Nutid möter industrihistoria

Kvarnholmens industribebyggelse sett från Djurgården innan ombyggnationen av det gamla hamnmagasinet startade. Den röda tegelfasaden är ett bekant inslag i miljön vid Stockholms inlopp. Foto: KP Fastigheter
Kvarnholmens industribebyggelse sett från Djurgården innan ombyggnationen av det gamla hamnmagasinet startade. Den röda tegelfasaden är ett bekant inslag i miljön vid Stockholms inlopp. Foto: KP Fastigheter
Delar av den robusta industribyggnadens konstruktion synliggörs i lägenheterna. Det märks exempelvis i de putsade väggarna och ett system av pelare och balkar som återkommer i hela fastigheten. Foto: Einar Mattsson
Delar av den robusta industribyggnadens konstruktion synliggörs i lägenheterna. Det märks exempelvis i de putsade väggarna och ett system av pelare och balkar som återkommer i hela fastigheten. Foto: Einar Mattsson

Den som passerat Stockholms inlopp vattenvägen har förmodligen inte undgått aktiviteten kring Kvarnholmen. Här byggs Nackas nya stadsdel i det gamla vattennära industriområdet. De senaste åren har en rad byggherrar samverkat för att skapa en varierad och levande stadsdel med skola, kommersiell handel och bostäder. I den gamla magasinsbyggnaden med ståtlig fasad mot vattnet och Djurgården är det nu Einar Mattssons tur att inviga 71 nya bostadsrätter i brf Hamnmagasinet. En modern standard som kompletterar byggnadens äldre karaktär är utmärkande för projektet.

Den gamla magasinsbyggnaden som ligger utmed Stockholms inlopp har ett betydande kulturvärde. Därför fanns det tydliga byggnadsantikvariatiska rekommendationer att följa när Einar Mattsson förvärvade det elva våningar höga tegelhuset i uppdrag att bygga bostäder. En riktlinje var att fasaderna mot vattnet skulle behålla sitt ursprungliga utseende. Samtidigt har ombyggnationen blivit ett tidsdokument i sig. Byggnadens moderna inslag har integrerats och blivit en fortsättning på den äldre arkitekturen. Fasaderna mot öster och söder har fått balkonger och stora fönsteröppningar. Tillsammans med lägenheternas öppna planlösning är de ett stycke nutidshistoria.

– Det ursprungliga magasinet uppfördes på 1920-talet. För att efterlikna kvarnen Tre Kronor byggdes den i rött stortegel enligt sekelskiftets stil. På 1940-talet byggde man sedan på ytterligare fyra våningar, berättar Hillevie Jernberg, projektledare på Einar Mattsson. I den varsamma ombyggnationen har vi bevarat husets befintliga kvaliteter samtidigt som vi tillför ytterligare en årsring till huset. En viktig utgångspunkt har varit att inte efterlikna utan snarare att tillföra något nytt till fastigheten.

Variationen är en styrka
TOTAL Arkitektur och Urbanism är projektets arkitekter. Fastigheten har en betongstomme och invändigt ska husets historia framhävas bland annat i de putsade väggarna där man fortfarande kan ana en tegelstruktur. Byggherren har valt att låta delar av den robusta industribyggnadens konstruktion synliggöras i lägenheterna. Det märks exempelvis i ett system av pelare och balkar som återkommer i hela fastigheten.

– Variationen är utmärkande för byggnaden. Olika delar har olika karaktär vilket exempelvis märks i fönstren som skiljer sig åt mellan de olika fasaderna och våningsplanen. Även pelarna smalnar av uppåt i huset, säger Hillevie Jernberg. Att vara styrd av det yttre skalets förutsättningar leder givetvis till att vi hela tiden får anpassa oss. Men variationen är också projektets styrka. 

I maj 2013 flyttar de första boende in i lägenheterna på två till fem rum. På taket av huset har man låtit bygga en gemensamhetslokal med takterrass. De första våningarna är i souterräng med kommersiell verksamhet i bottenplan. I stället för källare har man placerat förrådsutrymmen i fastighetens bakersta delar.

– Det här projektet har förutsatt ett ödmjukt och medvetet förhållningssätt från de inblandade. Vi får hela tiden ta hänsyn till att en lösning inte kan tillämpas genomgående för hela projektet. Det man har antagit vid ett skede i processen kanske inte håller hela vägen och då får man vara beredd att omvärdera.

Kvarnholmens nya era
Magasinsbyggnaden uppfördes som ett komplement till den redan befintliga kvarnen Tre Kronor. Byggnaderna som tronar upp sig längs med vattnet är ett typiskt stadsinslag för den som tar sig till Stockholm vattenvägen och själva inloppet är klassat som riksintresse.

Nu har Kvarnholmens industriverksamhet övergått i en ny era som bostadsområde. Centralt i den nya stadsdelen byggs det tidigare bageriet om till ett centrum med närservice och medan delar av ön bevaras som grönområden kommer miljön vid kvarnen att bli en kulturell samlingsplats med lokaler för konserter och scenkonst, mässor och utställningar.