Freiburg, som ofta kallas Tysklands grönaste stad, är banbrytare i fråga om energieffektivitet och hållbar stadsplanering. För närvarande håller ett stort sextonvåningshus från sextiotalet på att omvandlas till ett modernt passivhus i stadsdelen Weingarten.
Freiburg ligger i sydvästra Tyskland i delstaten Baden-Württemberg, tre mil från franska gränsen. Breisgau, som regionen kallas, anses vara landets varmaste och soligaste landskap. I februari och mars kan det ibland bli upp till 18 grader varmt i samband med Föhn, som är en varm, torr vind från Medelhavet.
Bland alla tyska städer leder Freiburg i fråga om antalet hus som producerar mer energi under ett år än de förbrukar. En stor del av stadens standardbostadshus klarar sig med 65 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Och Freiburgs verkligt energisnåla hus kräver bara 15 kilowattimmar per kvadratmeter.
En utbredd användning av bioenergi och solfångare bidrar också till att reducera kol- och svaveldioxidutsläppen. Freiburg, som idag har drygt 200 000 invånare, strävar efter att vara den ekologiska livsstilens stad och kallas ibland för Sun City i folkmun.
Gammalt blir nytt
I stadsdelen Weingarten, som har cirka 10 000 invånare, rustas ett 50 meter högt flerfamiljshus upp till passivhusstandard. Upprustning av höghuset, som utgör en del av sextiotalets västtyska miljonprogram, började i augusti 2009.
– Vår uppgift är att förvandla detta gamla bostadshus till ett energieffektivt passivhus, en byggnad som förbrukar minimalt med energi för uppvärmning och kylning. Framför allt kommer köket i samtliga lägenheter att förses med extra energieffektiv profil, konstaterar Josef Adrian, platschef och ingenjör.
Byggnaden har endast sitt betong- och stålskelett kvar. Runt byggnaden staplas stora högar av ventilations- och isoleringsmaterial. Alla gamla värmeledningar, fönster och dörrar är redan nedmonterade.
– Dessa reliker från en förgången epok fyllde tre lastbilar varje dag under flera månader. Trä, betong och spår av bindemedel eller klister, som innehöll asbest och andra giftiga ämnen, gallrades ut, berättar Josef Adrian.
Även de gamla långsmala balkongerna är nedmonterade. Istället får byggnaden nya balkonger med användarvänliga proportioner. De flesta av de nya balkongerna, av vilka var och en väger 7,5 ton, är redan på plats.
– Egentligen är de något för tunga för min smak, men säkerhetsföreskrifterna vid ett bygge i Tyskland sätter sina gränser för alltför livlig fantasi, ironiserar Josef Adrian.
Även entrén får ett nytt uttryck, den blir öppen och mer inbjudande. Det talas till och med om anställning av en ständig portvakt, som i amerikanska flerfamiljshus.
Mineralfiber och treglasfönster
Byggnadsteamet har inrättat en visningslägenhet på tredje våningen i den annars obebodda byggnaden. Där demonstrerar Josef Adrian, för de tidigare och framtida hyresgästerna, hur höghusets nya lägenheter klarar av att behålla värmen med hjälp av nya avancerade isoleringsmetoder.
Lägenhetsväggarna i den nya byggnaden isoleras med material som innehåller mineralfibrer. Samtliga fönster består av tre glasskikt. Treglasfönster är enligt Josef Adrian dock relativt okända här i Tysklands varmaste hörn.
Målet är att med bättre isolering minska värmeförbrukningen i de nya lägenheterna med upp till 15 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Renoveringen kommer dessutom att reducera byggnadens årliga koldioxidutsläpp med 60 ton.
Ett ytterligare mål är att minska hyresgästernas olje- och gasförbrukning med en tredjedel jämfört med tidigare.
Stor investering
Freiburgs kommunala bostadsföretag har investerat mer än 13 miljoner euro i detta renovringsprojekt. Kostnaden för en fullständig rivning av byggnaden med hjälp av sprängning uppskattas till 4 miljoner euro.
På många håll i Tyskland har gamla höghus i betongförorter rivits genom sprängning men enligt Josef Adrian insåg de ansvariga att det var bättre att sanera och omgestalta byggnaden.
– Det finns alltför många bostadshus och kommersiella byggnader i närmaste omgivningen. Huset byggdes 1968 och under åren har det blivit något instabilt. Därför skulle vi ha tvingats att plocka ned väggarna bit för bit, och det skulle ha blivit minst lika dyrt som en sanering, förklarar Josef Adrian.
Freiburgs kommunala bostadsföretag, som äger skyskraporna, har utvecklat en enkel plan för att få tillbaka en del av renoveringskostnaderna. Byggnadens tidigare 100 större lägenheter har delats och blir istället 139 stycken mindre två- och trerummare.
– Storfamiljernas tid är förbi. Antalet pensionärer och ensamstående växer. Enligt denna plan kan bostadsföretaget öka sina sammanlagda hyresintäkter samtidigt som hyresgästernas boendekostnader minskar, påpekar Josef Adrian.
Fler spännande reportage finns att läsa i senaste numret av Aktuella Byggen!