Ett stort antal byggföretag omvandlar de gamla lagerkvarteren vid Hamburgs hamn till en ny stadsdel, Hafen City. Planen är att fram till 2020 bygga 12 000 bostäder och arbetsplatser för 40 000 personer i tretton nya stadskvarter. Men det kanske mest iögonfallande projektet är omvandlingen av ett stort lagerhus till ett nytt konserthus.
Vid floden Elbe pågår en febril byggverksamhet just nu. Hamburgs gamla hamn är en väldig byggarbetsplats sedan flera år tillbaka. Den nya stadsdelen Hafen City i Hamburg uppförs i ett område som tidigare var ett skeppsvarv.
När detta enorma projekt är färdigt kommer Hamburgs stadskärna att ha vuxit med 40 procent. Den nya bebyggelsen består huvudsakligen av bostäder och kontor. Totalt handlar det om 155 hektar landyta, 60 hektar byggyta och ett nyförvärv av 1,8 miljoner kvadratmeter golvyta.
– Genom skapandet av Hafen City kommer Hamburgs innerstad att tillföras ny urbanitet och internationell utstrålning, förklarade chefen för Hafen City-projektet Dieter Polkowski inför en grupp journalister från hela världen.
Bland de företag som flyttar till Hafen City är tidningen Der Spiegel och mjukvaruföretaget SAP. Utöver traditionella bostäder kommer även kajerna delvis att upplåtas för husbåtar.
Ett av Europas största byggföretag, den tyska byggkoncernen Hochtief, deltar i byggandet av tiotusentals kontorsarbetsplatser och flera tusen bostäder i hamnen, delvis i de gamla hamnmagasinen och delvis som nybyggen.
Risk för översvämning
År 2008 bröts kvarteren som utgör Hafen City ut ur stadsdelarna Altstadt, Klostertor och Rothenburgsort och gjordes till en egen stadsdel.
I skrivande stund bor redan drygt 1 500 människor i det nya området. Antalet existerande arbetsplatser ligger runt 7 000.
Hamburgs hamn får maka på sig för den nya stadsdelen Hafen City och Hamburg återtar successivt sin plats vid vattnet.
Generalplanen för området av Hafen City har omarbetats flera gånger under de tio år som projektet pågått. Fortfarande organiseras det kompletterande arkitekttävlingar för enskilda byggnader i området. Dessutom kommer Hafen City att få ett universitet, där 1500 studenter kommer att kunna fördjupa sig i arkitektur och stadsplanering.
Ett stort problem med läget är att Hamburg regelbundet drabbas av översvämningar. Ett krav är därför att alla byggnader ska klara ett vattenstånd på 7,5 meter över det normala. Det högsta vattenståndet i Hamburg i modern tid är 7,2 meter över normalnivå.
Häftiga debatter
Den ibland mycket lidelsefulla debatten i Hamburg kring Hafen City visar att nya husbyggen i gamla kvarter inte är konfliktfria. När projektetchefen Dieter Polkowski nyligen presenterade de senaste förslagen för stadsdelen inför 50 åhörare, var det övervägande fler frågor än svar.
Och som alltid, när det handlar om stadsförnyelseprojekt, ställde publiken en rad konkreta frågor: vem byggs den här nya staden för och vilka kommer att kunna bo där?
Dieter Polkowski gjorde ingen hemlighet av det faktum att Hafen City byggs främst för betalningsstarka grupper. Han betonade också att det inte heller kommer att byggas några studentbostäder på kajerna, som flera åhörare krävde.
– Med tanke på närheten till kajen för kryssningsfartyg, är platsen olämplig för studentbostäder. Däremot bygger vi flera 70 meter höga kontorsbyggnader vid vattnet. Inget av husen kommer att likna det andra, sade Dieter Polkowski.
Modern arkitektur
Ambitionen är att byggnaderna i Hafen City ska utmärkas av modern arkitektur. Det kanske mest iögonfallande projektet är omvandlingen av ett stort lagerhus längst ut i kvarteret Dalmannkai till ett nytt konserthus, Elbphilharmonie. Konserthuset byggs ovanpå hamnmagasin A i centrala Hafen City och beräknas vara klart år 2012. Bygget var planerat att vara klart 2007. Nu verkar premiären inte bli av förrän 2013.
Det halvfärdiga konserthuset står, eller rättare sagt svävar, nära 40 meter över vattenytan ovanpå ett strykjärnsformat före detta kakaomagasin i brunt tegel. Det är i alla fall intrycket som arkitekterna vill ge.
– Elbphilharmonie är mer än bara en konserthall, berättade Reinhard Stuth, statssekreterare med ansvar för kulturen i Hamburg, nyligen vid en presskonferens.
