Facken inom industrin kräver 2,8 procent i löneökningar för 2016. Det framkom när IF Metall, Unionen, Sveriges Ingenjörer, Livs samt GS i dag lade fram sina lönekrav - krav som lär bli vägledande för hela vinterns stora lönerörelse.
Facken vill ha ett ettårigt avtal och kravet på lägsta löneökning är 450 kronor, uppger facken på en gemensam presskonferens.
-Viktiga faktorer vid bedömningen av vårt gemensamma avtalskrav har varit inflationsmålet och att beakta Sveriges och industrins internationella konkurrenskraft. Målet är att över sikt nå reallöneökningar som är hållbara, säger Anders Ferbe, förbundsordförande IF Metall.
Målet är att möjliggöra reallöneökningar till så många som möjligt.
-Vi tänker långsiktigt, prioriterar reallöneökningar och hög sysselsättning, och tar hänsyn till industrins konkurrenskraft och inflationsmålet, säger Per-Olof Sjöö, förbundsordförande GS.
Fackens analys visar på en fortsatt lägre tillväxt och lägre produktionsutveckling.
-Ekonomin växer inte i samma takt som innan finanskrisen. Situationen är likartad i flera länder, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.
Samtidigt bedömer facken att svensk industris konkurrenskraft har stärkts och att konjunkturläget förbättras, om än i långsam takt.
-Vi kommer i avtalsrörelsen att utgå från inflationsmålet och det nominella ankare som det är för svensk ekonomi, säger Camilla Frankelius.
Facken kommer också att fortsätta driva frågan om så kallad flexpension, som ger möjlighet att trappa ner och jobba längre upp i åldrarna. Andra viktiga delar som lyfts är ökade satsningar på jämställdhet och mot ohälsa på jobbet.
-Arbetslivet ska vara jämställt och där måste arbetsgivare och fackförbund ta ett gemensamt ansvar. Vi kräver att en överenskommelse om en modell för systematiskt jämställdhetsarbete träffas, säger Martin Linder, förbundsordförande Unionen.
Facken vill också utveckla arbetet kring den organisatoriska och sociala arbetsmiljön och sätta särskilt fokus på rehabiliteringsinsatser.
Tillsammans representerar de fem facken ungefär 1,1 miljon medlemmar.
(TT)