Geoteknikerna möttes på Grundläggnings-dagen

Den 36:e upplagan av Grundläggningsdagen ägde rum på Stockholmsmässan. Foto: Christer Wiik
Den 36:e upplagan av Grundläggningsdagen ägde rum på Stockholmsmässan. Foto: Christer Wiik
Mikael Creütz tar emot årets Guldpåle. Priset utdelas av Svensk Grundläggning och Pålkommissionen. Foto: Axel Johansson
Mikael Creütz tar emot årets Guldpåle. Priset utdelas av Svensk Grundläggning och Pålkommissionen. Foto: Axel Johansson
Utställare på Grundläggningsdagen. Foto: Christer Wiik
Utställare på Grundläggningsdagen. Foto: Christer Wiik

”Nytt, smart, vattentätt format" Det var temat för i år när geoteknikbranschen möttes på Grundläggningsdagen på Stockholmsmässan tidigare i våras.

Grundläggningsdagen har genomförts sedan 1978 och huvudman för arrangemanget är SGF, Svenska Geotekniska Föreningen. Föreningen, med drygt 1000 enskilda medlemmar, har till ändamål att främja utvecklingen av geoteknik med grundläggningsteknik och miljögeoteknik i ett såväl nationellt som internationellt perspektiv.

BIM
BIM, byggnadsinformationsmodellering, är ett är ett modernt arbetssätt som har förändrat synen på byggprocessen inom hela byggbranschen. Tillämpningen av BIM innebär bland annat att information om ett byggprojekt samlas in på ett strukturerat sätt, vilket kan bidra till att spara resurser i form av tid och pengar. När man projekterar i BIM sätter man samman olika objekt så att de tillsammans bildar en flerdimensionell modell över det som ska byggas. Med BIM går det alltså göra anläggningsdata tillgängliga för 3D-modellering och samtidigt koppla ihop rumsliga data med tid- och kostnadsposter. 

Olle Båtelsson, Trafikverket berättade om myndighetens övergång till att gå mer mot BIM-orienterade projekt. Myndigheten tog tidigt ett beslut att införa BIM och under förra året pågick ett stort arbete med att revidera och komplettera styrande och stödjande dokument.  En målsättning för Trafikverket är att kunna använda modellerna för relationshandlingar och relationsmodeller. Målsättningen med BIM-strategin är att det ska leda till en bättre projektering och förhoppningsvis lägre kostnader. Olle Båtelson poängterar också att det är viktigt att lära sig de geotekniska termerna för framtida modellbyggen.

- Viktigt att geoteknisk fackkunskap är grunden för modellbygge. Det kan ta tid för oss att få in det här som ett arbetssätt. Men det är nog ett mindre steg än när vi gick från gnuggisar till autograf, säger Olle Båtelson

”En modell är en modell”
Karin Wenander, från Golder Associates, fortsatte på BIM-spåret och höjde samtidigt ett varningens finger; det gäller att folk är medvetna om att en modell faktiskt är en modell och inget som ska ses som verkligheten. 

- En modell innehåller osäkerheter och användare av modeller är inte alltid geotekniker, folk måste förstå att modellerna kan vara opålitliga, säger Karin Wenander.
Därför har det praktiskt jobbats med att ta fram verktyg för att skatta osäkerheten. En faktor till det är att bland annat se hur lutningen ser ut på en bergyta. Om bergytan har en varierad lutning blir det svårt att säga hur exakt ytan ser ut och därför blir det en större osäkerhet.

GeoBIM som kommunikationsmodell
Pär Hagberg från Tyréns, redogjorde för utvecklingen av GeoBIM, men även utvecklandet av en gemensam databas som kan användas av både geotekniker och entreprenörer. I den databasen ska det finnas all tillgänglig och aktuell data som behövs för projektering och dylikt.

- Mitt intresse är att lägga fram databasmodellen. Ni ska ha tillgång till data. Ni ska veta att den är aktuell och så fullständig som den kan bli, säger Pär Hagberg.

Pär Hagberg avslutade med att visa upp ett exempel på en geoteknisk BIM-modell från bygget av ESS, forskningsanläggningen i Lund. Sättningen där är kritisk och därför har geotekniken fått en stor betydelse i projektet.  Med en visualisering likt ett datorspel får betraktaren överblick och kan med enkla musklick filtrera och titta på olika detaljer så som berggrunden och sättningarna.

Prisutdelningar
Efter föredragen var det dags för prisutdelning. Nytt för i år är utdelningen av Sven Hansbos pris. Det är ett pris som delas ut till någon som i Sven Hansbos anda bidragit till geotekniken. Första pristagare blev Per-Evert Bengtsson från SOI som enligt juryns motivering ”starkt bidragit till geoteknikens modernisering”.

Priset ”Årets examensarbete 2014” vanns i år av Stefan Jarl Wellershaus och Anton Karlsson som tillsammans skrivit arbetet ”3D-effect in total stability evaluations”. En del av motiveringen löd: ”Examensarbetet är väl genomarbetat, strukturerat och behandlar ett område som är högst aktuellt i vårt samhällsbyggande”. I priset ingår bland annat ett stipendium på 15 000 kronor.

Arrangemangets kanske finaste pris ”Guldpålen” instiftades 1997 av Pålentreprenörföreningen och Pålkommissionen och utdelas av Svensk Grundläggning och Pålkommissionen.

Guldpålen delades i år ut till Mikael Creütz från Golder Associates, tillika styrelseledamot i Svensk Grundläggning- En del av motiveringen löd följande: ”Årets pristagare tar med stort engagemang ansvar som beställarens eller entreprenörens representant i små och stora infrastrukturprojekt. Han har en förmåga som få, att leverera med hög och strategisk kompetens både vid skrivbordet och ute i produktion”