Det nya Malmö fortsätter att utvecklas

Bygget av Öresundsbron blev startskottet för omdaningen av Malmö. Foto: Skanska
Bygget av Öresundsbron blev startskottet för omdaningen av Malmö. Foto: Skanska
Den nyinvigda glashallen på Malmö central ansluter till Citytunneln. Foto: Ewa Levau
Den nyinvigda glashallen på Malmö central ansluter till Citytunneln. Foto: Ewa Levau
Inom tre år kommer ska Kontrapunkt, Malmös nya byggnad för möten, kongresser, konserter samt hotell, stå klar. Bild: Schmidt Hammer Lassen
Inom tre år kommer ska Kontrapunkt, Malmös nya byggnad för möten, kongresser, konserter samt hotell, stå klar. Bild: Schmidt Hammer Lassen

Öresundsbron, citytunneln, högskolan och bomässan Bo01 har alla bidragit till att forma det nya Malmö. Den tunga varvsindustri definierar inte längre staden. Förvandligen till kunskapsstad pågår för fullt. Aktuella Byggen har tagit en titt på byggprojekten som blir tongivande för framtidens Malmö.

Det nya Malmö – med högskola, innovativa företag, världskänd arkitektur och nya attraktiva stadsdelar, började växa fram ur den gamla varvs- och industristaden för ett femtontal år sedan. I dag kan Malmö stolt visa upp tekniskt avancerad ingenjörskonst som Öresundsbron och Citytunneln.

Staden är en tillväxtmotor i södra Sverige och har fått pris av FN för sitt arbete med hållbar utveckling. Malmös företagsklimat rankas som näst bäst i Europa av European Cities Entrepreneurship Ranking och staden vann kategorin ”post-creation”, som bedömer städer utifrån det stöd som ges nya företag i uppbyggnadsfasen.

Det spektakulära Turning Torso, ritat av den spanske arkitekten Santiago Calatrava har ersatt Kockumskranen som stadens nya landmärke, nyligen invigda Malmö Arena är värd för stora konserter, Melodifestival och internationella idrottsevenemang och den nybyggda Swedbank Stadion är numera hemmaplan för fotbollslaget MFF som upplever en ny storhetstid.

I början av december invigdes Citytunneln – ett av Sveriges största infrastrukturprojekt i modern tid. Och med Point Hyllie skapas en ny dynamisk stadskärna med köpcentret Emporia, hotell, kontor, butiker och tusentals nya bostäder.

Här följer en kort genomgång av några planerade och påbörjade projekt i staden.

Miljö i fokus i Västra Hamnen
Stadsdelen Västra Hamnen har blivit Malmös symbol för arbetet med hållbar stadsutveckling. Under 2010 visades stadsdelen upp på Urban Best Practice Area på Världsutställningen i Shanghai.

Utbyggnaden inleddes med Bo01 – den europeiska bostadsmässan, sommaren 2001 och fortsatte med Flagghusen som etablerade begreppen ekologiskt och hållbart ur stadsbyggnadsperspektiv.

Nu är Fullriggaren – det tredje stora projektet till stora delar färdigt. Det innehåller 624 lägenheter varav 464 hyresrätter, 129 bostadsrätter och 31 ägarlägenheter, samt kontor, förskola, LSS-boende och parkeringshus.

Av de 624 lägenheterna ligger 69 i kvarteren Skonaren 1 och 2. Där är Derome Förvaltning byggherre. Där spelar de gröna gårdarna en central roll, alla lägenheter har kontakt med grönytorna. Stora delar av taket och till viss del även fasaderna är klädda med grönska. Husen vid den södra gården byggs som passivhus med solfångare på taket. Vid den norra gården blir det lågenergihus.

