I Västmanlands län händer det mesta i Västerås. Med hälften av länets befolkning och som första anhalt från Stockholm är många projekt igång, både inne i staden och ute i stadens periferi. Aktuella Byggen har tagit stickprov på några av Västmanlands större byggen.
Av Svealands tre och en halv miljon invånare bor 239 000 i Västmanlands län. Av Västmanlands läns tio kommuner bor lite fler än hälften i Västerås. I länet är Sala den kommun som satsar mest på jordbruk, men 41 procent av alla industrier finns i Västerås, liksom 59 procent av alla jobb inom tjänstesektorn. Västerås är Västmanland läns knutpunkt med Stockholm och hela Mälarregionen. Därför är det också där det byggs mest och flest satsningar sker.
Ökad framkomlighet i regionen
Som ett led i att utveckla förbindelserna mellan Västmanland och Stockholm rustas E18 upp på flera ställen. Mellan Västerås och Sagån, en sträcka på 10 kilometer, ska E18 byggas om från trefilig väg till fyrfilig motorväg. Västerås stad beslutade 6 maj att låna ut 200 miljoner kronor till trafikverket för att skynda på ombyggnaden.
Enligt den nationella plan som gäller för 2010 till 2021 kan en byggstart tidigast ske 2016. Kommunfullmäktige i Västerås beslutade därför att förskottera pengar för hela bygg- och projektkostnaden för att möjliggöra en tidigare byggstart. Nu inväntas ett beslut från regeringen så att trafikverket kan ta emot förskottet.
– Vi har tillämpat den här tekniken förut, att låna ut pengar för att skynda på utbyggnader. Det finns starka intressen för att stärka regionen och förbindelserna mellan Västerås och Stockholm, säger Håkan Johansson på Västerås stadsledningskontor.
Västerås expanderar
Lennart Gustavsson på Västerås stadsbyggnadskontor berättar att det byggs stort och mycket i Västerås. Öster Mälarstrand är under utveckling och just nu byggs bland annat 600 lägenheter där. Lillåudden och Östra Hamnen är två områden i Västerås som ska byggas ut till hela stadsdelar.
I Östra Hamnen i Västerås finns det planer på att bygga ett 18 våningar högt bostadshus, Höghuset, alldeles intill hamnbassängen. Byggnaden kommer att omfatta 45 bostäder fördelade på allt från mindre ettor till större lägenheter på sex rum och kök. Nästan alla lägenheter kommat att vända sig åt sydväst, vilket ger en utsikt över Mälaren och Västerås. NCC har haft en inledande diskussionen med kommunen och än så länge har den gått bra. Inflyttning kommer förhoppningsvis att ske våren 2012.
– Vi kommer att skicka in bygglovet tidigt i höst och ambitionen är att börja bygga senare i höst, säger Mats Bergsten på Arkitektmagasinet.
Höghuset kommer att vara energisnålt, men för att göra det ännu klimatvänligare kommer byggnaden att vara kopplad till en av Sveriges största solvärmeanläggningar. Solvärmeanläggningen består av flertalet solpaneler som ska monteras på några av NCC:s femvåningshus i Östra hamnen. Anläggningen beräknas stå färdig i höst och ska försörja sjuttio lägenheter i området med värme.
Förhoppningar om Kokpunkten finns
I flera år har det varit prat om att ett gammalt ångkraftverk i östra Västerås, vid Mälarens strand, med projektnamn Kokpunkten ska byggas om till Energy Intelligence Center. Det är Kokpunkten Fastighets AB, som Peab har bildat tillsammans med Kungsleden, som tillsammans med Västerås Stad, KTH, Mälardalens Högskola och ABB med flera företag som vill göra om byggnaden till ett upplevelsecenter.
Tanken är, som det står på projektets hemsida, att ”Lärande kring intelligent användande av energi ska samsas med ett äventyrsbad, en utställning om jordens klimat, ett energimuseum, restauranger, caféer och butiker med mera.”
Enligt Vestmanland Läns Tidning, VLT, stannade bygget upp våren 2009 på grund av finanskrisen. Spekulationer om att planerna skulle skrotas helt uppstod, men i mars 2010 berättade Håkan Öst på Peab att de har en ambition om att centret ska byggas.
– Avgörande är finansieringen. Som vi vet har vi haft en finanskris och de finansieringskontakter vi har haft under 2009 har inte resulterat i en finansieringslösning så här långt. Vi har fortfarande ambitionen att göra totalkonceptet, men vi delar upp det i etapper. Äventyrsbadet kommer först, sedan kommer gym och hotell. Vi har också som ambition att starta projektet det här året, berättade Håkan Öst till P4 Västmanland 30 mars i år.
Naturnära lågenergihus i Gäddeholm
Tio kilometer sydväst om Västerås centrum, i Gäddeholm, en gammal herrgårdstrakt som en gång i tiden har tillhört släkterna Sture, Bielke och Lewenhaupt med flera, byggs nu både herrgårdsvillor och små bostadsrätter samt hyreshus nära naturen.
Första etappen består av sextio tomter för eget byggande, ungefär femtio tomter för gruppbyggda småhus och fyra tomter för Herrgårdsvillor med fyra hyresrättslägenheter i varje hus. Husen som byggs ingår i Sveriges hittills största projekt för lågenergihus. Solfångare ska finnas på taken för att till stor del tillgodose energin för varmvatten. Även en del passivhus ska byggas.
Hösten 2008 blev Gäddeholmsområdet ett kulturreservat, så all bebyggelse måste ske varsamt. En badstrand anläggs just nu som förväntas stå klar nästa år. I sommar har en tillfällig strandremsa ställts i ordning för otåliga badare.
När badplatsen är färdigställd ska en ny småbåtshamn anläggas vid ett gammalt tegelbruk. Ett planeringsarbete görs just nu för att se hur djupt man kan muddra och hur stora båtar som kan angöra i hamnen. Förhoppningen är att hamnen ska stå färdig inom två till tre år.
En miljökonsekvensbeskrivning upprättades i samband med planerna på småbåtshamnen. Utredningen kom fram till att byggandet av hamnen kunde leda till betydande påverkan på miljön. Därför har planeringen och placeringen av hamnen varit under noggrann diskussion. Sju områden undersöktes innan man valde en plats som skulle innebära bara ett litet ingrepp i miljön.
Flera av byggnaderna i tegelbruksområdet har bedömts ha kulturhistoriska värden som bör bevaras. Dock ska ett gammalt båthus vid den nuvarande kajen ersättas med en ny, men liknande, byggnad som ska fungera som servicehus.