem byggnader som kvarnen Tre Kronor består av är två klara. Einar Mattsons var först ut med att förvandla ett av hamnmagasinen till bostadsrätter. Riksbyggen – som bygger om de återstående fem husen – har just avslutat sitt första hus, den gamla silobyggnaden. 

– För silon använde vi oss av en yttre järnstomme. Den har vi nu flyttat och monterat på byggnaden intill Einar Matssons hus. Här har bygget nu kommit så långt att monteringen av innerväggar och installationer pågår, berättar Olle Claesson.

Men den mest innovativa och senaste lösningen för att stadga upp de gamla urblåsta kvarnhusen hittar vi dock i ett annat av husen – det närmast den färdiga silon. Här har man lyckats gjuta xxx (tre?) stycken halvmeterbreda betongkransar längs väggarna inuti det urblåsta husskalet. I kransarna finns ett stort antal ingjutna armeringsjärn som sitter fästade i tegelväggen. På kransarnas andra sida sticker armeringsjärn ut som piggarna på en kam. Så småningom ska nya golvbjälklag gjutas fast i de utstickande järnen.

Knepigt Stockholmsberg

En knäckfråga för byggnadens konstruktion har varit grunden. För att bära upp grundläggningen som byggnadernas nya konstruktioner ska vila på har stålpålare borrats ner ända till berggrunden.
– Kvarnen Tre Kronor står på typiskt Stockholmsberg. På ett ställe kan berget ligga på sex meters djup och på ett annat en meter. De komplicerade bergsförhållandena har gjort det nödvändigt att ha bergspecialist med i projektet, säger Olle Claesson

I entrévåningen har golven sänkts för att få rätt indelning av våningsplanen. Sänkningen har åstadkommits genom sprängning och sågning med diamantvajer. Samma gäller för det nya stora garaget under kvarnen och in i Henriksdalsberget.

Men berget läcker och överallt syns anordningar för att leda bort vattnet. På ett ställe sitter ett välvt innertak som leder ut vattnet mot hängrännor och stuprör. Därifrån förs vattnet vidare till dräneringsrör som ligger inbäddade i makadam längs väggarna. Allt för att leda bort oönskat vatten.

– Det är svårt att veta på förhand var vattnet kommer tränga ut, säger Olle Claesson när han får syn på en ny vattenansamling på cementgolvet.

750 fönster byts ut
Om insidan av byggnaden blir så gott som ny ställs det betydligt högre bevarandekrav på Tre Kronors exteriör – speciellt fasaden som vetter mot Saltsjön. Det branta koppartaket på 40-talets tillbyggnad ska  återställas. Det gäller även de kopparpartier som skyddar byggnadens tegelfriser.

Nertill ska den gamla rustiseringen i kalk renoveras och lyftas fram för att ge intrycket av en putsad stengrund. Byggnadernas 750 fönster ska också bytas ut till nyproducerade fönster med bryggeriets gamla fönster som förlaga.

Göran Hedlund på Vinäs fönsterindustri har besökt kvarnen Tre Kronor åtskilliga gånger för att mäta upp fönsternischernas bredd och höjd med hjälp av laserteknik.

– Fönstren tillverkas i tåligt norrlandsvirke och får den ursprungliga gråa kulören. Den största skillnaden är att vi använder ett modernt material i kittet, så det ska inte krävas något underhåll de första 40 åren, berättar han.

På flera av byggnaderna fanns igenmurade blindfönster. Här har Riksbyggen fått lov att ta upp för nya fönster, förutsatt att man bevarar byggnadens symmetri. Teglet avlägsnas varsamt så att det kan användas för att ersätta skadad tegelsten i byggnaden.

Ankarjärn bevaras
En annan detalj som har renoverats och satts tillbaka på den färdiga silobyggnaden är de lockformade svarta ankarjärnen.

Invändigt då? Ja, här går man hårdare fram med nya bjälklag, nya innerväggar, nya trapphus och helt nya installationer. Bevarade tegelväggar måste spritas för att döda eventuellt kvarvarande bakterier. Men några detaljer följer dock med in i ett fåtal av de nya lägenheterna på arkitektens inrådan. Det handlar om de rustika runda trästolparna som tillsammans med tvärstöttor bar upp de gamla golvbjälklagen. Men det är mest fråga om dekoration. Några av lägenheterna får också dekorationsväggar i gamalt tegel.

Qvarnen Tre Kronor
Ombyggnad till flerbostadshus
Byggherre:
Riksbyggen
Arkitekt: Rits Arkitekter
Konstruktör: KE Gruppen
Byggentreprenör: Serneke, tidigare Värmdö Bygg
Fönster: Vinäs fönsternidustri
Kostnad: 260–280 miljoner kronor
Byggstart: december 2012
Antal lägenheter: 122