Mötesplats på Universitetsholmen
Redan 2007 utlyste Malmö stad genom Fastighetskontoret en allmän tävling om markanvisning att bebygga och förvalta kvarteret Tyfonen vid Universitetsholmens spets mot öppet vatten i nordlig riktning. Det vinnande bidraget Meeting Point Malmö lämnades in av Schmidt Hammer Lassen med Skanska som byggherre. Vilka hyresgäster som ska flytta in är ännu oklart, men det har bland annat förts diskussion om att två våningar av byggnadens bottenplan ska kunna inrymma Malmö kommuns konstmuseum. Den sammanlagda ytan blir 3 500 kvadratmeter med glasväggar och flera ingångar. Både kommunen och Skanska vill ha liv i byggnaden större delen av dygnet, och kan tänka sig en blandning av hotell, kontor, verksamheter och bostäder.

Malmö högskola kommer att få nya lokaler i kvarteret Niagara på Universitetsholmen. Det vinnande förslaget är framtaget av det danska arkitektkontoret Lundgaard & Tranberg. Byggnaden uppförs strategiskt invid Bagers plats och Anna Lindhs plats nära uppgången till Citytunneln vid Malmö centralstation. Den drygt 20 000 kvadratmeter stora ytan ska rymma 22 lärosalar, 24 grupprum, 410 arbetsrum, stora uppehålls- och mötesrum samt en restaurang.

Varvsstaden byter skepnad
Området Varvsstaden i Västra Hamnen är idag stängt för allmänheten, med industriell produktion av vindkraftstorn och järnvägsvagnar, en verksamhet som på sikt ska fasas ut. Omvandlingen har redan börjat med att SVT flyttade dit i våras. I direkt anslutning till SVT: s lokaler uppförs nu Media Evolution City, som kommer att bli ett innovativt center för företag inom mediabranschen. Wihlborgs är byggherre och danska Juul & Frost har ritat byggnaderna. Varvsstadens kulturarv med Kockums, hamnmiljön och vattenkontakten ska prägla upplevelsen av den framväxande stadsdelen.

Våren 2010 upphörde mässverksamheten i de väldiga lokalerna i Västra Hamnen. Mässhallarna rivs nu för att lämna plats för arton nya stadsdelskvarter med en blandning av bostäder, handel, kontor och serviceinrättningar. När de gamla byggnadernas barriäreffekt raseras skapas möjligheter att röra sig fritt på området, som också kommer att få betydande grönytor.

Det planerade havsbadet nära Scaniaparken i Västra Hamnen ska ge malmöborna ökade möjligheter till bad på djupt vatten. Här ska man kunna bada säkert även vid sämre väderförhållanden då det är starka strömmar i vattnet. Havsbadet kommer att ligga i direkt anslutning till strandpromenaden och angränsande grönområde.  Det ska bestå av tre bassänger med tillhörande soldäck i trä och betong. Anläggningen ska också kunna användas för tävlingar och arrangemang, då soldäcket med sina breda trappsteg kan utgöra läktare.

Kontrapunkt – kongress, konsert och hotell
Inom tre år kommer Malmö att ha en kombinerad byggnad för möten, kongresser, konserter samt hotell. Anläggningen, som går under arbetsnamnet Kontrapunkt, kommer att vara placerad på bästa läge med gångavstånd från Centralstationen och den nya citytunnelstationen, mellan den gamla stadskärnan och den nya stadsdelen Västra Hamnen. Juryn fastande för förslaget Kontrapunkt framtaget av Skanska och den danska arkitektbyrån Schmidt Hammer Lassen. Totalt omfattar komplexet 90 000 kvadratmeter, med kongress för 1 500 personer, konserthus med plats för 1 600 åskådare och hotell med cirka 375 rum. Projektering och byggtid beräknas till drygt tre år och anläggningen är tänkt att stå klar i början av 2014.
– Malmö har länge saknat en modern kongressanläggning av hög kvalité. Besöksnäringen spelar en viktig och växande roll för stadens utveckling och ger stora ekonomiska inflöden och tusentals nya arbetstillfällen. Platsen för anläggningen i Neptuniparken binder samman Malmö city med Västra Hamnen och får en mycket hög tillgänglighet med kollektivtrafik. Med mindre än hundra meter till Citytunnelstationen når man anläggningen från Kastrup på 20 minuter och snabbt även från hela Sverige, säger Ilmar Reepalu (S), kommunstyrelsens ordförande

