”Vi bygger ett Malmö för alla”

Stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson berättar om Malmös omställning från varvsindustri till dagens kunskapsbaserade näringsliv. Foto: Malmö stad
Stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson berättar om Malmös omställning från varvsindustri till dagens kunskapsbaserade näringsliv. Foto: Malmö stad

De senaste 15 åren har Malmö förändrats kraftigt. Från att ha varit en stad där man inte ville bo och verka är idag läget helt annorlunda. Malmö är idag en attraktiv stad att bo i och en stad med ett mycket bra företagsklimat. Förändringen stavas ett mycket målmedvetet visionsarbete.

Vändningen kom 1995, då man utifrån en stark vision om ett attraktivt Malmö började resan mot ett helt nytt Malmö. Satsningar på att få en högskola, Bo01, förändringar av det offentliga rummet och hela innerstaden var frågor som var centrala.
– Förändringsarbetet har varit riktigt framgångsrikt, säger Christer Larsson som är Stadsbyggnadsdirektör och fortsätter:

– Malmö var tidigare starkt präglad av sin industriella bakgrund och en viktig faktor är omställningen av näringslivet från varvsindustri till dagens kunskapsbaserade näringsliv.

Strategiska satsningar
Malmö får beröm för sitt goda företagsklimat och Christer Larsson menar att den enskilt viktigaste faktorn är att viljan till att samverka är stor och att de har strukturer för samverkan. Strategiska satsningar har också gjorts mot särskilda kluster, som media, medicin, clean-tech och evenemang och inom dessa områden är man idag mycket framgångsrika. 

Malmö är idag inte bara attraktivt att etablera företag i, utan här vill man också bo. Flera attraktiva områden har skapats och flera är på gång. Bland annat har Västra Hamnen förvandlats från industriområde till attraktivt boende.

– Tillsammans med Hyllie är Västra Hamnen två av våra absolut viktigaste områden som växt fram.

Fortsatt förtätning
Malmö växer inåt genom förtätning och enligt den nya översiktsplanen som man arbetar med nu finns det flera områden som är möjliga att förtäta och man vill fortsätta att växa inåt.

– Vi håller på och räknar precis nu men vi tror att det ska gå att få plats med ytterligare 100 000 människor innanför ringleden. Vi tittar också på möjligheten att växa med öar. Vattennivån stiger och vi behöver skydda Malmö, så varför inte utnyttja det till att istället för murar bygga öar som kan bli mycket attraktiva områden.

Satsning på infrastruktur
Christer Larsson förklarar att arbetet med visionen hela tiden haft en stark och enig politisk styrning och att det har varit en avgörande faktor för framgången. På frågan om visionen har något slutdatum eller slutmål är svaret nej. Christer säger att det är ett ständigt navigerande och att de nu står inför en ny punkt i utvecklingen – Citytunnelns invigning.
– Vi har en utmaning framför oss som handlar om att se till att Citytunneln blir profilskapande och helande. Vi och staten har gjort enorma satsningar på infrastrukturen och nu gäller det att använda den nya strukturen för att få ihop hela stadens infrastruktur. I detta ligger också att utveckla kopplingen till de storskaliga områdena, så att de blir en tydligare del av Malmö. Det handlar också om att bygga igen tomrum och skapa nya stråk men också nya rörelsemönster. Vi vill ha ett Malmö för alla.

Hållbar utveckling
Malmö växer och utvecklas på flera områden parallellt men med en sak gemensamt – utvecklingen ska vara hållbar, såväl ekonomiskt som socialt och ekologiskt. De tre hänger starkt ihop.

Just nu ligger väldigt stort fokus på den sociala biten och det gäller då att även få med de ekonomiska och ekologiska aspekterna. Ser vi framåt så är jag övertygad om att Malmö kommer att fortsätta växa. Om 10 år har vi vuxit med ytterligare 30–50 000 invånare och är en mycket attraktiv stad att både bo och verka i, avslutar stadsbyggnadsdirektören Christer Larsson.