Nytt huvudkontor i Dalénums anrika industrilokaler

Glaspartierna i AGA:s huvudkontor. Foto: Preconal
Glaspartierna i AGA:s huvudkontor. Foto: Preconal
AGA:s huvudkontor, exteriör Foto: Henrik Melander
AGA:s huvudkontor, exteriör Foto: Henrik Melander
Lidingös nya stadsdel Dalénum.  Bild: HMXW Arkitekter
Lidingös nya stadsdel Dalénum. Bild: HMXW Arkitekter

År 1912 flyttade Gustaf Dalén – uppfinnare av den moderna fyrtekniken – sitt  företag Svenska Gasaccumulator till nya industribyggnader på Lidingö. Sommaren 2009 återinvigdes två ombyggda tegelfastigheter, nu som AGA:s moderna huvudkontor i Lidingös nya stadsdel Dalénum.

Rymd med högt i tak, röda, oputsade tegelfasader och ljusinsläpp genom stora glaspartier. Gasaccumulators byggnader på Lidingö inspirerades av tidig amerikansk och tysk industriarkitektur. Den karaktären har bevarats och till med förstärkts när gasbolaget AGA:s huvudkontor nu sedan knappt ett år tillbaka huserar i Gustaf Daléns anrika, men invändigt fullständigt ombyggda industrilokaler.
– Vi har helt blåst ut det gamla skalet och gjort ett nytt huvudkontor åt AGA med nya installationer, hissar, ny innegård, glastak och glaspartier, berättar Lars Ericsson, arbetschef på fastighetsägarens JM:s helägda dotterbolag JM Entreprenad.

Nygamla glaspartier
Glaspartierna är i själva verket nygamla och utgör just den del av ombyggnaden som exteriört innebär en återgång till originalutförandet från början av förra seklet.

Idén med stora glasytor för ljusinsläpp i industribyggnader hämtades från Amerika. Partier i fasaden som under oljekrisens 1970-tal täcktes med plåt och annat, har nu alltså med hjälp av modern glasteknik i princip återställts i ursprungligt skick.
– Att försöka återskapa den gamla fasaden med de stora rutorna har varit en spännande utmaning, säger Per Ekfält, platschef på JM Entreprenad.

Unik takhöjd
AGA:s nya huvudkontor i Dalénum på Lidingö är på 8 100 kvadratmeter. Takhöjden är uppåt 4 meter i lokaler som i de flesta fall saknar undertak – att jämföra med ordinära industrilokaler från låt oss säga 1960-talet med max 2,40 meter till undertaket.
– Det unika med lokalerna är den stora takhöjden. Det är en väldig rymd! säger Lars Ericsson.

De stora spännvidderna, återställandet av fasaderna och nya fläktrum på taket har gjort det nödvändigt med en del förstärkningsarbeten när det gäller bärande partier.

Industrihistoriska minnesmärken
Under större delen av 1900-talet har AGA varit Lidingös dominerande arbetsplats. Flera generationer Lidingöbor har arbetat med företagets världsledande, tekniska produkter – spisar, armatur, radioapparater, kikare och mycket annat.

Från början utgjordes industriområdet av byggnader med röda tegelfasader och socklar i granit. Här byggdes en maskinverkstad och en accumulatorverkstad, ett huvudkontor samt ett portvaktshus.  Lite senares uppfördes också ett par verkstadsbyggnader efter rationell, amerikansk förebild.

AGA:s gamla fabriksbyggnader är kort sagt industrihistoriska minnesmärken, men det är decennier sedan bolaget självt stått som ägare av fastigheten. År 2007 såldes den av Skandias fastighetsbolag Diligentia till JM AB, som nu är hyresgästen AGA:s fastighetsägare.

Innan AGA flyttade in på försommaren 2009 huserade ett antal småföretag i lokalerna.

Dalénum blir ny stadsdel
Utvecklingen av Lidingös nya stadsdel Dalénum är ett samarbete mellan JM, Fortum Värme och Lidingö stad. 

Här ska dagens kommersiella ytor på totalt 65 000 kvadratmeter krympas till 40-45 000 kvadrat och kompletteras med 1000 nybyggda bostäder i form av såväl hyresrätter som bostadsrätter. Här planeras skolor, idrottshall, fotbollsplan med konstgräs, restaurang, strandpromenad och andra mötesplatser. Eftersom det handlar om ett gammalt industriområde behöver inga grönområden tas i anspråk.

Alldeles invid stranden ska ett höghus på 21 våningar uppföras som ett ”landmärke och profilbyggnad för Daléum och Lidingö”, proklamerar Lidingö stad.

Om detaljplanen blir klar i tid beräknas den fortsatta utbyggnaden av Daléum sparka igång redan i år.

Hela den nya, vattennära stadsdelen ska enligt planerna växa fram under den kommande tioårsperioden fram till runt 2020.
– Utformningen av bostäderna påverkas förstås av den gamla industriarkitekturen, men det ska ändå synas att det är nya bostäder med modern arkitektur. Det här är nära vattnet, bara några minuter från Stockholms innerstad och ett extremt attraktivt läge för både boende och arbetsplatser, sammanfattar projektchef Simon Svensson, som från JMs sida ansvarar för den kommersiella utvecklingen av Lidingö stads nya stadsdel Daléum.

Fakta
Ombyggnad, AGA:s nya huvudkontor, Daléum, Lidingö

Byggherre: Lidingöstrand Fastighets c/o JM

Totalentreprenör: JM Entreprenad

Arkitekt: Nyréns Arkitektkontor

Omfattning: 8 100 kvadratmeter

Färdigt: Juli 2009

Övrigt: Utveckling av kommersiella lokaler och 1000 nya bostäder i Lidingö stads nya stadsdel Daléum fram till år 2020