Han betonar också att anläggningen har utformats med högt ställda krav på hållbarhet, vilket stärker Malmös internationella profil som en av världens ledande städer inom hållbar utveckling. Arkitekterna har haft avsikten att skapa ett ”stadens hus” med arkitektur som tar avstamp i Malmös egna arkitektoniska förutsättningar, och som bidrar till det existerande stadslivet.
– Såväl vad gäller skala, färgsättning som materialval, smälter bygganden in i sin nuvarande miljö, samtidigt som den har ett formspråk som räcker in i framtiden, säger Kim Holst Jensen, arkitekt på Schmidt Hammer Lassen.

Byggnadens huvudentré kommer att finnas i den norra delen, med ett torg utanför. Från söder kan man komma in i lokalerna direkt från promenadstråket längs kanalen. De olika verksamheterna och funktionerna kommer att vara åtskilda och organiserade likt separata element som ett litet medeltida samhälle, med vinglande gator och små torg emellan, medan lobbyn blir till en samlingsplats där man kan vila och njuta av utsikten mot kanalen och Neptuniparken.
– Vi har skapat en byggnad med tydligt definierade uttryck för att stödja konceptet om en ”stad i staden”. Som en kontrast blir den del av byggnaden som vetter mot kanalen och parken mer öppen och organisk till sin struktur. Det har varit viktigt för oss att hålla gatuplanet öppet för allmänheten, så att människor kan gå igenom byggnaden på väg till konserten, kongressen, kaféet, eller om de bara vill ta en genväg, förklarar Kristian Ahlmark, arkitekt och chef för Schmidt Hammer Lassens Köpenhamnskontor.

Cement och hotell i Norra Hamnen
Heidelberg Cement flyttar sin verksamhet från Limhamn till Norra Hamnen där företaget anlägger en ny cementterminal. Denna kommer att bestå av cementsilor med en höjd på maximalt 100 meter och med en total lagringskapacitet på 45 000 ton, lossningsutrustning för cement, samt kontor och andra byggnader för industriverksamhet.

Öresundsverket moderniseras med högteknologisk kraftverksteknik och byggs om och kompletteras med nya volymer. Det befintliga kraftverket är ritat av arkitekt Hans Westman, medan White Arkitekter står bakom de nya byggnaderna. Fasaden kommer att bestå av en transparent skiva i polykarbonat i fem olika nyanser mellan vitt och himmelsblått som framhäver den befintliga fasaden i mörkrött tegel. Ombyggnaden innefattar även en hög skorsten i rostfritt stål. Kvällstid belyses den transparanta skivan med rött ljus bakifrån. Byggherre är E-ON Gasturbiner i Sverige.

Comfort Hotel Malmö, strax intill centralstationen och Citytunneln har fått en omfattande om- och tillbyggnad på totalt 8 000  kvadratmeter. Det har utökat med 169 rum till totalt 296, ny konferensavdelning och ett stort inglasat atrium som matsal som blir Malmös största. Arkitekter är Jacobsson & Sjögren och Newline Arkitekter, och byggherre Wihlborgs.

Nytt stadsrum vid Triangeln
White Arkitekter vann Malmö stads tävling om ett nytt stadsrum i anslutning till citytunnelns station vid Triangeln. Uppgiften var att utforma de nya stadsrum som uppstår då Triangeln förvandlas till en av citytunnelns knutpunkter där 40 000 resenärer beräknas passera varje dygn.

