/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Normal tabell";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:"Calibri","sans-serif";
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:"Times New Roman";
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-fareast-language:EN-US;}
Reglerade hyror skapar bostadsbrist, enligt en rapport från Boverket. Och någon minskad segregation bidrar systemet ändå inte till, skriver utredaren.
Allt för låga hyror på hyresrätter i attraktiva storstadsområden gör att det saknas 40 000 lägenheter, framförallt i Stockholm. Det hävdar Boverket i en rapport som presenteras i dag, skriver Dagens Nyheter.
Enligt rapporten gör bruksvärdessystemet, med centralt förhandlade hyror, att rörligheten på bostadsmarknaden minskar. Dessutom gör systemet det mindre lockande för fastighetsägare att bygga nya hyreslägenheter, anser Boverket.
Bruksvärdessystemet innebär i praktiken en prisreglering på några av de mest attraktiva delarna på den svenska bostadsmarknaden. Slutsatsen blir att bruksvärdessystemet gynnar dem som redan har en lägenhet och missgynnar dem som inte har.
Det innebär också att hyresbeståndet inte utnyttjas effektivt vilket leder till förluster på 10 miljarder om året. Det motsvarar vad det kostar att producera cirka 4 000 lägenheter i flerbostadshus.
I nybyggen kan man visserligen ta ut högre hyror men gapet mellan hyrorna i de befintliga hyreslägenheterna och i de nybyggda ökar risken med att investera i nya eftersom det är de som blir vakanta om efterfrågan sjunker, resonerar rapportens författare.
De som försvarar bruksvärdessystemet brukar hävda att det behövs för att uppfylla bostadspolitiska rättvisemål och motverka segregation. Men några sådana effekter finns inte, enligt rapporten.
I dagsläget finns dock inget politiskt parti som säger sig vilja avskaffa systemet och starka intresseorganisationer är djupt engagerade i de årliga hyresförhandlingarna och systemets övriga processer.
Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi vid KTH i Stockholm, tycker att Boverket gör det för enkelt för sig som pekar ut bruksvärdessystemet som boven i dramat. I stället är det många samverkande faktorer som har skapat dagens bostadsbrist, anser han.
-Vi måste ha en rörlighet i beståndet, vilket vi inte har i dag. Folk känner sig inlåsta. Ett skäl till det är att fastighetsskatten är väldigt låg. Det är väldigt billigt att bo i bostäder som är färdigamorterade, vilket gör att det inte finns något incitamentet att flytta. Om jag ska tycka något så borde denna skatt höjas samtidigt som man tar bort reavinstskatten.
-En annan nyckelfaktor är att förut var det den offentliga sektorn som bar risken, i dag är det de privata företagen. Ett sätt för företagen att hantera denna risk är att inte bygga alls. Eftersom vi inte har några subventioner i dag måste det finnas incitament för det privata att bygga.
TT: Kommer bruksvärdessystemet att försvinna?
-Det har politikerna diskuterat i 50 år. I så fall kommer hyrorna att stiga med 30-40 procent i vissa områden. Ingenting av det jag säger kommer att hända eftersom det är val snart.
(TT)
Hyresreglering orsakar bostadsbrist