Millimeterprecision på Stockholmsarenan

Foto: SGA Fastigheter
Foto: SGA Fastigheter

Ett spektakulärt lyft har genomförts i byggandet av Stockholmsarenan där millimeteranpassningen var avgörande. Detta då den första av totalt åtta takluckor lyftes på plats.

Takluckorna bärs upp av två 220 meter långa och 1600 ton tunga balkar. Bredden på takluckorna motsvarar avståndet mellan balkarna, måttanpassningen är exakt och får inte skilja sig mer än motsvarande ett blyertsstreck.

Nu har den första av totalt åtta takluckor lyfts på plats. Varje taklucka väger omkring 160 ton, vilket motsvarar en totalvikt om cirka 1300 ton. De åtta luckorna kopplas samman till två takhalvor. Med hjälp av 32 hjul som dras på räls ska taket sedan kunna öppnas och stängas.

– Stockholmsarenan är byggtekniskt ett komplext projekt. Det visar inte minst arbetet med takluckorna. För att takluckorna ska passa krävs att de 220 meter långa balkar som bär upp taket i princip är spikraka. Millimeterprecision är nyckelordet och balkarna i förhållande till varandra får inte skilja sig mer än motsvarande ett blyertsstreck, säger Helena Ågren, kommunikationschef SGA Fastigheter AB.