Trio i skidbackar

Skidome Denmark i Randers byggs i form av tre bågar. Illustration: Cebra
Skidome Denmark i Randers byggs i form av tre bågar. Illustration: Cebra
Illustration: Cebra
Illustration: Cebra

Flera spektakulära skidbackar byggs just nu och kommer att stå hoppklara inom de närmaste åren. Nordisk Sport & Fritidsmiljö har gjort nedslag i tre backar – Skistar 360 i Stockholm, Skidome Denmark i Randers och Lugnets skidbackar i Falun som byggs om för att leva upp till de internationella kraven när Falun ska arrangera Skid-VM 2015.

Vi börjar i Stockholm. I Bålsta väster om Stockholm byggs det som kan bli världens största inomhusanläggning för skidåkning, Skistar 360. Det är en 700 meter lång backe med en tillhörande 3,5 kilometer lång tunnel under jord. Jämfört med Hammarby och den världsberömda inomhusbacken Ski Dubai i Förenade Arabemiraten blir Skistar 360 dubbelt så lång och hög. Anläggningen ska stå färdig 2015.

550 000 besökare
Om Bålsta låg några kilometer närmare Stockholms innerstad skulle skidbacken också kunna förändra hela huvudstadens skyline. Backen blir nämligen 20 meter högre än Globen, hursomhelst ett spektakulärt landmärke.

Anläggningen kommer att vara öppen för såväl Sveriges alpina elit som vanliga motionärer.  Man har redan preliminärt bestämt vad ett dagskort ska kosta – 350 kronor. Man kommer även att kunna köpa årskort och familjekort.

Initialt räknade man med 250 000 besökare per år, men den uppskattningen har skruvats upp och i dag räknar man med en tillströmning på 550 000 besökare om året, baserat på besökarantalet för andra liknande anläggningar i världen.

Den största investeraren i projektet är NCC, som gått in med 6 miljoner kronor i förprojekteringsfasen. Vad ska då den 3,5 kilometer långa tunneln användas till? Den är tänkt som en längdskidåkningstunnel. Anläggningen ska även rymma en arena för skidskytte och utrymmen för konståkning och bandy.

Skidome Denmark
Skidome Denmark är också det en skidanläggning av stora mått. Den nya inomhusarenan för utförsåkning kommer att bli världens största inomhus-skidbacke enligt planerna. Utformad som en gigantisk snöflinga uppifrån kommer skidanläggningen garanterat dra blickarna till sig.

Skidome Denmark i Randers byggs i form av tre bågar, som omfattar hela 70 000 kvadratmeter där det kommer att finnas plats för sex pister, två blå, två röda och två svarta.

Som högst blir anläggningen 110 meter över markhöjden. Därifrån startar de svarta skidbackarna. De 700 meter långa bågarna kommer att spänna över Gudenåen som rinner genom Randers.

Skidome Denmark är ritat av arkitektkontoret Cebra med franska förebilder, i synnerhet sägs den påminna mycket om anläggningen Alpe D’Huez i Frankrike när det gäller backarnas lutnings- och svårighetsgrader. Mellan de olika nivåerna tar sig åkarna runt med liftar och hissar. Till anläggningen kommer också ett hotell, affärer, barer och restauranger att byggas.

Skid-VM 2015
Skid-VM 2015 går av stapeln 18 februari – 1 mars 2015. Då kommer världseliten inom längdskidor, backhoppning och nordisk kombination att samlas i Falun för att göra upp om hela 21 guldmedaljer. Tävlingen kommer att pågå i 12 dagar.

Inför detta jätteevenemang, då tv-stationer från hela världen sänder från Falun, görs en stor upprustning av skidbackar, serviceanläggningar och infrastruktur. Markarbeten har redan påbörjats för underbackarna. De befintliga hoppbackarna specialbacken K120 och normalbacken K90 blir som nya efter ombyggnaderna. I stort sett behålls bara stålkonstruktionerna. Backarnas lutningsprofil anpassas till trenden hos dagens backhoppare som hoppar både längre och flackare än förut.

Även den befintliga hästskon på Lugnets skidstation rivs och ersätts av en splitterny. Under den byggs en ny servicebyggnad. För att klara den väntade publiktillströmningen under Skid-VM byggs också en ny gångtunnel under spåren.

Till allt det nya hör också en omfattande upprustning av försörjningsmedier som fjärrvärme, V&A  och datanätverk för att möta behoven vid större evenemang.

Rigorösa krav
Kraven för att få arrangera Skid-VM är minst sagt rigorösa – därav de omfattande ombyggnationerna.

– Arbetet övervakas väldigt noga av FIS-Ski (International Ski Federation), berättar Henrik Belin på Ledningskompaniet i Sverige AB (nyligen uppköpt av Vectura), som projektleder ombyggnationerna för byggherren Lugnet i Falun AB. Det sistnämnda bolaget är ett av Falu kommun helägt dotterbolag.

– De gör en väldigt noggrann kontroll. Med jämna mellanrum kommer en delegation på 5-10 personer från FIS-Ski på platsbesök, säger Henrik Belin.