Region Skåne och Schneider Electric energieffektiviserar

Schneider Electrics och Region Skånes samarbete i att energieffektivisera regionen har pågått under flera år. Framför allt har fokus legat på sjukhusbyggnader, ett projekt som sedan starten 2002, har resulterat i årliga besparingar på över 18 miljoner kronor och GreenBuilding-certifiering av tre byggnader. Pengar som istället kan komma vården tillgodo.

Schneider Electrics koncernchef Jean-Pascal Tricoire besökte nyligen Malmö, för att bland annat diskutera hur det framgångsrika samarbetet kan utvecklas.

Skandinavien har jämfört med många andra regioner i världen högt satta mål och driver på utvecklingen. Ett av Region Skånes mål är att vara fossilfria år 2020.

– Samtalet handlade om drivkrafter för att få saker att hända, med målet att minska koldioxidutsläpp och uppnå ett mer hållbart samhälle samt framgångsrik samverkan mellan offentliga och privata aktörer. Det finns gott om bra exempel såväl globalt som i Malmöregionen, säger Monika Ekström, regionråd (MP) och ordförande i Fastighets- och servicenämnden.

– Region Skåne är inspirerande på många sätt. De har inte bara ambitioner i högt satta mål för sin energieffektivisering, de ser dessutom till att realisera dem. Vi ser fram emot att få hjälpa dem, sade Jean-Pascal Tricoire efter mötet.

I Region Skåne ägs och förvaltas de offentliga fastigheterna av Regionservice. Totalt innefattas sjukhus, kliniker och vårdcentraler med en sammanlagd area på ca 1,3 miljoner kvadratmeter.

– Skandinavien är känt som en av de mest progressiva regionerna i världen när det gäller miljömedvetenhet och hållbarhetsarbete. Region Skåne är ett bra exempel på hur politikerna engagerat sig på rätt sätt för att förbättra miljö och ekonomi för dess invånare, säger Jean-Pascal Tricoire.