På ön Stumholmen i Karlskrona pågår arbetet med att bygga en ubåtshall där ubåtarna HMS Neptun och HMS Hajen 1 ska ställas ut. Ubåtshallen, som blir en tillbyggnad till Marinmuseum, beräknas stå klar i mars 2014 och invigs på nationaldagen samma år.
En målsättning i det arkitektoniska arbetet har varit att skapa förutsättningar för ett bra flöde mellan ubåtshalen och muséets äldre delar. Den nya ubåtshallen påminner om en torrdocka och ger ett industriellt och rått intryck med stål och betong. Interiöra inslag av koppar bidrar med värme och balanserar upp hallens industriella känsla. Under hösten påbörjas arbetet med den spegeldamm utanför tillbyggnaden som ska reflektera ett vattenskimmer i ubåtshallens tak. När Statens fastighetsverk lämnat över tillbyggnaden till Marinmuseum inleds arbetet med att inreda lokalerna.
Ubåtarna på plats i september 2012
Tillvägagångssättet i samband med byggnationen påminner om när Vasamuseet byggdes. De båda ubåtarna ställdes på plats så snart tillbyggnadens bottenplatta var färdiggjuten, i september 2012. En utmaning i samband med byggarbetet är byggnadens annorlunda form, som är skräddarsydd utifrån ubåtarna. Det ställer krav på innovativa lösningar, man har bland annat tillverkat byggställningar vars form följer överbyggnadens rundade form.
– Ubåtshallen förses med ett asymmetriskt skal och yttertaket kläs i rostfri plåt. Hantverksskicklighet är ett måste för att hantera fasadplåten, minsta lilla buckla ger avtryck. Till plåtarbetena har vi i huvudsak anlitat lokala hantverkare, säger Maria Lundkvist, projektledare vid Statens fastighetsverk.
Ett modernt inslag i historisk örlogsmiljö
Ubåtshallen blir en modern byggnad i Karlskronas historiskt värdefulla örlogsmiljö. Det är den största inbyggnaden av ett fartyg i Sverige sedan Vasamuseet byggdes på 1980-talet.
– Vi valde att anlita samma arkitektfirma, HMXW Arkitekter, som i början av 90-taleti tiden ritade Marinmuseum och dessutom har ritat kringliggande bostadsområden på Stumholmen. Det gör att ubåtshallen harmoniserar med omgivningarna, anknyter till Kalla Kriget och samtidigt får ett eget modernt uttryck, säger Maria Lundkvist.