Whites bidrag ”Öppen scen” utsågs till vinnare av juryn med motiveringen att det ”presenterar en väl genomtänkt helhetslösning som rymmer en mängd olika funktioner, rikt på innehåll och detaljer, det är flexibelt och inbjuder till upptäckarlusta och social samvaro i en trygg, tillgänglig och överblickbar miljö”.

– Vi ser området kring Triangelns station som en öppen scen för alla att ta del av. De olika platserna ska fungera såväl under vardagens rusningstider som under lugna söndagsförmiddagar. Platserna vävs samman av ett gemensamt golv av stora vackra betongplattor, och gemensamma detaljer som belysning och bänkar, säger landskapsarkitekt Niels de Bruin på Whites kontor i Malmö.

På Konsthallstorget skapas en öppen plats med ett flexibelt golv med stora betongplattor. Golvet ska enkelt kunna förvandlas och återställas vid utställningar eller andra evenemang. Mitt på torget placeras en stor betongskiva med en diameter på 25 meter som både allmänheten och konsthallen kan utnyttja. Den kan användas som scen eller sittplats. Efter mörkrets inbrott förvandlas den stora skivan till en självlysande platå.

Hyllie – Malmös andra stadskärna
Med sitt strategiska läge nära Öresundsbron och med goda kommunikationer till centrum är Malmös nya stadsdel Hyllie på väg att utvecklas till ett av Sveriges hetaste bostadsområden. Anläggningen Point Hyllie är tänkt att utgöra navet i den nya stadsdelen. Point Hyllie kommer att ligga i direkt anslutning till Citytunnelns station Hyllie som blir den första anhalten för tågtrafiken över Öresund. Restiden till Triangeln blir tre minuter, centralstationen når man på sex minuter, Kastrups flygplats på tio minuter och Köpenhamn på 25 minuter. Projektet som omger större delen av stationstorget och har en yta av 45 000 kvadratmeter med bland annat lägenheter, butiker och kontor. Det höga tornhuset med sina 29 våningar på nära 100 meter kommer att förändra Malmös siluett och bli ett nytt landmärke och en pendang till Turning Torso i andra änden av staden. Totalt består projektet av fyra byggnader och ett sammanbindande atrium mellan de två högsta husen. Arkitekt är den danska firman C.F Møller medan Annehem är byggherre.

Bygget av det väldiga shoppingcentret Emporia påbörjades under 2009 och beräknas invigas 2012. Anläggningen som ligger i direkt anslutning till både Hyllie stationstorg och station Hyllie har ambitionen att bli Skandinaviens mest internationella köpcentrum. Det består av fyra våningar, fem olika torg, parkeringshus samt en grönskande park på taket för avkoppling.

Varje våningsplan ska få en egen särart och erbjuda butiker inom mode, sport, inredning, hälsa och mat, med totalt 220 butiker, från mindre med exklusiva varumärken till stora internationella kedjor. Därtill kommer det att finnas ett trettiotal kaféer och restauranger, samt dagligvaruhandel, banker, apotek och andra serviceverksamheter. Arkitekt är Gert Wingårdh och byggherre Steen & Ström.

Grönskande kontorshus
Väster om Stationstorget, nära station Hyllie planerar Skanska Öresund att bygga kontorshuset Klipporna. Byggnaden som får arkitektoniskt utmanande former och strukturer är ritad av danska Henning Larsen Architects.

Den totala ytan på 20 000 kvadratmeter består av tre olika huskroppar formade som klippor från ett och samma stycke. De rymmer sex till sju kontorsplan med butiker, café och restauranger i bottenplanet. Byggnadernas struktur ger också utrymme för en grönskande innegård.

Hela projektet vilar på en grön grund eftersom Skanska i sina fastighetsprojekt för lokaler arbetar med två internationellt erkända miljöcertifieringar: GreenBuilding och LEED. GreenBuilding innebär att energianvändningen i lokalerna effektiviseras, och med LEED ska miljöriktiga lösningar tillämpas för användningen av mark, vatten, energi och material. Husen blir gröna även på utsidan eftersom alla takytor täcks med gräs, vilket fördröjer regnvattnet och bidrar till att omsätta koldioxid till syre. Byggstart beräknas ske under 2012.

