Publiken kommer närmare på Nya Åbytravet

Åbytravet beräknas vara helt färdigbyggt i juni 2011. Bild: Palmeby & Elfving Arkitekter
Åbytravet beräknas vara helt färdigbyggt i juni 2011. Bild: Palmeby & Elfving Arkitekter
Åbytravets uteläktare ersätts med en 6 800 kvadratmeter stor gästpaddock. Bild: Palmeby & Elfving Arkitekter
Åbytravets uteläktare ersätts med en 6 800 kvadratmeter stor gästpaddock. Bild: Palmeby & Elfving Arkitekter

När Åbytravet rustas upp för 100 miljoner kronor byggs en gästpaddock som hör till världens mest moderna anläggningar i sitt slag. Här ska de tävlande ekipagen förbereda sig inför loppen och publiken får en unik närhet till hästarna.

Åbytravet i Mölndal är Sveriges näst största travbana, med 160 000 besökare och 700 lopp per år. Nu ersätts den tidigare uteläktaren på Åbytravet med en 6 800 kvadratmeter stor gästpaddock, för 180 travhästar.

Från läktarplats kan åskådare i publiken se in i paddocken genom glasfasader, vilket skapar känslan av närhet till hästarna.

– Vi har studerat gästpaddockar på stora travbanor i Europa, USA och Kanada. Unikt för Åby blir att publiken kan iaktta hur hästarna förbereds inför tävling, utan att gå ut på stallbacken. Dessutom samlar vi många hästar på en effektivare yta än vanligt, säger Kenneth Thollström, vd för Åbytravet i ett pressmeddelande.

Den nya anläggningen rymmer utöver de 180 hästboxarna en stor utomhusterrass, loger, konferensrum och serveringsställen. Logistiken i anläggningen gör det möjligt att på en tävlingsdag kunna ta emot ett åttiotal hästtransporter och tävlingsteam. Området för den tidigare stallbacken byggs om till bostäder.

Eftersom hästar är känsliga för luftkvalitet och ljudnivå så läggs stora resurser på att skapa en bra ventilation och god ljudisolering, vilket förstås också gynnar Åbytravets besökare och boende i området.

Pålning under semestern

Hercules Grundläggning svarade för pålningsarbetet för anläggningen.

– Viktigast i det här projektet var att utföra pålningen på ett säkert sätt, genom att se till att våra sidoentreprenörer inte befann sig inom vårt riskområde. Säkerhetsradien runt pålkranen är cirka 25 meter, berättar Mats Olsson, projektledare på Hercules Grundläggning.

Den största utmaningen för pålningsteamet under processens gång var att lyckas pussla ihop bemanning på pålkranen under semestertid, vilket krävdes för att tidplanen skulle hållas.

– Tekniskt sett var vår arbetsinsats relativt okomplicerad och arbetet fortskred utan några större överraskningar. Ett trevligt inslag i jobbet på Åbytravet var att vår arbetsplats under den här tiden gränsade till tränande hästekipage.

Samarbete genom partnering

Projektet har genomförts som partnering, en strukturerad samarbetsform där byggherre och entreprenör gemensamt löser bygguppgiften. Metoden baseras på ett öppet och förtroendefullt samarbete där parternas yrkeskunskaper kompletterar varandra genom projektets alla skeden.

Totalentreprenören NCC:s arbete startade i maj 2010 och nya Åbytravet beräknas vara helt färdigbyggt i juni 2011.

På området har restaurang Nya Pegasus öppnats, efter flera månaders renoveringsarbete. Golven har slipats, ny matta har lagts in, väggarna är målade och nya möbler är på plats. Den största förändringen har skett på översta våningen, där en helt ny bar- och loungeavdelning har byggts.

En nyhet i restaurangen är Pegasus Guldkök, en helt ny gourmetavdelning avsedd för finsmakare.

På Åbytravet drivs även en omfattande ungdomsverksamhet med många aktiva. De största loppen på travbanan är Olympiatravet, Åby Stora Pris Kungapokalen och SM.