En ny upplaga av kakelbranschens våtrumsregler gäller från 1 februari. Reglerna har funnits i över 20 år och heter Byggkeramikrådets branschregler för våtrum, BBV. Nytt i den nya utgåvan är bland annat att våtrummet delas in i våtzoner.
Våtzon 1 är området närmast badkar och dusch samt hela golvytan. Det är här som över 95 procent av alla vattenskador inträffar och drabbar samhället med åtta miljoner kronor i årliga kostnader. Den största andelen av skadorna orsakas av läckande rörledningar.
Inom våtzon 1 ska inte fuktkänsliga skivor av kartongklädd gips användas. De angrips lätt av ett giftigt mögel, stachybotrys chartarum. Möglet kan skada hantverkare som arbetar med rivning eller andra ingrepp i golv och väggar.
På underlag av skivor i våtzon 1 krävs nu fabrikstillverkade tätskikt i folieform, med fastställd tjocklek.
Reglerna tillämpas av omkring 2 600 företag, som har behörighet efter att arbetsledare och plattsättare genomgått kurser med godkända prov. De utför golv- och väggkonstruktioner med tätskiktssystem som provats på Sveriges Tekniska forskningsinstitut och godkänts av kakelbranschen genom Byggkeramikrådet.
Kurser för behörighet genomförs kontinuerligt över hela landet.