Säkerhetslösningen i en galleria måste vara väl genomtänkt. Med mängder av människor som varje dag möts på samma plats finns det många säkerhetsaspekter som ska ses över. Några som har lyckats med detta mer än väl är Kista Galleria, som år 2011 tilldelades Retail Awards branschpris för Årets säkerhetslösning. Centrum & Galleria har samtalat med gallerians centrumchef för att få reda på varför deras lösningar har uppmärksammats.
År 2011 tog Kista Galleria hem Retail Awards branschpris Årets säkerhetslösning. Juryns motivering löd: ”Med sitt underrättelsebaserade och flexibla säkerhetsarbete har årets vinnare nått en hög säkerhetsnivå. Åtgärderna har lett till att kunder, näringsidkare, anställda och ägare upplever årets vinnare som en trygg, säker och trivsam handelsplats.”
Kista Gallerias centrumchef Jan Gösbeck berättar deras yttersta uppgifter är att skydda liv och värde. För fem sex år sedan började de arbeta utifrån ett system de kallar för forechecking, en term lånad från ishockeyn När man pratar säkerhet i fastighetsbranschen fokuseras det ofta på tekniska system, sprinkler och brandlarm.
- Det tekniska systemet som är unikt för oss är att vi har ett rörpostsystem. Man stoppar in en patron med dagskassan och så går allt till ett centralt valv. Då slipper man det här med att en väktare går runt med värdet. Förr eller senare utsätts de för hot eller rån, berättar Jan Gösbeck.
Hög krav på närvaro
Vissa delar av Kista Galleria är öppna även under småtimmarna, då tunnelbanan har sin uppgång rakt in i gallerian. Detta sätter extra tryck på säkerheten. För att inte säkerhetsarbetet ska fallera om en nyckelindivid slutar har ansvaret lagts på en högre nivå, så Kista Galleria har upprättat ett samverkansavtal med stadsdelsnämnden och polisen, vilket underlättar utbytet av information.
- Fastigheten är värderar till 5 miljarder kronor, så det är mycket värde att skydda. Varje är 60 000 människor där, en stor svensk kommun. Detta gör att det är mycket folk där inne – vissa av fel anledningar. Närheten till tunnelbanan ställer större krav på närvaro, bemanning och system. Bemanningen sker dygnet runt och anpassas kontinuerligt, efter riskbilder och säsong, berättar Jan Gösbeck.
Fortsätter att arbeta proaktivt
I ett led att ytterligare öka säkerheten har Kista Galleria stängt in sina lastgator, vilket gör att samtliga behöver identifiera sig för att få tillgång dit. Ett system har upprättats för att se till att endast behöriga leverantörer kommer in.
- Vi har också tightat till passerkortsystemet för alla som arbetar i huset. Nu har man tillgång till precis de ytor man bör ha tillgång till. Detta för att minska närvaron av obehöriga och för att skapa trygghet i servicegångarna, fortsätter Jan Gösbeck.
Kista Gallerias system för övervakning är, som lagen kräver, godkänt av länsstyrelsen. Reglerna ser lite olika ut beroende på var övervakningssystemen sitter. Om något skulle inträffa så har polisen möjlighet att ta fram material.
- Vi har exempelvis nummerplåtsavläsningar i parkeringshuset. Det är kopplat till ett bomsystem som öppnar sig om man har betalat sin p-avgift. Det ger en högre servicegrad. Vi kan även söka på kundnummer, så att vi kan vara behjälpliga även i andra fall, avslutar Jan Gösbeck.
Försäkringen en del av säkerheten
Michael Gerdsdoff från försäkringsbolaget IF berättar att de alltid rekommenderar en butiksägare i en galleria att teckna åtminstone fyra grundförsäkringar: ansvarsförsäkring, egendomsförsäkring, avbrottsförsäkring och en kundolycksfallsförsäkring.
Ansvarsförsäkringen omfattar skadeståndskrav som framställs mot företaget till följd av person- eller sakskada. Egendomsförsäkringen är en försäkring på maskiner, inventarier och fast bekostad inredning. Avbrottsförsäkringen gäller vid ersättningsbar egendomsskada.
- Om hela butiken till exempel brinner upp så ser vi det som ett stillestånd. Man får ut en ersättning som ersätter innehavaren för den tid som verksamheten ligger nere, tills man är på fötter igen, berättar Michael Gerdsdoff. Och slutligen, kundolycksfall. Det är dessa fyra vi rekommenderar. Sen ska butiksinnehavaren ha en olycksfallsförsäkring.
Michael Gerdsdoff rekommenderar fler butiksinnehavare att teckna en försäkring för privatsjukvård.
- Dels för att det vara en kostnad. Dels för att man inte är insatt i hur lång tid det kan bli att man är borta från jobbet. Och eventuellt om man har höga fasta kostnader så finns det en avbrottsförsäkring, som är precis som det låter en försäkring för företaget så att det inte går under om någon är sjuk eller borta länge, avslutar Michael Gerdsdoff.