Pål Ross – inspireras av kunden

Ross Arkitektur uppför ett bostadsområde om 8 punkthus i Turkiet. Foto: Ross
Ross Arkitektur uppför ett bostadsområde om 8 punkthus i Turkiet. Foto: Ross
Pål Ross, grundare och ägare av Ross Arkitektur. Foto: Ross
Pål Ross, grundare och ägare av Ross Arkitektur. Foto: Ross

Pål Ross har de senaste åren erhållit flertalet utmärkelser: guld i International Property Awards 2013, Sveriges vackraste villa 2009 samt utnämnandet till Årets Haningebyggnad 2013. Ända sedan slutet av 90-talet har orderboken varit fulltecknad. Aktuella Byggen har samtalat med arkitekten som bygger organiskt, lyxigt och inte alltför dyrt.

Hur gick det till när arkitektkontoret startade?
- Jag har en bakgrund där jag kommer från en industrifamilj i Småland, som har haft maskinduksväverier. Familjen antog att det var jag som skulle driva det vidare. Mitt tekniska intresse uppmuntrades. Så småningom blev det dock så att ett engelskt företag köpte vävstolarna. Jag brukar lite skämtsamt säga att jag då blev en fri människa.

Pål Ross kom tidigt fram till att han ville bidra som arkitekt och såg samtidigt en chans att kombinera sitt tekniska intresse med sin konstnärliga talang.

- 1992 var jag klar med mina arkitektstudier på KTH i Stockholm. Marknaden för arkitekter som ritade privata villor var i princip obefintlig enligt undervisarna på skolan, men likväl, 1996 var jag redo, uppbackad av min hustru, att starta min egen ateljé. Jag erbjöd redan från början ett eget unikt alternativ med ett formspråk som var både ultraklassiskt och ultramodernt.

- Det var tufft i början, måste jag erkänna. Men utvecklingen har varit väldigt positiv och tacksam, så tillsvida att vi har kunnat jobba fullbokade sedan andra, tredje året. Då lossnade det riktigt rejält. Vi var till exempel 1996 första arkitektkontoret i Sverige med en egen hemsida!

Vad är typisk Rossarkitektur?
- Det är en arkitektur som har sin utgångspunkt från människorna som ska leva eller arbeta där. Och platsen där byggnaden står, utan att utgå ifrån att allting måste vara rektangulärt eller rakt. En arkitektur som underlättar de funktioner och händelser som är avsedda att ske. Exempelvis ett kök. Man kan utforma ett kök så att man är en folkmängd om man är två, eller så att det inbjuds att man lagar mat tillsammans.  Applicerar man det på alla utrymmena får man utrymmen som är tacksammare och som lättare kan fullfölja sin funktion. Vi människor behöver skönhet för att vara lyckliga. Se bara på naturen.  I naturen är inget fult. Bara för att en byggnad är vacker behöver det inte vara dyrt. Bara för att det är fult behöver det inta vara billigt.

Kan du nämna några av dina favoritprojekt?
- Jag har en given favorit: Villa Östersund, som 2009 valdes till Sveriges vackraste villa, och som nu 2013 fick en internationell guldutmärkelse. Rykten förtäljer att det är det hus George Clooney hyrde medan de spelade in Amerikanen.

- Ett annat skulle kunna vara mitt eget hus: villa Atrium. När jag startade så fanns det i princip endast kataloghus, eller så skräddarsydde vi bostaden helt från noll. Det saknades ett mellansegment. Vi skapade ett alternativ: Limited Edition. Vi har idag 10 färdigdesignade hus som vi erbjuder i endast tolv exemplar per modell. Atrium är ett sådant. Det är ett runt hus med en öppen innergård med ett japanskt körsbärsträd i mitten. Så jag byggde huset kring trädet. På taket har jag en terrass som täcker hela huset och skapar en generös skyddad uteplats.

- Ett tredje projekt som jag är glad och stolt över är det bostadsområde jag håller på att färdigställa i Turkiet. Det har blivit absolut magiskt vackert. Det är ett komplex som består av två punkthus med totalt 8 lägenheter och en härlig gemensam trädgårdsanläggning med tillhörande stor poolanläggning och gym. Nivån på materialval och byggteknik håller en betydligt högre standard än vad man idag använder i landet. Alla lägenheter har till exempel golvvärme.

Vilka inspirerar dig?
- Människorna som ska använda byggnaden och naturen. Det är där ifrån inspirationen kommer. Jag läser in människorna som ska arbeta eller bo i miljöerna. Och sen så skapar jag arkitektur utifrån det liv som byggnaden ska regissera. För det gör den. När man bygger väggar har man bestämt att där ska man aldrig gå igen. När man bygger korridor har man bestämt att där ska man alltid gå. Man regisserar.

- Exempel. Beroende på hur man lägger barnens rum i bostaden bygger man upp olika framtider. Jag gör barnrummen helst inte så stora, utan de ligger på 10-12 kvadratmeter. Förutom att de ska ha sina egna dörrar lägger jag ofta skjutdörr mellan sovrummen. Det är en inbjudan till att umgås. Man bygger banden mellan barnen. Detsamma sker också när man skapar mer officiella miljöer som kontor, hotell, affärsbyggnader, et cetera. Vad skall byggnaden främja? Viktiga frågor enligt mig.