Badhus med både flytande och fruset vatten

En exteriörbild av den nya anläggningen i Angered med dess eleganta fasadlösning. Illustration: Erséus Arkitekter
En exteriörbild av den nya anläggningen i Angered med dess eleganta fasadlösning. Illustration: Erséus Arkitekter
Här gapar bassängen tom i det nya badhuset i Angered. Men snart finns det både vatten och badsugna ortsbor i den nybyggda anläggningen. Foto: Bert Andersson
Här gapar bassängen tom i det nya badhuset i Angered. Men snart finns det både vatten och badsugna ortsbor i den nybyggda anläggningen. Foto: Bert Andersson

Den nya simhallen i Angered i Göteborg kombinerar en bad- och simanläggning med en ishockeyrink. Även Ängelholm ska få ett nytt efterlängtat badhus med faciliteter för lek, tävling och rekreation.

Angereds bad- och isanläggning innehåller simbassänger, hockeyrink, friidrottshall och multiaktivitetshall. Den invigs i februari 2013.

– Anläggningen ska bidra till ökad integration i Angered som präglas av etnisk mångfald, berättar Magnus Attemalm, Peabs projektchef för anläggningen.

Den ska bli en mötesplats för människor och främja friskvård och föreningsliv. Många ungdomar i Angered har aldrig lärt sig simma eller åka skridsko. Nu får de möjlighet att göra det. Anläggningen är tekniskt modern och kombinerar låg energianvändning med bra inomhusklimat. Det var en utmaning i sig eftersom anläggningen, som anslutits till en befintlig idrottshall, ska klara stora temperaturvariationer. Det är 30 grader varmt och fuktigt i simhallen men kallt och torrt i hockeyrinken.

Tillvaratar överskottsvärme

– Ismaskinens överskottsvärme ska tillvaratas och användas för att värma badvattnet, berättar Magnus Attemalm.

Ursprungstanken var en glasad fasad men det blev för dyrt.

– Erséus Arkitekter, som ritat byggnaden, valde istället perforerade aluminiumplåtar som skimrar i olika gröna nyanser, säger Magnus Attemalm.

Interiören har skarpa kontraster.

– Där finns båda gråa betongytor och glaspartier i blått, berättar Magnus Attemalm. Omklädningsrummens och gymmets väggar pryds av orange, gula och gröna laminatskivor.

Centralt läge

Rönnebadet i Ängelholm får ett centralt läge på sjukhusområdet, nära järnvägsstationen och Rönne å, över vilken en gång- och cykelbro ska byggas.

– KunskapsPorten ska låta uppföra badhuset i samarbete med Peab och därefter äga fastigheten och driva verksamheten, berättar projektledaren Staffan Nordén. Det är en ovanlig kombination i Sverige men har tillämpats för badhuset i Kristinehamn.

Rönnebadet ska bli ett fullvärdigt bad för tävlingar, lek, rekreation och träning. Det ska bland annat inrymma en tävlingsbassäng med tio banor, två rutschkanor i äventyrsdelen, ett välutrustat spa och ett gym. Badet kommer också att få en unik, lärande inriktning med fokus på vatten och vattenmiljö. Målgruppen är bland annat skolelever.

Tung betongstomme

Låg energiförbrukning har varit en styrande faktor. Rönnebadet får därför en fukttålig, värmetrög stomme av betongelement och murade mellanväggar.

– Vi har valt ett unikt vattenreningssystem från ett danskt företag för att minska energiåtgången för reningsprocessen, berättar Staffan Nordén.

Rönnebadet byggs i naturmaterial med träribbor och glas som smälter in i omgivande grönska från å och park. Takterrassen är riktad mot Rönne å och byggnaderna har vridits så att träddungar kan sparas.

ÅWL Arkitekter, som vann en arkitekttävling med runt 200 deltagare, har gestaltat Rönnebadet. För att minimera husets påverkan på omgivningen placerades vattenrutschbanorna inomhus för att inte störa närboende.

Projektet har försenats på grund av överklagandet av detaljplanen till Mark- miljödomstolen.

– Men vi räknar med att sätta spaden i jorden första halvåret 2013, säger Staffan Nordén. Det gamla badhuset är stängt så Ängelholmsborna behöver verkligen ett nytt.