Den svenska bygg- och anläggningsindustrin fanns i går på plats vid nybyggda Friends Arena i Solna, för att delta på konferensen FIA-dagen. Projektet FIA, (Förnyelse i Anläggningsbranschen) startade år 2005 med syftet att utveckla svenskt anläggningsbyggande och skapa drivkrafter för kreativitet, kvalitet och effektivitet. FIA har sedan dess blivit ett etablerat begrepp i anläggningsbranschen och även just FIA-dagen har blivit en viktig mötesplats för bygg- och anläggningssektorn i stort.
En öppningskommitté bestående av duon Anna Sander, vd IQ-samhällsbyggnad samt moderator Christina Lindbäck, hållbarhetschef på NCC, hälsade den knappt trehundrahövdade åhörarskarskaran välkommen och därefter äntrade infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd podiet. Statsrådet har nu efter cirka 2,5 år på sin post blivit ordentligt varm i kläderna och under denna tid genomfört en mängd resor genom Sverige. Och hon kunde efter dessa alla expeditioner dra en slutsats om att ”alla” regioner anser att just deras landsdel måste prioriteras när det gäller infrastruktursatsningar.
Med anledning av detta ville hon här understryka en nyckelfras som ofta har återkommit i hennes tidigare tal: ”Det gränslösa tänkandet” - att tänka gränslöst- över kommun och länsgränser men också över landsgränser. Detta gäller också över transportslagen, att se till helheten framför ett begränsat särintresse.
Två andra nyckelord som lades stor vikt på var långsiktighet respektive förtroende.
- De som jobbar i branschen måste kunna känna att det finns en långsiktighet att det blir av det som planerat, det är viktigt för entreprenörerna att kunna planera för en överskådligt tid, att det inte heller blir en ryckighet i upphandlingarna, sade Elmsäter, men underströk också att det måste råda ett ömsesidigt förtroende. Att statsledningen, i sin beställarroll, i sin tur måste kunna veta att arbetena som utförs, görs så effektivt och produktivt som möjligt. Här har, enligt ministern, Trafikverket en viktig roll som huvudbeställare för den svenska infrastrukturen.
Andra huvudtalare för dagen var just Trafikverkets högsta chef, generaldirektör Gunnar Malm. Han inledde med en tillbakablick, dels till tiden för grundandet av FIA.
Malm påpekade att startskottet skedde redan 2002 då det publicerades en statlig utredning, med titeln”Skärpning Gubbar”
- Utredningen lade grunden till FIA-projektet, sade Malm och fortsatte:
- Det man kunde kunde konstatera var att det rådde låg effektivitet och dåligt samarbete, vilket gav negativ påverkan på branschens kvalitet. En destruktiv miljö med bristande kunskapsspridning, vilket i sin tur gav problem att få välutbildade människor till branschen, hävdade Malm.
Han konstaterade också att Trafikverket fått en allt mer renodlad beställarroll. Detta i sig innebär ett förändrat arbetssätt, där Trafikverket ska skapa förutsättningar för marknaden att öka innovationstakten, öka produktiviteten, ta större ansvar samt att öka konnkurrensen.
Läs mer om FIA-dagen i Nordisk Infrastruktur nr.2