FIBOR kvalitetssäkrar byggnadsvården

Lars Sandberg, FIBOR. Foto: FIBOR
Lars Sandberg, FIBOR. Foto: FIBOR

Branschorganisationen FIBOR verkar för att alla företag som arbetar med byggnadsvård ska ha rätt kompentens och dokumenterad erfarenhet. Auktorisering av medlemsföretagen säkrar kvaliteten och skapar trygghet för uppdragsgivarna.

Byggnadsvård, det vill säga arbetet med omsorg, renovering och restaurering av vårt arkitektoniska kulturarv, tar i anspråk en mängd olika yrken, kompetenser, hantverk och metoder – många av dem mycket specialiserade. Sedan 1999 finns Föreningen Inom Byggnadsvård Och Restaurering, FIBOR, en branschorganisation för företag som utför byggnadsvårdsarbete.

Kvalitetsstämpel

FIBOR har två huvudsyften med sin verksamhet: säkra och höja kvaliteten på byggnadsvården och skapa nätverk och erfarenhetsutbyte mellan medlemmarna.

– Sedan 2007 auktoriseras alla medlemmar i FIBOR. För att auktoriseras krävs att företaget kan lämna referens på tre utförda uppdrag, där kontroll är utförd av fristående antikvarier. Därefter följer vi upp verksamheten kontinuerligt, berättar Lars Sandberg, ordförande i FIBOR:s styrelse.

– Med auktoriseringen vill vi skapa en kvalitetsstämpel och en trygghet för uppdragsgivarna i branschen. Vi vill också höja medvetenheten om vikten av att verkligen anlita kvalificerad kompetens.

Nätverk och samarbete

Genom FIBOR kan medlemsföretagen driva gemensamma intressefrågor och samarbeta kring till exempel kompetensutveckling och marknadsföring, men också bygga nätverk och utbyta kunskap och erfarenhet sinsemellan.

– Några gånger om året anordnar vi seminarier, ofta vid en plats där någon av oss jobbat; det är bra tillfällen att träffas och diskutera, säger Lars Sandberg.

– Men vi vill gärna komma ut ännu mer, och berätta för fler, särskilt mindre företag om värdet att vara med i FIBOR.

FAKTA

FIBOR

FIBOR, Föreningen Inom Byggnadsvård Och Restaurering, är en auktoriserande branschorganisation för konsult- och entreprenadföretag verksamma inom byggnadsvård. FIBOR verkar för kompetensutveckling, kunskapsutbyte och erfarenhetsåterföring inom branschen, strävar efter att öka fastighetsägares och allmänhetens efterfrågan av kvalificerad byggnadsvård och fungerar som stöd för medlemsföretagen, idag cirka 75 stycken.