Ny era för kvarnen Tre Kronor

Kvarnen Tre Kronor och Silo III uppfördes under 1800-talet och fasaderna står orörda, vända mot Stockholms inlopp. Bild: Riksbyggen

Vid Nacka strand byggs den nedlagda kvarnen Tre Kronor, med den intilliggande Silo III, till lägenheter. Kvarnen uppfördes på 1800-talet och var verksam till 1992. Huset står vid inloppet till Stockholms Stad och är en av de röda tegelbyggnader som ses av vattenburna förbipasserande.

Riksbyggen inledde sina projekt Kvarnen Tre Kronor och Silo III med att förbereda för ett garage i berget bakom byggnaderna. 14 500 kubik berg har sprängts ur för att ge plats åt 150-talet parkeringsplatser. Ett halvårslångt projekt som byggherren hoppas ska ge husen ett viktigt mervärde och möta den moderna bostadsägarens behov.

Även om Kvarnen Tre Kronor och Silo III:s omslutande tegelfasader bevaras får husen nya tak och stommar. I dagsläget pågår arbetet med att få silons stomme på plats och öppna upp fastighetens blindfönster.

– När silon byggdes murade man in fönsteröppningar med valv och kornischer för estetikens skull. Något som visat sig vara lyckosamt nu när vi ersätter dem med fönster och på så vis får en fastighet som fungerar bra även som bostadshus, säger Björn Mauritsson, projektchef på Riksbyggen.

Byggnaden får en gård tre trappor upp och ännu längre upp i huset restaureras den spång som binder samman byggnaden med Kvarnholmens kommunikationer.

Idag reses stommen på Silo III. Husets fasad består idag av en befintlig murverkskonstruktion. I övrigt är insidan utriven. - Som en ruin kan man säga. Man gjuter nu stommen, det vill säga bjälklag och väggar i betong. Detta är i mål under september eller oktober och vi har en beräknad inflytt i juni 2014.

I projektet Tre Kronor återstår mycket att riva. - Där är det samma förutsättningar som i Silon III. Vi har en befintlig murverkskonstruktion som vi vill behålla. Det är mycket kvar att riva innan vi kan bygga nytt från grunden. Första inflyttning till kvartal tre eller fyra år 2014, berättar Björn Mauritsson.

Kvarnen Tre Kronor och den intilliggande silobyggnaden omvandlas till totalt 163 lägenheter. Det är stor differentiering i lägenheternas prisläge och storlek. För de lägenheter som vetter mot berget har Riksbyggen i samråd med en belysningsarkitekt tagit fram effektiva lösningar för att belysa bergväggen. Som kompensation ska en LED-skärm visa utsikten på andra sidan huset i realtid.  

– Vi tror att det kan vara en positiv stämningsskapare för dem som saknar direkt havsutsikt. Tanken är att LED-skärmen ska vara i gång dygnet runt, säger Björn Mauritsson.

 

Centralt i den nya stadsdelen byggs det tidigare bageriet om till ett centrum med närservice. Medan delar av Kvarnholmen bevaras som grönområde kommer miljön vid kvarnen, på norra kajområdet, att bli en kulturell samlingsplats med lokaler för konserter och scenkonst, mässor och utställningar. Kvarnholmens industriverksamhet är mitt uppe i övergången till en ny era som bostadsområde.

 

 

Fakta:

Riksbyggen bygger om den anrika Kvarnen Tre Kronor och den intilliggande silobyggnaden, till totalt 163 bostadsrätter. I anslutning till fastigheterna planeras även ett garage, insprängt i berget.

Byggherre: Riksbyggen

Arkitekt: Rits Arkitekter

Byggslut: Silo II: andra kvartalet 2014. Kvarnen Tre Kronor: slutet av 2014.