Äldreboendet Ekebogården vid Ekenässjön i Vetlanda vill ge äldre med omfattande vårdbehov ett boende i trygg miljö. Och givetvis en god spis – i toppmodernt storkök.
Frukost, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål. Det är många måltider som ska lagas på äldreboendet Ekebogården i Vetlanda kommun. Och maten ska räcka till 33 boende på hemmet samt 40 till 50 personer som kommer dit och äter varje dag. Dessutom ska det ju smaka gott, och inte minst vara trevligt för kökspersonalen att jobba där. Ja, det är mycket att tänka på när man bygger nytt storkök på ett äldreboende.
– Kylförråd, vagnhantering, ergonomi och säkerhet är bara några av alla aspekter som måste vändas och vridas på för att slutresultatet ska bli bra. Och bra blev det, vi är supernöjda, säger Taylor Thorén som jobbar på TT Storkök. Han och hans kollegor var köksentreprenörerna som monterade och levererade bygget åt Vetlanda kommun – efter planlösningen gjord av konsulterna Beata Eriksson och Anette Sernhed som driver Kreativa Storkök.
Speciell yta för det jordiga
I dag är det många storkök som använder sig av ett centralkök som kör ut maten åt dem. Men inte Ekebogården. De har egen kökspersonal som tillagar samtliga måltider. Köket är alltså i full gång från tidig morgon till sen kväll.
– Det är visserligen relativt få som ska äta här, men samtidigt är det många måltider, säger Beata. Därför har vi konstruerat köket på så sätt att diskrum ligger nära både kök och serveringsrummet.
– Och för att göra det möjligt för kökspersonalen att kunna använda närproducerade och ekologiska råvaror, har vi valt att ha ett separat rum för jordiga produkter. Eftersom man inte får ta in dem i köket. Där finns ett renseri och en skalmaskin, säger Anette.
Mjuka golv
Ergonomi och säkerhet är topprioriteringar när man skapar ett storkök.
– Vi har satt in halkfria golv. En plastmatta som dessutom är extra mjuka och behaglig att gå på. Men nackdelen är att den inte är lika lätt att rengöra som klinker eller massagolv, men de är å andra sidan hårdare att gå på vilket är sämre för knäna, säger Anette.
Något annat som finns i köket är höj- och sänkbara bänkar – även det för att skona kroppen. Och omrörare i alla stora köksgrytor.
– Det blir otroligt slitsamt annars för en person att röra om i en gryta som rymmer 50 liter, säger Anette Sernhed.
Man har även tänkt på miljön.
– Det vi har gjort är att vi har höjt kilovatten på maskinerna för att korta ner användningstiden. Det går att så mycket som halvera tillagningstiden på vissa rätter, vilket minskar förbrukningen av el, säger Taylor. Och på tal om elektricitet, vi har valt att göra eldragningar i väggarna och i golvet så att man nästan inte ser några kablar. Det är också en bra hygienåtgärd.