SFV skrotar oljepannorna på Djurgården

Foto: Åke E:son Lindman
Foto: Åke E:son Lindman

Statens fastighetsverk vill minska användningen av fossila bränslen för uppvärmning. I och med installation av fjärrvärme på Manillaskolan och Prins Eugens Waldemarsudde samt bergvärme på Thielska galleriet, används miljövänlig energiteknik i alla SFVs byggnader på Djurgården i Stockholm.

Etnografiska museet och Sjöhistoriska museet var först ut bland SFV:s fastigheter att anslutas till fjärrvärmenätet på Djurgården. För att koppla på även Manillaskolan och Prins Eugens Waldemarsudde drogs nya ledningar fram 2009. De nya värmecentralerna togs i drift i början av 2010. Nu pågår installation av bergvärme på Thielska galleriet som beräknas vara klart under maj månad.
– Installationskostnaderna är omfattande, fem respektive tre miljoner för Manillaskolan och Waldemarsudde, men arbetet utgör en klar miljöförbättring. Minskade underhållskostnader, ökad driftsäkerhet och renare miljö för våra hyresgäster är exempel på positiva konsekvenser, säger Per Hallsten, förvaltare på Statens fastighetsverk i ett pressmeddelande.

Ledningsdragningen till Manillaskolan är lång. För att undvika grävmaskiner och lastbilar under skoltid var det nödvändigt att genomföra arbetet inom skolområdet under sommarlovet. Koldioxidutsläppen beräknas minska med nästan 90 procent per år och tung trafik med leverans av olja på skolområdet är nu historia.

På Prins Eugens Waldemarsudde utgör driftsäkerheten med nya anläggningen en extra vinst för växthus och växter då värmeleveransen från fjärrvärmen är betydligt säkrare än värme från oljepannorna. Även här beräknas koldioxidförbrukningen att minska med knappt 90 procent per år.