Idag börjar festen när Fotbolls-VM äntligen drar igång. Tekla Structures har spelat en viktig roll i konstruktionen av VM:s storslagna arenor.
Sammanlagt har fem helt nya arenor byggts för VM. Två av dem, Mbombela stadion i Nelspruit och Nelson Mandela Bay Stadium i Port Elizabeth, har modelleras med hjälp av Teklas BIM-programvara, Tekla Structures. Även Royal Bafokeng Stadium i Rustenburg har genomgått större renovering som modellerats med Teklas programvara.
- VM-arenor och liknande är ofta mycket stora och därför strukturellt utmanande byggnader där mycket tid och engagemang ägnas åt utseendet. Att bygga dessa utan hjälp av en BIM-programvara är mycket svårt, säger Niklas Kihlén, Senior consultant, Tekla Software i ett pressmeddelande.
Takkonstruktionen av huvudarenan har en utmanande konstruktion Nelson Mandela Bay Stadium i Port Elizabeth är en av de viktigaste i turneringen. Den sticker ut i mängden tack vare sin takkonstruktion. Utöver gruppmatcherna kommer en av semifinalerna och matchen om tredjeplatsen att äga spelas där. Den vita individuellt formade takkonstruktionen, tillverkad av teflonbehandlad glasfiber, hålls upp med 36 stålbalkar. Den totala vikten av de böjda balkarna som stödjer den futuristiska strukturen är nästan 2 500 ton.
Arenans komplicerade struktur utsatte det kanadensiska stålföretaget, CadMax och Tekla för ett ordentligt test. Samordningen av de 4 200 ritningar som krävdes för uppförandet av arenan mellan projektets olika parter gjorde det extra komplicerat. Några designers fanns i Buffalo USA, ståltillverkaren i Kanada, andra tillverkare i Kuwait och konstruktörer i Tyskland. Men trots den snäva tidsplanen stod arenan klar i god tid före VM-starten, redan förra sommaren. CISC (Canadian Institute of Steel Construction) i Quebec tilldelade även CadMax utmärkelsen bästa projektet 2009 utanför Québec för modelleringen av stålkonstruktionen till Nelson Mandela Bay Stadium.
BIM-programvara som en nyckel till framgång Tekla Structures användes också till renoveringen av 44 530 platser på Royal Bafokeng stadion, som är uppkallad efter de Bafokengmänniskor som bor i området. Sydafrikanska företaget Pinnacle Projekt ansvarade för modelleringen.
Den tredje arenan som modelleras med hjälp av Tekla Structures är Mbombela stadion i Nelspruit. Den färdigställdes förra året av det sydafrikanska bolaget Mondo Cane som använt Teklas BIM-programvara, Tekla Structures sedan 1999. Webbmodellen de skapade utnyttjades av både arkitekter, detaljplanerare och montörer. Arenans stålstruktur väger cirka 1500 ton och 90 procent av strukturen gjordes från rundstickade sektioner som krävde mycket noggrann passning.