Bättre folkhälsa med närsjukhus i Angered

Inflyttningen av Angereds sjukhus påbörjades den första maj och invigningen hålls den tionde november. Bild: Sweco Architects
Inflyttningen av Angereds sjukhus påbörjades den första maj och invigningen hålls den tionde november. Bild: Sweco Architects

Medellivslängden i Göteborgs östra delar är cirka nio år lägre än i övriga Göteborg. För att komma tillrätta med folkhälsoproblemen har Västra Götalandsregionen gjort en särskild satsning och byggt ett nytt närsjukhus i Angered.

Det huvudsakliga syftet med att bygga ett närsjukhus i Angered är att förbättra folkhälsan i Göteborgs östra delar där medellivslängden är i snitt nio år lägre än i övriga Göteborg.

– Den här patientgruppen tenderar att vänta med att söka vård tills sjukdomstillståndet är akut. Genom att placera ett närsjukhus i Angered är förhoppningen att dessa människor istället ska söka vård i förebyggande syfte, säger Linn Ansfors, projektledare på Västfastigheter.

Hon berättar att sjukhusbygget har inneburit en del utmaningar. De 90 000 invånarna i östra Göteborg består av 80 olika nationaliteter som pratar minst 125 olika språk, vilket ställer krav på sjukhusets utformning.

– Sjukhuset är utformat för att vara lättillgängligt med en mittgång igenom hela huset och på varje plan finns en information med värdar som kan flera språk. Mittgången är också utrustad med väntrum där patienterna hämtas upp, vilket innebär att de slipper leta sig fram till avdelningarna själva, säger hon.

För att kunna anpassa sjukhuset utefter framtida vårdbehov har operationslokalerna byggts med hög takhöjd för att enkelt kunna utvecklas och anpassas för ny teknik.

– Byggnaden är dessutom dimensionerad för att kunna bära upp ytterligare två våningar till om behovet skulle uppstå.

Den nya sjukhusbyggnaden är dock inte enbart uppbyggd efter principer om effektivitet och flexibilitet. I samband med planeringsarbetet hölls en konstnärstävling där de fyra vinnarna fått designa varsin innergård baserat på de fyra elementen vatten, eld, jord och luft.

– Vattengården har till exempel en liten damm med glaskulor ovanför som ska se ut som vattendroppar och eldgården är utrustad med en stor golvlampa som lyser på en mosaikmatta vilket skapar ett eldliknande skimmer.

Även miljöpåverkan har spelat stor roll under såväl planerings- som byggarbetet. Sjukhuset skall certifieras enligt Miljöbyggnad. För att klara energimålen sker uppvärmningen med bergsvärme, samtidigt som delar av elförbrukningen täcks av egna solceller.

Invigningen sker den tionde september och då skall alla verksamheter i huset vara igång men redan från och med juli börjar de första patienterna komma. Inflyttningen påbörjades den första maj.