Ljusnarbergs Kommun bildar nya bolaget Ljusnarsbergs kommunlager och bygger ett nytt lager för uthyrning till Kopparbergs Bryggeri. Höglagret byggs i direkt anslutning till bryggeriet i nordöstra Kopparberg. Det nya lagret tas i bruk till våren och innebär vinster för både bryggeriet och kommunen.
I nuläget har Kopparbergs bryggerier ett flertal lager på olika platser i Kopparberg. Många av dem ligger centralt i samhället vilket inneburit belastningar och en del buller när tunga lastbilar lastat och lossat. Det nya lagret ersätter de mindre, utspridda som Kopparbergs haft, vilket innebär att trafiken flyttar utanför samhället.
– Vi får också fler lediga lagerlokaler som det finns efterfrågan på från andra håll, framhåller Bo Wallströmer, som är vd för Ljusnarsbergs kommunlager och ekonomichef i kommunen.
Odramatiskt beslut
Han poängterar att bakgrunden till att kommunen nu bygger lager för Kopparbergs räkning inte drivs av oro för att bryggeriet ska flytta från kommunen.
– Nej, någon sådan rädsla har inte funnits, säger han. Men den här satsningen tydliggör att de kommer att stanna, vilket känns jättebra.
Lösningen att kommunen bygger den nya lagerlokalen har fötts ur en tät och pågående dialog mellan kommunen och Kopparbergs bryggeri.
– Vi samarbetar i många frågor, blanda annat kring vattenrening, förklarar Bo. Det här har växt fram genom den dagliga kontakten.
Rickard Voigt som är bryggmästare på Kopparbergs Bryggerier instämmer.
– Kommunen behövde få loss lediga lokaler, och vi behövde ett samlat lager. För bryggeriet handlar det om en effektivare hantering av godset. Vi har vuxit hela tiden, så behovet av större och samlade lokaler har varit på gång länge, säger han.
Kopparbergs Bryggerier producerar ungefär 100 miljoner liter drycker årligen. Med en enda lagerlokal kan de effektivisera all logistik.
Snabba beslutsvägar
Frågan om en ny lokal till bryggeriet började diskuteras på allvar i kommunen i november 2009, och formellt beslut i fullmäktige togs den 11 mars i år. Sprängning och schaktning pågår, och planen är att lagret ska tas i bruk den 1 februari. Planen är att bryggeriet ska köpa lokalen av kommunen efter att kontraktstiden på fem år gått ut.
Projektet kontrolleras av en styrgrupp med folk från både kommunen och bryggeriet. Projektledare är Anders Sund från Hifab. Kommunen investerar totalt 45 miljoner kronor. Kopparbergs bryggerier kommer själva att stå för den utrustning som ska finnas i lagerlokalen.
Bryggeri med anor
Kopparbergs Bryggeri har anor från 1882, då flera svagdricksbryggare gick samman för att kunna brygga i större kärl. Det första brygghuset på den plats där bryggeriet står idag byggdes 1945. Bröderna Peter och Dan-Anders Bronsman tillsammans med investeraren Per-Olof Olsson tog över Kopparbergs Bryggeri 1994, efter att driften legat nere en tid. Deras första starköl lanserades på Stockholms Ölfestival i oktober 1994.
I bröderna Bronsmans regi och med hjälp av bryggmästarna Wolfgang och Rickard Voigt har omsättningen ökat stadigt. Kopparbergs söta starkcider, framtagen exklusivt för att passa de svenska smaklökarna, är en av de mest kända succérna och har fått stort internationellt intresse. Bryggeriet har som en följd av den stadiga expansionen byggts ut i flera steg.
Takhöjd för tillväxt
– Egentligen har alla ytor som går att bygga på redan bebyggts, säger Tommy Allström vars firma Allström Byggproduktion är totalentreprenör för lagerbygget. Vi har schaktat bort 40 000 kubik jord, och nu spränger vi bort 200 000 kubik berg.
Det omkring 6700 kvadratmeter stora lagret får en takhöjd på 16 meter. Dessutom tillkommer kontor och utrymmen för truckladdning och service, plus en del andra, mindre ytor som omklädningsrum i ett entresolplan på 800 kvadratmeter. Dessa övriga ytor ska vara klara i maj.
– Sprängningen blir klar i mitten av oktober, sedan kommer huset i början av november. Det är en stål konstruktion med prefabricerade väggelement, berättar Tommy Allström.
På sikt ska det nya lagret kunna nyttjas som ett höglager, vilket är anledningen till den väl tilltagna takhöjden. Automatiserade ställage ska göra det möjligt att stapla i sju rader, vilket medger en mer än fördubblad kapacitet.
– Vi kommer att börja med att använda bara golvyta, och stapla i tre rader, förklarar Rickard Voigt. Det är förberett för att ställa in ställage för att öka kapaciteten, men det kommer när det behovet finns.