Fastighetsbolaget Balder har avtalat om att förvärva Bovista Invest till ett åsatt fastighetsvärde om cirka 2.000 miljoner kronor.
Det framgår av ett pressmeddelande.
Samtidigt meddelar bolaget avsikten att emittera preferensaktier om högst 1.152 miljoner kronor, med teckningskurs 329 kronor per preferensaktie och effektiv årsavkastning på cirka 6,2 procent genom en kvartalsvis utdelning på 5 kronor per aktie.
Bovista uppges i pressmeddelandet vara en bostadskoncern som äger och förvaltar 4.300 lägenheter på i huvudsak sju orter. Göteborg och Västerås utgör tillsammans cirka 60 procent av det åsatta värdet samt över 50 procent av antalet lägenheter i affären. Den uthyrningsbara ytan uppgår till cirka 370.000 kvadratmeter. Affären är villkorad av godkännande från Konkurrensverket och tillträde kommer att genomföras snarast efter att ett godkännande har erhållits.
Om förvärvet genomförs kommer Balders fördelning mellan kommersiella fastigheter och bostäder att ändras till 53 procent kommersiellt och 47 procent bostäder, mot nuvarande relation 57/43. Fastighetsbeståndet per senaste halvårsskiftet hade ett redovisat värde om 23,6 miljarder kronor.
Teckningstiden i preferensaktieemissionen är 23 september till 4 oktober för allmänheten, och 23 september till 7 oktober för institutioner. Ett prospekt offentliggörs den 20 september.
Vem säljaren är anges inte i pressmeddelandet, men i branschnyhetssajten Fastighetsnytt rapporterades i mars 2012 isländska banken Glitnir banks Luxemburgbaserade dotterbolag ha tagit över Bovista Invest från det konkursade danska bolaget Centerplan Nordic.
Balders vd Erik Selin säger till Nyhetsbyrån Direkt att direktavkastningen i det nya beståndet, som vad gäller Göteborg ligger i Frölunda (550 lägenheter) och Bergsjön (805 lägenheter), är något högre än Balders nuvarande bostadsportfölj.
"Den blir något högre än det snitt vi har, då det är ett något mer spritt bestånd, det är så marknaden fungerar", säger han.
Priset anser han vara "rimligt":
"Vi har jobbat med affären väldigt länge, så man har ju hunnit sätta sig in i det ganska ordentligt."
Att den tidigare ägaren Centerplan gick i konkurs, något som skedde 2009 i finanskrisens kölvatten, berodde inte på dålig avkastning eller beståndets skick, enligt Balder-vd:n, utan på finanskrisen:
"Jag har inte full insyn i alla deras andra affärer, men hade de bara haft det här och inte gjort en massa andra konstigheter hade de nog klarat sig ganska bra."
Beståndet i Bergsjön har kritiserats i media för bland annat badrumsmögel. Här pågår renovering enligt Erik Selin, och någon risk för skenande kostnader på grund av hyresgästkrav föreligger enligt honom inte.
Balders soliditet kommer att höjas om emissionen går igenom fullt ut, säger Erik Selin. Snitträntan på de lån som tas upp är lägre än Balders nuvarande ganska höga och bundna lån.
"Det är inte helt jämförbart, men när vi tar upp lånet blir det rörlig ränta och klart lägre än våra nuvarande lån."
I och med förvärvet kommer Balder i det närmaste att ta det relativt lugnare på förvärvsfronten:
"Det tillkommer väl alltid styckehus som dyker upp, men så här stora förvärv tror jag inte vi mäktar med på ett tag, det har jag svårt att se", säger Erik Selin.
(Nyhetsbyrån Direkt)