I Örebro byggs ett stort utbildnings- och forskningscentrum som ska husera läkarutbildningen vid stadens universitet. I januari 2014 flyttar de första av 700 studenter in på 11 600 kvadratmeter i ett hus som rymmer en mängd olika funktioner. I fokus: kreativa möten.
Elva och ett halvt tusen kvadratmeter. 300 miljoner kronor. Bygget av Campus USÖ i Örebro är ett stort och viktigt projekt för såväl Örebro stad som Örebro universitet och Örebro län. I juni 2010 blev det klart att det närkingska lärosätet får en läkarutbildning i anslutning till och i samarbete med Örebro universitetssjukhus. Planer och förhoppningar som funnits i många år kunde omsättas i handfast projektering av ett nytt, stort utbildnings- och forskningshus för upp till 700 studenter.
Bygget börjar ta form
Den 31 oktober ifjol togs första spadtaget, och ett år senare, knappt halvvägs genom den drygt två år långa byggtiden, börjar en långsträckt byggnad i tre våningar på allvar ta form.
– Stommen är i princip färdigmonterad, arbetet med källarplanets installationer är igång, och innan vintern kommer ska taket vara på och huset tätt, säger Mattias Persson, projektledare hos byggherren Landstingsfastigheter, Örebro läns landsting.
Campus USÖ kommer att utgöra sjukhusområdets nordöstra hörn, ett centralt och intressant läge i staden: alldeles intill det före detta vattentornet och mittemot det så kallade CV-områdets tidigare verkstadsindustrier – sekelgamla, historiskt viktiga byggnader med unik karaktär. Att få tillgång till just den här platsen har inte varit helt lätt.
– Initialt stod vi inför ett par utmaningar innan vi över huvud taget hade en tomt att bygga på. Dels förvärvet, dels en förändrad detaljplan, dels saneringen av den gamla industrimarken på området, men framför allt omläggningen av Södra Grev Rosengatan som tidigare delvis gick över den nuvarande byggplatsen.
Ett mångfacetterat centrum
Ett centrum för läkarutbildning och medicinsk forskning kräver ett flertal olika lokaler och miljöer. I Campus USÖ kommer inte bara finnas lärosalar, studie- och mötestum, kontors- och administrationslokaler utan även laboratorier, hörsalar och ett medicinskt bibliotek – samt inte minst sociala utrymmen som café och restaurang med servering.
– Under hela projekteringen har vi haft ett bra samarbete med universitetet. Vårt mål är att skapa en kreativ miljö med många möjligheter för möten och samtal mellan studenter, lärare, forskare och besökare, säger Mattias Persson.
En stor entréhall, delvis öppen upp genom våningsplanen, löper tvärs igenom huset och erbjuder varje dag plats och tillfälle för såväl planerade som spontana möten. Hallen har direkt anslutning till bibliotek, servering, studentpentry och grupparbetsplatser. Vid den västra entrén anläggs ett torg med uteservering och sittgrupper.
Campushuset utnyttjar ytan på sin tomt väl, vilket medger begränsat utrymme för grönytor och växtlighet – men de finns. Mot den östra sidan, där huset ansluter till befintlig parkmiljö kring det gamla vattentornet, anläggs en damm med tillflöde för uppsamlat dagvatten från taket och den södra sidan. Vid entrétorget på västra sidan planteras ett tiotal större träd och en vattenanläggning. Huset rymmer även två innergårdar. De får marktäckande växter med variation i färg och form över säsongerna.
Ambitiösa miljömål
Driftsmässigt finns ett ambitiöst mål för Campus USÖ:s energieffektivitet: 60 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Målet ska uppfyllas framför allt med hjälp av en egen bergvärmeanläggning.
– Under huset finns 40 borrhål som går drygt 200 meter ner i marken och hämtar upp bergvärme till oss. Vi har också lagt stor vikt vid hög täthet och bra isolering.
Campus USÖ står färdigt i september 2013, och i januari 2014 kommer de första studenterna.
Fakta
Nybyggnad av lokaler för läkarutbildningen i Örebro, Campus USÖ
Byggherre: Ladstingsfastigheter, Örebro läns landsting
Arkitekt: White Arkitekter AB
Generalentreprenör: NCC Hus AB
Entreprenadform: Generalentreprenad, partnering
Bruttoyta: 11 600 kvadratmeter
Hyresgäst: Örebro universitet
Tidsram: Byggstart oktober 2011, färdigställt september 2013
Projektkostnad: 300 miljoner kronor.
Energimål: 60 kilowattimmar per kvadratmeter per år