Ny multihall värms med geoenergi

2012 hade Fyrishov 1,7 miljoner besökare. Foto: Fyrishov AB

Fyrishovs nya multihall som förutom att ge ett uppsving till Uppsalas idrottsliv även ger möjligheter att ta emot arrangemang av internationell storlek.

Fyrishov är idag Sveriges mest besökta arena med kärnverksamheterna bad, idrott och event.

– 2012 hade vi närmare 1,7 miljoner besökare vilket innebär att vi nu är Sveriges fjärde största besöksmål, berättar Fyrishov AB:s vd Liisa E Hundertmark.

Multihallen består av en utbyggnad med 8 000 kvadratmeter med fyra hallar i två plan till en budget av 185 miljoner kronor. Hallarna på det övre planet uppfyller internationella måttkrav för tävling och match för till exempel basket, innebandy och gymnastik medan hallarna på nedre plan är anpassade för träning och event.

Låg energianvändning

Den nya multihallen värms och kyls med geoenergi i form av bergvärme och bergkyla. Pumparna som krävs för drift drivs av vindel samt egenproducerad el från solcellspaneler.

– När det gäller geoenergin har vi haft ett nära samarbete med Uppsala kommuns miljökontor och experter inom området för att hitta den optimala lösningen, säger Liisa E Hundertmark.

Energianvändningen i den nya multihallen beräknas vara ungefär hälften av de krav som finns i byggreglerna, och en tredjedel lägre än kravet för Green Building. Bygget har gått enligt planerna och Liisa E Hundertmark passar på att berömma projektledningen, både de egna projektledarna och Forsen Projekt AB som haft detta uppdrag på entreprenad.

 

Fakta:

– Byggherre är Fyrishov AB ett kommunägt aktiebolag som också driver anläggningen.

– Några av de entreprenörer som anlitats till bygget av multihallen: Arkitekt: Tengbomgruppen, Byggkonsult: SWECO Systems, Konstruktör: WSP Sverige.

– Bygget har upphandlats som ett delat entreprenad där många lokala företag vann upphandlingar.

– Energianvändning: 42,7 kWh/m2/år exklusive verksamhetsbelysning.