Stockholm har länge haft ett behov av nya möjligheter för föreningsidrott och skolidrott och har en del saker på gång i form av idrottshallar. En i Sätra och en i Gröndal/Vinterviken.
På Sätra IP i Skärholmen är en av stadens nya hallar på väg att färdigställas. En annan hall är dessutom på gång på Blommensbergs bollplan som ligger i Vinterviken. Det är Arcona som bygger hallarna på totalentreprenad och Rantzows som ska stå för sportutrustningen invändigt. Stockholms stad är förstås aktivt med i processen. Sophie Dahlberg som är idrottsplanerare vid idrottsförvaltningen och Karin Westling som är projektledare på Fastighetskontoret får några frågor.
Projekten ligger olika till
-Projektet i Sätra börjar närma sig färdigställande. Just nu pågår arbeten med att färdigställa och inreda insidan av hallen och de tillhörande ytorna som t.ex. omklädningsrum och toaletter. På utsidan är det lite markarbeten kvar, och så ska konsten, som är skapad av konstnären Jenny Granlund, monteras på fasaden. Vi räknar med att kunna inviga hallen i april eller maj. Projektet i Vinterviken startades efter det i Sätra, och har därför inte kommit lika långt. Där avslutades grundläggningen strax innan jul, och man arbetar nu med att bygga upp själva hallbyggnaden. I Vinterviken räknar vi med invigning i början av hösten, berättar Karin Westling.
Stor efterfrågan på hallar
Tankarna bakom satsningar på idrottshallar i stockholms stad, vilka är det? Vilka är behoven idag och de kommande åren? Handlar det mest om skolidrott eller om föreningsverksamhet? Stockholms stad ser ett behov om tretton nya idrottshallar till 2022 i Stockholm på grund av befolkningstillväxten. Hallarna byggs för att både tillgodose skolidrotten och föreningsverksamheten och för att hallarna ska användas fullt ut hela dagen, under dagtid används de av skolorna och på kvällarna av föreningslivet. -Det finns en stor efterfrågan på idrottshallar med fullstort mått (20x40 meter) i Stockholm. Dessa hallar byggs därför med en fullstor idrottsyta som kan användas för många olika bollsporter och av många olika användare. Verksamheten i idrottshallar har potential att nå ut till de prioriterade målgrupperna i det idrottspolitiska programmet. En god tillgång till idrottshallar möjliggör dels för fler att ägna sig åt traditionellt organiserad idrott, dels att staden kan erbjuda idrott i alternativa organisationsformer. Fördelningen mellan pojkar och flickor i nyttjandet av idrottshallar är generellt 55 procent pojkar och 45 procent flickor. För att uppnå målen i det idrottspolitiska programmet ser förvaltningen det som viktigt att, i samband med planeringen av nya hallar, i förekommande fall även kunna erbjuda ytor till annan verksamhet än de traditionella inomhusidrotterna. Ytor för dans och gruppträning efterfrågas ofta av flickor, menar Sophie Dahlberg..
Krav på tillgänglighet, användbarhet och miljö
Hallarna byggs med tillgänglighet och användbarhet i fokus. Ett enkelt passersystem ska göra dem lätta för föreningar och privatpersoner att boka och använda. Utöver detta har hallarna projekterats för att hålla både energiförbrukning och miljöbelastning så låg som möjligt, och de kommer båda att miljöcertifieras enligt systemet Miljöbyggnad. På fasaden i Vinterviken monteras ett konstverk av Carl Johan de Geer, och på fasaden i Sätra monteras ett konstverk av Jenny Granlund.
Fakta
Två Idrottshallar i Sätra och Gröndal/Vinterviken, Stockholm
Byggherre: Stockholms stad
Totalentreprenör: Arcona AB
Sportutrustningsleverantör: Rantzows Sport AB
Mått: 20x40 meter