2012 tilldelades Fabege Green Building Award för Vattenfalls nya huvudkontor i Solnas Arenastaden. Byggnaden som invigdes i september är till stor del resultatet av ett samarbetsprojekt där hyresgäst och fastighetsägare satt upp gemensamma miljömål.
Fyra huskroppar förenade i ett luftigt atrium bildar Vattenfalls nya huvudkontor för 2 200 medarbetare. För byggherren Fabege, kunden Vattenfall och arkitekterna på Archus och Tengbom var ambitionen att skapa ett ”campus” mitt i Arenastadens blivande stadskvarter. Resultatet är en byggnad som med råge uppfyller kraven för Green Building, och som certifierats enligt Miljöbyggnad Guld.
Miljökriterier stor utmaning
Huskropparna har en stomme av prefabricerad betong med bärande ytterväggar. Utanpå betongväggarna täcks fasaden av ett glasskal. Den tunga stommen ger ett jämnt inomhusklimat och det decimeterstora utrymmet mellan glas och yttervägg fungerar som ett skydd mot vind, kyla och värme.
– En stor utmaning i projektet har varit att förhålla sig till den bredd av miljökriterier som krävs för en certifiering enligt Miljöbyggnad Guld, säger Mattias Fredberg på Archus. Det är en bedömning som väger in bland annat energiförbrukning, inomhusmiljö och att byggmaterialen lever upp till högt ställda miljökrav.
Kyla från berggrunden
Vattenfall har haft som energimål att sänka sin energiförbrukning till 50 kilowattimmar per kvadratmeter och år i de nya lokalerna. På byggnadens sedumtak, där skuggade partier belagts med återvunnen glaskross, finns solfångare och paneler som förser fastigheten med el och värme. De får stöttning av värmeväxlare som plockar värmeenergin ur den utgående ventilationsluften. Cirka nittio procent av värmen i frånluften tas tillvara. Och för att tillgodose husets kylbehov hämtas kyla från berggrunden.
– Upp till 200 meter djupa borrhåll ner i berggrunden minskar användandet av fjärrkyla, säger Lars Peter Brette på Fabege. Eftersom en byggnad under större delen av året måste kylas ner snarare än värmas upp är det här en viktig energisatsning. Bergkylan ska bidra med 13 kilowattimmar per kvadratmeter och år.
Långsiktigt engagemang och fokus – en utmaning
Energieffektiv teknik präglar även interiören. De elsnåla hissarna genererar energi vid nerfärd och belysningen är närvarostyrd och reglerar sig efter dagsljuset.
– Det är en rad olika tekniker som tillsammans bidrar till miljömålen, konstaterar Mattias Fredberg. Redan från början var alla parter eniga om att det här inte ska vara något hightech-bygge utan resultatet av väl beprövade lösningar.
Samarbeten av olika slag tycks vara signifikativt för projektet.
– Det här är ett bra exempel på ett samarbetsprojekt där hyresgästen har drivit sin miljöagenda. Vattenfall har tillsammans med fastighetsägaren formulerat de högt ställda miljökraven, säger Johanna Munck af Rosenschöld på Tengbom, Vattenfalls ansvariga arkitekt i projektet.
Som projektledare för Vattenfalls nya huvudkontor poängterar Linn Dahlberg att den största utmaningen var att upprätthålla ett engagemang och gemensamt fokus över tid. Det har även varit avgörande att integrera ett miljö- och energiperspektiv redan i kontraktet.
Mattias Fredberg lyfter fram vikten av en tidig och tät dialog med specialister inom en rad kompetensområden som glas, el och vvs.
– Den tidiga inputen från konsulter är en viktig förklaring till varför vi har lyckats så bra.