Sista etappen i Växjös arenastad invigs

Fotbollsarenan Myresjöhus arena invigdes i september 2012 och är ritad enligt UEFAs och Svenska Fotbollförbundets riktlinjer för 2014. Foto: Bergslagsbild
Fotbollsarenan Myresjöhus arena invigdes i september 2012 och är ritad enligt UEFAs och Svenska Fotbollförbundets riktlinjer för 2014. Foto: Bergslagsbild

Arenastaden är namnet på Växjös ambitiösa satsning på en hel stadsdel med arenor för femton olika idrotter. Sedan 2009 har man byggt en ny ishockeyarena, fotbollsarena, friidrottsarena inomhus, innebandyarena, gymnastikhall samt ett träningscenter. En målsättning är att skapa ett nationellt sommarsportscentrum i samarbete med svenska olympiska kommittén, en annan är att på allvar positionera Växjö på elitidrottskartan.

– Hösten 2012 invigdes innebandyarenan Fortnox Arena, Telekonsult Arena och friidrottsarenan. I slutet av januari invigs arenastadens sista etapp, vår nya truppgymnastikhall. Arenastaden har växt fram på rekordtid, första spadtaget togs i maj 2010. Vi har lyckats genomföra projektet snabbt och kostnadseffektivt tack vare ett nära samarbete mellan Växjö kommun, de involverade entreprenörerna och de idrottsföreningar som genom sina fastighetsbolag äger och driver arenorna, säger Anders Franzén, projektledare för Arenastaden på Växjö kommun.

Arenorna samlas kring ett gemensamt arenastråk

Det område där arenastaden byggts har gamla anor i idrottssammanhang, den första arenan stod klar redan 1932. Först ut att färdigställas var hockeyarenan hösten 2011. Därefter invigdes i rask takt en fotbollsarena, en innebandyarena samt en friidrottshall hösten 2012.

– Vi tar emot många studiebesök från kommuner och idrottsföreningar som inspirerats av våra samarbetsformer och vår idé med att bygga en hel stadsdel som präglas av idrottsarenor. Här samlas samtliga arenor kring ett idrottsstråk.  Satsningen har backats upp av en bred politisk enighet och vi har lyckats undvika överklaganden, vilket gjort det lättare att hålla tidsplanen. Målsättningen är att kunna arrangera fler nationella och internationella idrottsevenemang och turneringar framöver, säger Anders Franzén.

På arenaområdet har två nya restauranger öppnat. Smålandsidrotten kommer dessutom att etablera sitt kontor med drygt tjugo medarbetare här. Ytterligare en satsning som ska profilera arenastaden är High performance-center, som på allvar ska positionera Växjö på elitidrottskartan framöver i samverkan med bland andra Linneuniversitetet, SOK och friidrottsförbundet. High performance-center invigdes i november 2012 och innehåller bland annat styrke- och testutrustning. Ett medicinskt center är på gång.

Truppgymnastikhall med höj- och sänkbara gropar

Den truppgymnastikhall som invigs i slutet av januari blir unik i sitt slag i Sverige. Hallen kommer bland annat att innehålla fyra gropar, varav två är höj- och sänkbara och två nedsänkta trampoliner.

Fotbollsarenan Myresjöhus arena invigdes i september 2012 och är ritad enligt UEFAs och Svenska Fotbollförbundets riktlinjer för 2014. Arenan rymmer 10 000 sittande och 2 000 stående åskådare. Här spelar Östers IF i Allsvenskan på nytt i år.

Fortnox Arena, som också invigdes i september 2012, kan betraktas som nationalarena för innebandy eftersom den är den första exklusiva och modernaste arenan för innebandy i världen. Här hare redan arrangerats World Challenge fyrnationstävling. Arenan har drygt 1 500 sittplatser.

– I friidrottsarenan Telekonsult arena finns sex löparbanor, vilket innebär att arenan i framtiden kan stå värd för nationella och internationella löpartävlingar. Hallen har försetts med teleskopläktare som rymmer 1 500 åskådare. Under februari arrangeras här bland annat trenationslandskamp Sverige – Norge – Finland, säger Anders Franzén.