Byggnads säger upp Byggavtalet och varslar om stridsåtgärder mot 160 byggen.
-De slår först och frågar sen, säger arbetsgivarsidans förhandlingschef Mats Åkerlind.
Stridsåtgärderna omfattar cirka 3 000 av Byggnads medlemmar och berör cirka 80 företag på 160 byggarbetsplatser. De träder i kraft den 12 mars och den 19 mars.
-De slår först och frågar sen, säger en upprörd förhandlingschef för Sveriges Byggindustrier (BI), Mats Åkerlind.
-Synnerligen märkligt, i går pratade vi om att förlänga avtalet alternativt fortsätta förhandla, och i dag tar vi emot ett varsel, säger han.
Han tycker knappt att förhandlingarna egentligen börjat.
Oenigheten handlar inte om löneökningar. Byggnads inordnar sig i LO:s samordning när det gäller pengarna. I stället är det enligt Byggnads säkerheten på jobbet för byggnadsarbetarna och ordning och reda i byggbranschen som står högst på dagordningen.
Enligt Byggnads är lösningen på båda problemen att få bort de långa kedjorna av underentreprenörer som finns på byggen.
-Det borde vara en fullständigt självklar sak att ställa upp på kravet om att huvudentreprenören också ska ha ansvar för att underentreprenörerna följer kollektivavtalen och de villkor som gäller på arbetsplatsen, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.
-Sveriges Byggindustrier gör allt för att undvika att förhandla om den viktiga frågan om ordning och reda bland underentreprenörer. Vi har förhandlat i över en månad utan att vi har kommit ett enda steg närmare en lösning på problemet med underentreprenörskedjorna, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.
Det ger inte Mats Åkerlind mycket för, tvärtom.
-I sina yrkanden är det mer kaos man efterfrågar, säger han och pekar bland annat på fackets krav om solidariskt betalningsansvar för alla underleverantörer som huvudentreprenören ska ha.
-Om det är ordning och reda, då vet inte jag, säger Åkerlind.
Enligt Byggnads innebär BI:s krav stora försämringar av Byggavtalet.
Flera stora byggen kommer att drabbas helt eller delvis av Byggnads varslade strejk. Exempel är E 4-brobygget i Sundsvall, nya Karolinska sjukhuset i Solna, universitetssjukhuset i Linköping, Kaninlandet på Liseberg, marinmuseet i Karlskrona samt bygget av Östersunds arena, Hamnhotellet i Visby, universitet i Örebro och flygplatsen i Umeå.
De cirka 160 byggarbetsplatserna är utvalda med omsorg.
-Vi väljer förstås ut objekt så att konfliktåtgärderna ska få så stor effekt som möjligt, säger Torbjörn Hagelin.
De utvalda byggena är på olika sätt i känsliga skeden. Dessutom är byggande en komplicerad kedja där olika yrkesgrupper, inte sällan från olika underentreprenörer, behöver göra sina jobb i exakt rätt ordning.
-Andra entreprenörer riskerar att bli berörda, säger Torbjörn Hagelin.
Nu lär medlare kopplas in via statliga Medlingsinstitutet (MI). Men det blir en knivig uppgift - att medla kring frågor om ordning och reda på arbetsplatsen.
-Ja, generellt kan man säga att det är lättare att medla i frågor om ören och kronor, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Claes Stråth.
(TT)