Dekorationsmålarna återskapar guldåldern

På Grev Magnigatan 17 i Stockholm har entréhallen fått tillbaka sin forna prakt. Resterna av det gamla dekorationsmåleriet har skrapats fram under senare tiders färglager och återskapats av Björkstads Dekorationsmåleri. Foto: Karl-Erik Jamtås, Björkstads
På Grev Magnigatan 17 i Stockholm har entréhallen fått tillbaka sin forna prakt. Resterna av det gamla dekorationsmåleriet har skrapats fram under senare tiders färglager och återskapats av Björkstads Dekorationsmåleri. Foto: Karl-Erik Jamtås, Björkstads

Dekorationsmåleri inom byggnadsvård är ett brett begrepp som rymmer många utföranden och tekniker, till exempel marmorering, ådring och lasering. De flesta uppdragen i branschen finns i återskapande av trapphus- och takmålningar från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal.

 

Guldåldern för svenskt dekorationsmåleri inföll 1880-1920 och var kort men intensiv. Den sammanföll med en högkonjunktur kring 1890 och med stort bostadsbyggande i början av det nya seklet, samt med den specifikt nordiska nationalromantiska stilen. Intensiv var emellertid också den period under i synnerhet 1960-, -70- och -80-talen, då mycket av detta – efter modernismens genombrott urmodiga – dekorationsmåleri målades över.

– Men de senaste 20 åren har intresset för det gamla dekorationsmåleriet återvänt och ökat. Vår vanligaste uppdragsgivare är en bostadsrättsförening som vill restaurera måleriet i sitt trapphus.

Det säger Bo Hallensjö, platschef på Björkstads Dekorationsmåleri i Stockholm, en av landets främsta firmor inom sitt område.

– Det blir en del detektivarbete, men oftast kan vi skrapa oss ner genom färglagren och hitta tillräckligt många fragment av originaldekorationerna för att återskapa dem.

 

Första världskriget ändrade metoden
Då handlar det ofta om mönster med marmorering och ådring, men även frihandsmålningar med många detaljer går att lyfta fram och ge ett nytt liv i tredje årtusendet.

– Kanske inte varje exakt penseldrag, men bra måleri beror alltid på den som är bakom penseln, både då och nu!

Fram till 1910-talet gjordes dekorationsmåleri med linoljefärger och terpentin, men under första världskriget blev linoljan en bristvara och hantverkarna använde då istället kalkfärger.

– Idag är kalkfärger alltför tidskrävande att arbeta med; när vi ska restaurera kalkmålningar använder vi vinylfärg istället. Men för äldre målningar är det fortfarande linoljefärger som gäller – inget alternativ ger samma lyster, säger Bo Hallensjö.

Björkstads Dekorationsmåleri har utfört dekorationsmåleri på en lång rad publika byggnader, till exempel Katarina Kyrka, Dramaten, Uppsala slott och Koppartälten i Hagaparken.

DEKORATIONSMÅLERI

Med dekorationsmåleri menas måleri som görs i huvudsak för att försköna en yta. Marmorering, ådring och lasering är vanliga tekniker, men inom begreppet ryms också olika former av schablon- och frihandsmålning med mera. Dekorationsmåleri inom byggnadsvård gäller oftast restaurering och/eller återställande av originalmåleri i bland a kyrkor, slott och herrgårdar samt i tak/trapphus till bostadshus byggda 1870-1930.