Att göra Universitetsplatsen i Lund mer levande och betydelsefull är bärande element i ett förslag som SFV och Lunds universitet presenterar. Förslaget ska innebära att Universitetsplatsen åter blir ett naturligt nav genom varsam om- och nybyggnad samtidigt som dess kulturhistoriska värde förstärks.
Universitetsplatsen och byggnaderna Universitetshuset, Kungshuset, Palaestra et Odeum och Arkeologen utgör med sitt läge vid Lundagård och Domkyrkan hjärtat och den historiska tyngdpunkten i Lunds Universitet. Platsen är en av Nordeuropas bäst bevarade universitetsmiljöer och har många värden för Lund - såväl kulturhistoriska som symboliska.
Då platsen etablerades var det universitets centrum och nav. Sedan dess har universitetet utvecklats intensivt och byggnaderna har delvis förlorat sin självklara roll som universitets kärna. Förslaget vill låta byggnaderna återta denna roll. Exempelvis genom att öppna upp byggnaderna, flytta ut kontorslokaler och flytta in mer publika verksamheter, riva senare tillkomna mellanväggar och återskapa många ursprungliga rumsbildningar. Tydligare utnyttja husen för det de var tänkta för - studenter, lärare och forskare - en levande universitetskultur som idag också inkluderar en stor allmänhet.
- Genom varsamma ombyggnader kan byggnaderna moderniseras avseende exempelvis tillgänglighet, bättre klimat, mindre energiåtgång och säkrare elsystem. Byggnaderna kring platsen är statliga byggnadsminnen. Det innebär att alla föreslagna åtgärder kommer att göras med största omsorg i nära samarbete med antikvariska experter och myndigheter, säger Larsåke Sandin, fastighetschef vid Statens fastighetsverk i ett pressmeddelande.
Det stora nya samlande auditoriet - med högsta tekniska krav - kan inte inrymmas i de äldre husen utan att skada dess värden. Därför föreslås att det nya auditoriet byggs under mark med en ny entrébyggnad som en pendang till Arkeologen, på platsen för "Kuggis" som revs 1897.
- Universitetsplatsen ska åter bli en representativ och trygg stadsplats. Det framtida rummet ska upplevas som en sammanhängande anläggning - en mötesplats med minnen från den gamla botaniska trädgården.
- Universitetsbyggnaden ska som idag innehålla representationslokaler, administration, konferenser men också kårlokaler, utställnings- och kulturcenter.
- Kungshuset blir en mötesplats med innovationslaboratorium, utställningsrum och öppna föreläsningar. En ny entré tas upp vid östra gaveln mot Sandgatan.
- Arkeologen blir ett studenthus med studieplatser, grupprum av varierande storlek och kårlokaler. På bottenvåningen inrättas en reception.
- Palaestra et Odeum kommer som idag innehålla musik- och konferenssalar men också ett brasserie med uteservering, som utnyttjar byggnadens fördelaktiga placering med fasaden vänd åt söder.
- "Nya kuggis"mellan Kungshuset och AF-borgen, är en ny byggnad i tre våningar med undervisningslokaler, mötes- och grupprum i varierande storlek samt servicefunktioner som inte låter sig inrymmas i de äldre husen. Byggnaden markerar startplatsen vid Lunds universitet och lämpar sig väl för att ta emot gäster, turister och allmänhet.
- Nytt Auditorium byggs under Akademiplatsen.
– Kulturvärdena i byggnaderna är noggrannt analyserade. Genom ganska få justeringar tillförs en rad nya funktioner i husen. Jag tycker att planen är ett bra exempel på hur kulturarv och förnyelse kan gå hand i hand, säger Ole Drachmann, husarkitekt för Universitetsbyggnaden. Planen visar hur man kan modernisera och bevara och kanske också ännu tydligare framhäva de kulturhistoriska värdena.