Stadsholmen AB förvaltar 279 K-märkta fastigheter och flera byggnadsminnen runtom i Stockholm. Varje hus är unikt och har sitt eget svar på den återkommande byggnadsvårdsfrågan: hur bäst kombinera kulturhistoria med modernt boende och verksamhet?
Stadsholmen är Sveriges mest centralt belägna ö. Stadsholmen är den ö på vilken Stockholms äldsta stadsdel Gamla Stan ligger. Stadsholmen är också, med tillägget AB, Stockholms stads fastighetsbolag för kulturhus, med ett bestånd på 279 fastigheter över hela Stockholm. Några är byggnadsminnen och i princip alla (98 procent) är K-märkta, och omfattas därmed av detaljerade skyddsföreskrifter. Samtidigt har de flesta husen en levande funktion som bostad eller lokal för verksamhet.
– Vi jobbar med alla våra hus som om de är byggnadsminnen, men den stora utmaningen är att få ett modernt boende eller verksamhet med dess krav att fungera i en väl bevarad kulturhistorisk miljö. Det är en ständig balansgång, och varje hus är unikt.
Det säger Ulrika Bask, en av fyra fastighetsingenjörer hos Stadsholmen.
– Till exempel väljer vi att ha den gamla självdragsventilationen kvar, ibland något förstärkt, och avstå från mekaniska system som FTX, då de kräver håltagning i väggar och bjälklag och helt enkelt tar för stor plats.
Husen i Gamla Stan rymmer ofta flera historiska epoker i sig, alla värda att bevara. Grund och källare från medeltiden, därefter påbyggt efter hand. Många lägenheter har bevarade originaldörrar i trä från 1700- och 1800-talen – vilket inte bara är positivt.
– En del hyresgäster upplever de gamla dörrarna som otrygga och ber om moderna ståldörrar, som inte passar in i den historiska miljön. Då erbjuder vi en säkerhetsgrind innanför dörren som alternativ, säger Ulrika Bask.
Fönsterrenovering, måleri och byte av plåttak och putsning av fasader och smörjning och justering av träportar är de byggnadsvårdsåtgärder som Stadsholmen utför mest i Gamla Stan – samt klottersanering.
Förstärker grunden
Spännvidden å Stadsholmens byggnadsvårdsprojekt är lika stor som bredden i fastighetsbeståndet. Just nu pågår till exempel ett omfattande grundförstärkningsarbete av ett 1600-talspalats, idag kontorshus, i kv Memnon 4 i Gamla Stan.
– Marken mellan Centralbron och Riddarholmen är inte berggrund utan utfyllnad, och vibrationerna från Centralbron har fått grunden i ena flygeln att röra sig. Nu skruvar vi ner rörpålar som fylls av betong för att förstärka.
Just avslutad är en ganska unik renovering av en villa i Vita Bergen, intill Sofia Kyrka.
– Huset byggdes 1721, och den tidigare hyresgästen bodde där ända från 1928 fram till för ett par år sedan – utan indraget vatten och avlopp, med torrdass och brunn på tomten, berättar Ulrika Bask.
– Nu har vi rustat upp villan varsamt och bland annat återskapat en panel med målade schabloner från början av 18800-talet som vi hittade under alla lager av tapeter. Ett spännande arbete!
STADSHOLMEN
Stadsholmen är den ö som Gamla Stan i Stockholm är byggd på. Stadsholmen AB är Stockholms stads fastighetsbolag för kulturhus, dotterbolag till Svenska Bostäder AB. Stadsholmen har 23 anställda och äger och förvaltar 279 fastigheter bestående av ca 800 byggnader i hela Stockholms kommun: 1 631 lägenheter och 765 lokaler för kontor, handel, hantverk m m