Söderby Park snart färdigställt

En illustration över hur den norra fasaden ser ut. Fasaden är putsad i varma jordfärgstoner och bryts upp i partier av glas och trä. Bild: Total Arkitektur och Urbanism TAU AB

Söderby Parksområdet är ett nytt bostadsområde i Salems kommun där den gamla, före detta sjukhusbyggnaden som byggts om till bostadsrättslägenheter kombineras med andra flerbostadshus och villor. Nu är den sista pusselbiten lagd när det äldreboendet snart står klart för inflyttning.

- Den platsen hade de bästa förutsättningarna för att bygga ett nytt äldreboende. Våra befolkningsprognoser visade på behovet att ett sådant behövde byggas, säger Anders Öttenius, förvaltningschef i Salem kommun.

I slutet på året är det tänkt att inflyttningen kan ske till det nya äldreboendet. När boendet är klart ska det hyras av kommunen som upphandlar driften från en extern vårdoperatör.

Ett prefabricerat bygge

Söderby Park är ett prefabricerat bygge vilket gör det lite speciellt med tanke på arbetsmetoden där bygget mer eller mindre är färdigt när det anländer till platsen för att monteras upp. Det är Moelven Byggmodul AB som stått för modulerna.

Parallellt med grund- och markarbetet producerades modulerna till äldreboendet i fabrik. I mars 2015 kunde montagearbetet ta sin början och inom loppet av bara ett antal veckor var hela huset monterat för att sedan färdigställas invändigt med resterande installationer och ytskikt samt putsa  fasaden utvändigt

- Det är ett mycket trevligt och fint gestaltat äldreboende, säger David Öberg, Marknadschef på Moelven Byggmodul AB.

David Öberg har tidigare bland annat jobbat med prefabbygget Skagershuset i Årsta. Ett lamellhus på fyra våningar med träfasad. David Öberg tycker sig se en trend där alltfler redan i planeringsstadiet bestämmer sig för att använda sig av denna arbetsmetod.

- Framtiden ser enormt ljus ut för prefab- och modulbyggen. Det har utan tvekan skett en dramatisk ökning. Trenden är helt klart att fler ser möjligheterna och fördelarna med prefabricerat byggande, säger David Öberg.

Pusselbiten

Beslutet om produktionsmetod togs tidigt i projekteringen. Det är något som Andreas Palme, arkitekt på Total Arkitektur och Urbanism, tycker är fördelaktigt.

- Det här skapar möjligheter att  tidigt gå i dialog, att optimera lösningar och komma längre med helhet och detalj, säger Andreas Palme.

- Idén med äldreboendet var att skapa en varierad och inbjudande byggnad. Vi såg den som den sista pusselbiten i den nya stadsdelen. Den kunde komplettera och definiera de centrala stadsrummen som Söderby Torg allé och Sanatorieparken utgör. Vi önskade också att den i någon mening skulle vara unik. Bli en självklar del av sammanhanget men med egen identitet, säger Andreas Palme.

- Boendet ska erbjuda både intima och samlande rum. Vi ville se se hur arkitekturen kunde bidra till att knyta an och känna till- och hemmahörighet. Vi arbetade med att skapa ljusa och ombonade rum, lätta att ta i anspråk och med tydliga kopplingar till omgivningen, säger Andreas Palme.

Byggnaden är helt igenom byggd i trä. Fasaden är putsad i varma jordfärgstoner och bryts upp i partier av glas och trä.

Utmaningar för framtidens prefabbyggen

Något som är viktigt för framtidens prefabriceringslösningar är att exempelvis installationsbranschen upptäcker möjligheten att som till annan industri utveckla och leverera lösningar som färdiga komponenter. Men det är något som saknas, menar David Öberg.

- De ser inte möjligheterna med att kunna leverera en färdig produkt. I nuläget tillverkar vi allt själva och vi kan vi tyvärr inte få exempel ett färdigt schakt som vi sätter in i en färdig modul, säger David Öberg.

För att göra det mer konkret så förklarar David Öberg att om Scania till exempel ska ha en instrumentbräda till en lastbil så står inte en montör på produktionslinan och själv skruvar ihop en instrumentpanel. Utan de får en färdig produkt som det bara är att sätta in.

 - Utmaningen är att ta detta vidare, säger David Öberg.