Tre nya lågenergihus i norra Visby

Kvarteret Sjöliljan rymmer tre huskroppar med totalt 45 lägenheter. Bild: Visby Arkitektgrupp
Kvarteret Sjöliljan rymmer tre huskroppar med totalt 45 lägenheter. Bild: Visby Arkitektgrupp
På Galgberget i norra Visby växer ett nytt bostadsområde fram. Bild: Visby Arkitektgrupp
På Galgberget i norra Visby växer ett nytt bostadsområde fram. Bild: Visby Arkitektgrupp
För varmvattenanvändningen har solfångare satts upp på husens tak. Foto: Gotlandshem
För varmvattenanvändningen har solfångare satts upp på husens tak. Foto: Gotlandshem

Solfångare på taken, ouppvärmda trapphallar med rörelsevakter samt ventliations-aggregat som återvinner 80 procent av värmen. På Galgberget i Visby har nu hyresgästerna flyttat in i Gotlandshems nya lågenergihus.

På Galgberget i norra Visby växer nu ett nytt bostadsområde upp. Byggherrar för det nya området är Gotlandshem och Riksbyggen. När området står klart, vilket är beräknat till november 2011, kommer här stå 11 nya hus om totalt 118 lägenheter.

Första etappen blev klar i november och i kvarteret Sjöliljan har Gotlandshem sina tre femvåningshus. Husen består av totalt 45 stycken hyresrätter med en storlek på 78 – 99 kvadratmeter vardera. Varje lägenhet är utrustad med en tolv kvadratmeter stor inglasad balkong med utsikt mot havet.  

Nästan passivhus
Gotlandshems hus är så kallade lågenergihus byggda enligt den teknik som används för passivhus. Dock får de inte kallas för passivhus, anledningen till detta beror bland annat på de stora glasade trapphallarna och husens generösa fönster vilka bidrar till energiförluster.
– Eftersom husen har Visbys bästa utsikt finns en efterfrågan på stora och många fönster, det kunde vi helt enkelt inte bortse ifrån, säger Göte Larsson, projektledare på Gotlandshem.

För att energisnåla hus ska få kallas för passivhus måste de leva upp till de hårda krav som ställs på effektbehovet. Max 10 watt per kvadratmeter och år får effektbehovet vara. Enligt Göte Larsson drar Sjöliljans hus ungefär 11 watt per kvadratmeter.
– Men jämfört med ett vanligt hus som kan behöva uppemot 50 watt per kvadratmeter så är vi väldigt nära, säger han.  

Men bortsett från glasade trapphallar och stora fönster har man i stort sätt tillämpat konceptet för passivhus. För att minimera värmeutsläppet är husen ordentligt tätade och väl isolerade, och värmen i frånluften återvinns för att på så sätt minska mängden tillförd energi.
– Varje lägenhet är försedd med ett eget ventliations-aggregat som återvinner ungefär 80 procent av värmen som annars skulle gå förlorad, säger Göte Larsson.

Men när lägenheterna under vinterhalvåret kan behöva extra värme tillförs den med hjälp av fjärrvärme i aggregaten.

För att minska värmebehovet för varmvattenanvändningen har solfångare satts upp på husens tak. Genom solfångarna beräknar man att byggnaderna kommer att vara oberoende av fjärrvärme under sommarhalvåret.

Energieffektiva tårtbitar
Även husens form ger dem en lägre energiförbrukning. Tårtbitsformen ger en mindre andel fasadyta per kvadratmeter jämfört med exempelvis kvadratiska hus. Mindre fasadyta innebär att mindre energi läcker ut från fastigheten.

För att ytterligare minska energiförbrukningen håller man även trapphallarna näst intill ouppvärmda.
– Trapphallen är också utrustad med rörelsevakter som gör att hallen bara lyses upp när det är någon där, säger Göte Larsson.

Enligt Boverket får en fjärrvärmeuppvärmd fastighet ha en energiförbrukning på 110 kilowattimmar per kvadratmeter och år, lågenergihusen i kvarteret Sjöliljan kommer att komma ner i ungefär hälftenav den siffran med en energiförbrukning på cirka 51 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

 

Fakta
Nybyggnation av bostäder, Visby

Byggherre: Gotlandshem

Totalentreprenör: Wisab Bygg

Arkitekt: Visby Arkitektgrupp

Storlek: 45 lägenheter fördelade på tre huskroppar

Tidsram: februari 2009-höst 2010

Byggkostnad: cirka 60 miljoner kronor