Nytt flexibelt mässområde
Även Malmös nya mässområde kommer att placeras i Hyllie centrum – norr om Malmö Arena och söder om Annetorpsleden, med goda förbindelser via Citytunnelns station Hyllie och E6:an och Inre ringvägen. Också närheten till Kastrup och Köpenhamn har varit avgörande för placeringen. Dessutom ger närheten till Malmö Arena möjligheter till samarbeten kring evenemang, utställningar och konferenser.  Den totala ytan blir 17 000 kvadratmeter, inklusive lagerlokaler. 

Hallen ska vara flexibel och även kunna utnyttjas för sportaktiviteter som tennis, handboll, volleyboll, med mobila läktare. Inom området planeras också för bostäder samt lokaler för kontor, handel och service. Mässarrangören Easy Fairs, med huvudkontor i Bryssel kommer att driva verksamheten. 

Själva mässhallen planeras stå klar våren 2011 då den första mässan ska genomföras. Anläggningen är ritad av Erik Guidice Architects och byggherre är Midroc Property Development.

Vattenpark blir oas
Den planerade Vattenparken i Hyllie innebär en ny era i Malmös parkhistoria eftersom den anläggs som en stadsdelspark i ett helt nytt bostadsområde. Vattenparken kommer att bli ett viktigt inslag i Hyllie centrum och fungera som en grönskande oas för boende och besökare. Det vinnande förslaget presenterades av C Wingren Landskap.

 Vattenparken ska placeras i centrumområdet på båda sidor om tågspåren, med drygt hälften av parken på den nordvästra sidan med Vattentornet i dess mitt och knappt hälften sydost om spårområdet. Parken ska omgärdas av trädplanterade gator och bostäder. Vattenparkens kommer att nås från alla håll och vara öppen dygnet runt. Genom parken uppförs gång- och cykelstråk som förbinder parken med omgivande platser. Den nordvästra delen blir urban med skogsdungar och gröna kullar, medan delen söder om spårområdet bli mer naturlik.

Fakta

Byggprojekt i Malmö: vad, var, vem, när?                                       

 

Citytunneln – Station Triangeln: Innerstaden, FFNS/KHRAS Arkitekter, Malmö stad, 2010

Citytunneln – Station Hyllie: Hyllie, Metro Arkitekter, Malmö stad, 2010

Emporia: Hyllie, Wingårdh Arkitektkontor, Steen & Ström, 2012

Fagus/Stationstorget: Hyllie, Sweco FFNS Arkitekter, Malmö Stad, 2010

Kv. Fullriggaren: Västra Hamnen, diverse arkitekter och byggföretag, 2012

Kontorshuset Klipporna: Hyllie, Henning Larsen Architects, Skanska Öresund, 2013

Kontrapunkt: Innerstaden/Västra Hamnen, Schmidt Hammer Lassen, Skanska Öresund, 2014

Media Evolution City: Västra Hamnen, Juul & Frost, Wihlborgs, 2012

Meeting Point Malmö: Västra Hamnen, Schmidt Hammer Lassen, 2011

Point Hyllie: Hyllie Centrum, C. F. Møller, Annehem Fastigheter, 2012

Samband/Kv. Niagara: Västra Hamnen, Malmö högskola, 2013

Varvsstaden: Västra Hamnen, diverse arkitekter, Peab, 2010/2040

Vattenparken: Hyllie, C. Wingren Landskap, VA Syd/Malmö Stad, 2011/2012

Öppen Scen/Konsthallstorget: Innerstaden, White Arkitekter, Malmö Stad, 2011/2012

Öresundsverket: Norra Hamnen, White Arkitekter, E-on Gasturbiner i sverige, 2010