Trästad 2012 är en satsning för att utveckla teknik och kompetens inom träbyggandet. Satsningen har fungerat och de senaste året har det byggts allt mer och allt högre trähus runtom i landet. Träbyggandet industrialiseras, ett nytt byggsystem för flervåningshus har introducerats och Anders Jonsson på Trästad 2012 tror på en ökad export.
Trästad 2012 har blivit ett forum för träfrälsta i byggbranschen. Anders Jonsson, projektledare på Trästad 2012, berättar att det hela är ett stort kunskapsprojekt. Nya lösningar testas, koncept utvecklas och förutsättningar skapas.
– Resurserna är försvinnande små, de är droppar av smörjmedel för att hjulen ska rulla lättare. Men om man använder dem förståndigt så kan man åstadkomma ganska mycket bra. Vi knyter kontakter och byter kunskaper, berättar Anders Jonsson.
Den 9 mars i år hölls Trästadsriksdagen vid Svenska Mässan i Göteborg. Bland annat diskuterades hållbart byggande, förnyelse av slitna stadsdelar och hur man drar nytta av moderna industriella byggsystem.
Upptakten till Trästad 2012
Trästad 2012 började officiellt 2008, men är egentligen bara en fortsättning av en tidigare fas i träbyggnationens utveckling i Sverige. I början av 2000-talet tillsatte regeringen en beredning för att utveckla träbyggnadsstrategin. Beredningen tillförde då en mängd åtgärder. Teknik och utveckling stimulerades och gav resultat i ett antal referensobjekt över hela Sverige. Ett antal av dem följdes upp väldigt noga.
– Det visade sig att det fanns ett stort intresse för att pröva de här nya systemen. Att öka bredden, mångfalden och konkurrensen, säger Anders Jonsson och fortsätter:
– Träbyggandet krävde inte lika mycket, man kunde bygga mindre objekt mer rationellt. I industrin finns en upprepningsfaktor som gör att även små objekt kan dra nytta av industrimetoder. Efter att ha kommit till denna insikt och efter att man hade sett ett antal referensobjekt insåg man att man borde fortsätta med det här arbetet. Det vore bättre om den här processen kom underifrån och att lokala aktörer skulle få pröva sig fram. Detta ledde till Trästad 2012.
Högre och fler trähus byggs
De senaste fem åren har efterfrågan på träbyggsystem ökat. Många av de kommuner som är med i Trästad 2012 började planera för träprojekt redan 2006 och idag har cirka 180 kommuner i Sverige byggt höga trähus. Ett exempel är Frostaliden i Skövde där det byggs 150 lägenheter i trä varav flera stycken är sexvåningshus. Ett annat exempel är Välle Broar i Växjö som är Sveriges största sammanhängande träprojekt, kort och gott en hel stadsdel byggd i trä.
Anledningen till att byggandet av höga hus i trä har ökat explosionsartat de senaste åren är på grund av förändringar i de brandtekniska kraven samt en kompetensutveckling inom området.
Idag finns det ingen uttryckt gräns för hur många våningar höga hus man får bygga i trä, så länge man uppfyller kraven. Kraven är till exempel att stommen ska bibehålla sin bärförmåga vid brand under en viss tid och att byggnadselementen ska vara avskiljande, det vill säga att inte brand och rök ska tränga igenom, berättar Birgit Östman på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.
– Sådana krav har funnits normalt i alla byggnormer. Det som är nytt och som hände i Sverige i mitten av 90-talet var att man tog bort ett tidigare krav om att stommar även skulle vara obrännbara i hus högre än två våningar. Med det kravet blev det inga trähus. Det har skett ganska mycket under senare år i detta och framför allt har man utvecklat mer teknik på hur man ska räkna, prova och bedöma det här. När man inte fick bygga så skedde det ingen utveckling på området. Nu gör det det, säger Birgit Östman.
Förra året presenterade Derome ett nytt byggsystem för trävåningshus. Genom att använda nya konstruktionsprinciper kombinerat med beprövade träregelväggar och träbjälklag lyckades man skapa ett miljöeffektivt byggsystem för flervåningshus i trä med 4 till 8 våningar.
– Detta är en viktig milstolpe för bostadsbyggandet, eftersom antalet aktörer som kan tillverka byggkomponenter för flervåningshus i trä därmed ökar markant, berättar Deromegruppens koncernchef Karl-Erik Andersson för Byggnytt.
Träbyggandet fortsätter
Anders Jonsson på Trästad 2012 spår en ljus framtid för materialet trä. En effektivitetsutveckling sker på flera områden inom branschen. Genom att frågorna arbetas med mer än någonsin och med en industrialisering av träbyggandet ökar kontrollen över kostnad och kvalitet.
– Vi vill ha en industriell process men vi vill inte att husen ska se likadana ut. Sen tror vi också att det här sprider sig över gränser. Industriell produktion har en helt annan marknad och det kommer ske på ett europeiskt plan. Vår avsikt och definitiva ambition är att det här ska bli en ny svensk exportprodukt. Till exempel element för flerlägenhetsbygganden, men också broar, kommersiella lokaler, kontor, eller vad som helst, säger Anders Jonsson.