Grön skola i Staffanstorp

Mellanvångsskolan som beräknas vara klar i november 2014 kommer inrymma 350 elever. Illustration: Q2 Arkitekter
Mellanvångsskolan som beräknas vara klar i november 2014 kommer inrymma 350 elever. Illustration: Q2 Arkitekter

Genom bland annat god isolering och en luft-/vattenvärmepump i kombination med en gaspanna uppnår Mellanvångsskolan i Staffanstorp miljöklassificeringen Miljöbyggnad Guld. Skolan som ska ha plats för 350 elever i årskurs förskoleklass till årskurs 6 väntas stå klar i november 2014.

När den gamla Mellanvångsskolan i Staffanstorp blev utsliten samtidigt som skolans popularitet steg beslutades kommunen att en ny skulle byggas. Den nya skolan som kommer stå klar i november 2014 kommer förutom att rymma 350 elever också uppnå miljöklassificeringen Miljöbyggnad Guld. Den högsta klassningen.

– Hela arbetet med skolan genomsyras av ett miljötänk, säger Thomas Håkansson, projektansvarig på Staffanstorps kommunfastigheter AB.

Tjocka betongväggar
För att dra ner energiförbrukningen i den nya Mellanvångsskolan är de tjocka betongväggarna välisolerade med cellplast. Själva uppvärmningen sker sedan med en luft/vattenvärmepump som enligt Thomas Håkansson tredubblar energiutvinningen jämfört med vanlig elvärme.

– Pumpen fungerar som ett omvänt kylskåp. Med hjälp av en kompressor hämtar pumpen värme från utomhusluften som värmer upp radiatorvattnet, vilket blir oerhört energieffektivt. Utan pumpen hade vi bara kommit upp i Miljöklass silver.

Pumpen står dock inte ensam för uppvärmningen av skolan. När det blir lägre temperaturer används istället en gaspanna.

– När det är som kallast är också elförbrukningen som störst. Genom att då stänga av elen och byta mot gas avlastar Mellanvångsskolan hela elnätet.

I samklang med skolans gröna miljöteknik omges skolan och skolgården dessutom av stora grönområden.

– Eftersom skolan ligger i en park finns det gott om grönområden där barnen kan leka, säger Thomas Håkansson.

Skolgården byggs om
Barnen kommer dock inte bara ha naturliga grönområden för lek och sport på rasterna. I samband med nybyggnationen byggs även skolgården om.

– Skolgården kommer bland annat innehålla cykelparkering, fotbollsplan, gungställningar, klätterställningar, en basketplan och mycket mer.

För att skapa en bra studiemiljö är även ljudmiljön i lektionssalar och skolans gemensamma utrymmen är genomtänkt.

− Vi arbetat med en ljudexpert som har anpassat ljudmiljön individuellt i varje enskilt rum. Bland annat med hjälp av akustikplattor i taken som dämpar ljudet, men också genom att anpassa materialet i golven så att ljudet inte ska gå genom golvet till våningen under.