LKAB ersätter småhusägare med nya hus

Foto: LKAB/Fredric Alm

LKAB har beslutat att tillmötesgå Villaägarnas krav att de som tvingas flytta från Malmberget, Svappavaara och Kiruna ska få nya hus. Beslutet berör flera hundra småhusägare. Enligt tidigare modell skulle småhusägare ersättas med marknadsvärdet plus 25 procent enligt av expropriationslagens ersättningsmodell. Många har dock ändå inte kunnat finansiera nybyggnation, vilket har gjort att flera bostäder som har rivits inte har ersatts med nya bostäder.

- Villaägarnas Riksförbund ser positivt på att LKAB nu bekostar nya småhus för dem som berörs av LKAB:s expansion. Det här kommer att betyda oerhört mycket ekonomiskt för de småhusägare som tvingas flytta. Sammantaget rör det sig om flera hundra miljoner kronor för samtliga drabbade småhusägare, säger Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg, i ett pressmeddelande.

- Det är tilltalande att den tyska modellen för samhällsflyttar vinner gehör även i Sverige, då den bevisligen fungerar väl. Jag tror faktiskt att LKAB kommer att tjäna på att nu tillmötesgå småhusägarna. Det skulle bli svårt att rekrytera personal till gruvorna och få resten av samhällena att fungera, om det inte finns någonstans att bo till följd av att rivna hus inte ersätts. Nu kan man ha bättre tillförsikt inför framtiden i Malmberget, Svappavaara och Kiruna, säger Ulf Stenberg, i ett pressmeddelande.