Nya skolor i gamla kontor i Vällingby Parkstad

Visionsbild av den framtida nya stadsdelen Vällingby Parkstad, som nu växer upp kring Vattenfalls tidigare huvudkontor i Råcksta. Centralt i bilden finns gamla Råcksta gård från 1720, bakom vilken den länkbyggnad mellan två av Vattenfalls höghus ses som nu blir skola och förskola. Vänster om vattenspegeln syns restaurangen som också byggs om till skola. Bild: Sveafastigheter

Kring Vattenfalls tidigare huvudkontor i Råcksta växer nu den nya stadsdelen Vällingby Parkstad fram för fullt. En särskild utmaning är att omvandla arkitekturskyddade sextiotalshus till modern skol- och förskolemiljö.

Mellan 1957 och 1963 byggdes det stora huvudkontoret till Statens Vattenfallsverk i Råcksta, Vällingby, västra Stockholms kommun, då som en viktig del av den första så kallade ABC-staden (Arbete Bostad Centrum). Femtiofem år år senare har statliga Vattenfall lämnat sitt högkvarter, och efter att kommunen tagit fram en ny detaljplan för området skapas nu en helt ny stadsdel: Vällingby Parkstad.

I och kring de gamla kontorskolosserna – samt den lilla, bevarade mangårdsbyggnaden till Råcksta gård från 1720 – kommer 3 000 människor att leva och bo. Här ska finnas 1 400 nya bostäder av olika slag, kontor och arbetsplatser, butiker och service, park, torg och mötesplatser – samt en ny förskola och grundskola för årskurs 0-6.

– Förskolan inrättas i Vattenfalls tidigare restaurangpaviljong och skolan i en av länkbyggnaderna mellan de tidigare kontorshusen, säger Per Högdin, fastighetsutvecklare hos P&E Fastighetspartner AB, ombud för byggherren Sveafastigheter.

Hela huvudkontoret, ritat av Sven Danielsson, och den intilliggande Gunnar Martinssons park är klassad som bevarandevärd, vilket innebär att den utvändiga arkitekturen måste bibehållas i sitt ursprungliga skick.

– Det är en särskild utmaning att med de förutsättningarna skapa en modern skolmiljö. Bitvis har det varit svårt, men bland annat genom ett gott samarbete med Stockholms Stadsmuseum har vi lyckats.

Per Högdin ger två exempel.

– Länkbyggnaden bestod av klassiska ”cellkontor” och i paviljongen var akustiken ett problem; i en förskolemiljö krävs särskild ljuddämpning. Invändigt har vi därför ”blåst ut” lokalerna helt och gjort såväl nya installationer som nya planlösningar, kännetecknade av ljusa, öppna och flexibla ytor för större och mindre grupper.

Vällingby Park förskola och skola får plats för 450 barn och öppnar till höstterminen. Hela Vällingby Parkstad beräknas stå färdig 2019.