Öresundsregionens betydelse för Sverige är otvetydig. En ökad integration på båda sidor sundet möts av ambitiösa stadsutvecklingsplaner.
Historien känns igen, den gamla industristaden som efter varvets nedläggning kantades av en nedåtgående spiral. Malmös resa från slumrande industristad till kunskapsstad är ett modernt exempel på en positiv stadsutveckling.
- Nu och i framtiden får stadsbyggandet en ny roll där den kommer att bli tydligare socioekonomiskt programmerad. Den kommer i högre grad att bidra till att lösa frågor kring hälsa och segregation exempelvis. Tidigare har stadsutveckling varit att omvandla, nu är den bland annat till för att generera en jämnare hälsa i staden. Därför är de infrastruktursatsningar som görs, spårvagnsutbyggnaden och Malmöringen med Station Rosengård viktiga, säger Christer Larsson Stadsbyggnadsdirektör i Malmö Stad.
Christer Larsson berättar att man nu lägger stor vikt vid att bygga samman nya områden med befintlig stad. Arbetet med Malmö Live, en enorm kongress, konsert och hotellbyggnation invid Malmö Central är en del i att binda samman Västra Hamnen med innerstaden. Parallellt sker arbetet med att bygga samman Hyllie med områdena Holma och Kroksbäck. Ett utredningsarbete pågår även om möjligheterna med ännu en fastförbindelse till Köpenhamn.
Kunskapsstad som växer
Samtidigt med regionens arbete västerut pågår ett intensivt arbete med att integrera städerna på den svenska sidan sundet. Tillsammans med Malmö Stad arbetar Lunds Kommun intensivt med planerna för områdena mellan de båda städerna.
- Vi kan säga att vi har två fokus som vi arbetar utifrån. Dels rör det sig om en strukturplan för områdena mellan Malmö och Lund i vilken vi engagerat mellanliggande kommuner. Sedan pågår även arbetet med att utveckla en supercykelväg mellan städerna. I en flerkärnig region som denna struntar vanliga människor i var gränserna går. Infrastrukturen är helt otroligt viktig och en förutsättning för att kunna bo och arbeta var man vill, säger Inga Hallén, stadsbyggnadschef i Lund.
Inga Hallén berättar att man spår ett tredubblat resande inom 20-30 år vilket ställer krav på en omvandlad centralstation. Samtidigt ses Öresundsregionens främsta kunskapsstad växa så det knakar. Skapandet av det nationella synkrontronljuslaboratoriet, MAX IV pågår samtidigt som detaljplanen samt arkitekttävlingen är i hamn för det flervetenskapliga forskningscentrumet ESS.
Stora planer i mindre städer
Regionens infrastruktursatsningar är märkbara även i söder. Till Trelleborg ankommer de första pågatågen till den då nybyggda centralstationen redan i december 2015. Samtidigt pågår planerna för ett rättspsykiatriskt center som regionen är huvudman för, en byggnation som kan komma att bli Sveriges största passivhus. Detaljplanen spås antas under sommaren med möjlig byggstart under 2014. I samband med Centralstationens invigning frigörs nuvarande bussterminal där ett hundratal lägenheter kan byggas.
- Centralstationen är vårt främsta projekt just nu vars detaljplan vi arbetar med. Pågatågen innebär en kraftig restidsförkortning till Malmö C exempelvis. De positiva följderna för centrala Trelleborg kan vi bara gissa, men jämför vi med utvecklingen i Landskrona ser vi ett kraftigt ökat kollektivresande sedan deras station byggdes, säger Claus Pedersen, samhällsbyggnadschef i Trelleborg.
I just Landskrona avser långtgående stadsbyggnadsplaner öka antalet nybyggda bostäder kraftigt, såväl centralt som i norr.
- Först ut är planarbetet med 1 000 nya bostäder norr om Borstahusen. Detaljplanen är på gång med förväntat antagande till hösten med byggstart under 2014-2015. Det rör sig om alla bostadstyper från flerfamiljshus till villatomter. På platsen finns nu en camping vilken kommer att flyttas liksom sex av golfbanans golfhål, säger Per Fredrik von Platen, stadsbyggnadschef i Landskrona.
Jämfört med de större städerna i regionen har Landskrona inte haft samma positiva utveckling de senaste tjugo åren. Per Fredrik von Platen berättar om en vision i flera delar.
- Det finns flera mål med vår satsning. Nummer ett är att öka tillväxten och skattekraften i staden som nu är lägre än genomsnittet i regionen. Vi ska även få något högre fastighetspriser så att det blir mer lukrativt att bygga nytt. Samtidigt ska ett mer attraktivt centrum skapas.
Faktaruta Malmö:
Byggkranarna har kommit att bli ett naturligt inslag i Malmös silhuett. Staden växer så det knakar. Stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson berättar att fokus ligger vid att låta stadsutvecklingen skapa en mer sammanhållen stad.
Faktaruta Lund:
Synkrontronljuslaboratoriet MAX IV och det flervetenskapliga forskningscentrumet ESS är Lunds mest tongivande byggnationer just nu. Samtidigt ses hela staden genomgå genomgripande förändringar, omfattningen av den stadsutveckling som nu pågår är enorm.
Faktaruta Trelleborg:
Under 2015 invigs den nybyggda centralstationen i Trelleborg. Restiden till och från staden minskar vilket antas ge en positiv effekt. På längre sikt tros utvecklingen av hamnområdet, med möjlighet för 2 000 - 3 000 nya lägenheter, vara stadens stora potential.
Faktaruta Landskrona:
Under de senaste 20 åren har Landskrona inte haft samma positiva utveckling som de större städerna i regionen. Med ambitiösa stadsutvecklingsplaner menar stadsbyggnadschefen Per Fredrik von Platen att såväl tillväxt som skattekraft skall öka.