Elbfilharmonie blir enligt honom också en symbol för Hamburg. Med sin arkitektur, som är som en skulptur, så kan det nya musikhuset i Hamburg bara jämföras med ett annat, operahuset i Sydney, menade Reinhard Stuth.
Skenande byggkostnad
Bygget av Elbphilharmonie är inte bara präglat av förseningar, det har även sprängt alla ekonomiska ramar. Notan för konserthuset väntas landa på fem miljarder kronor än så länge. För tre år sen var prislappen för byggjätten Hochtief uppe i motsvarande en dryg miljard svenska kronor.
Elbfilharmonie är utan tvekan en gigantisk kultursatsning – kanske den dyraste enskilda på hundra år i Tyskland.
Under flera år pågick en häftig tvist mellan byggföretaget Hochtief och staden Hamburg på grund av de kraftigt stigande kostnaderna för konserthuset. Kritiken har varit hård mot Hamburgs styrande politiker och Hochtief. Byggjätten har försvarat sig mot kritiken genom att hänvisa till kaotisk planering och ständigt förändrade idéer hos arkitekterna. Och grälet mellan Hamburgs ansvariga, byggfirman och arkitekterna om vem som ska stå för alla ökade kostnader tycks pågå utan avbrott. Parterna hoppas att kostnaderna slutar att stiga, men de är fast beslutna att fortsätta bygget, kosta vad det kosta vill, verkar det som.
Ambitionen att kunna presentera en musikupplevelse i världsnivå är självfallet inte gratis. Det var det som uppenbarligen ledde till omdiskuterad blandning av önskedrömmar, naivitet, felplaneringar och statustänkande.
Vågor av glas
Elbfilharmonie är ritat av den schweiziska arkitektfirman Herzog & de Meuron, som även ligger bakom Fågelboet, den officiella OS-arenan i Peking 2008.
Byggnaden blir 110 meter hög och har ett totalt utrymme på 120 000 kvadratmeter. Det kommer att finnas 2 150 sittplatser i stora konserthallen. Ytterligare cirka 700 sittplatser byggs i de två mindre hallarna.
Utöver detta kommer byggnaden att inrymma ett femstjärnigt hotell, restaurang och ett parkeringshus.
Övre delen blir helt i glas, och taket utformas till stora dramatiska vågor. Byggnadens högsta punkt når 110 meter över vattenytan.
Den stora konsertsalen i glasöverdelen byggs enligt vingårdsprincipen, med orkestern i mitten och plats för åhörare på terrasser runtom.
Enligt byggfirman Hochtiefs representanter är det är främst konsertsalarna som har bidragit till de skenande kostnaderna.
Kryssningsfartyg som blickfång
Ifrån det spektakulära bygget av konserthuset kan man snart blicka förundrande ut över den vida utsikten över floden Elbe och de omkring 40 kryssningsfartygen som årligen lägger till här.
I och med att det kommande kulturhuset står på spetsen av en tidigare kajanläggning är den på tre sidor omgiven av Elbeflodens vatten. Till hamnens typiska miljö hör även tutande hornsignaler från förbipasserande fartyg.
Stötestenen är att motsvarande ljud passar illa ihop med klassiska symfonier och utstuderade klangbilder. Lösningen byggs genom en enastående konstruktion, då stora konsertsalen liksom gulan på ägget nästintill svävar mitt i äggvitan.
Stadsplanerare, arkitekter och akustikexperter satsade på en kostsam innovation med 362 enorma fjäderpaket samt ett sofistikerat ventilationssystem som avskärmar publiken och orkestern helt från hamnens olika ljudinslag.
Hafen City handlar dock om mycket mer än en ny konserthall. De övriga delarna i Hafen City-projektet har en betydligt positivare profil. Det svenskägda fastighetsbolaget Norrporten har till exempel redan köpt sin tredje fastighet i den nya stadsdelen. SKAI, som nyförvärvet heter, inrymmer drygt 12 000 kvadratmeter kontor och drygt 1 500 kvadratmeter butikslokaler. Affärens värde uppgår till cirka 600 miljoner kronor.
Fakta
Hafen City, Hamburg
Markägare: Consortium Hafen City
Privata investeringar: 5,5 miljarder euro
Planerade offentliga investeringar: 1,5 miljarder
Total storlek, inklusive vattenyta: 157 ha
Landareal: 126 hektar
Antalet lägenheter: 5 800 lägenheter
Källa: Consortium Hafen City
Fakta
Elbfilharmoni
Arkitekt: Herzog & de Meuron
Ägare: Hamburg
Byggherre: Q2 konsortium med
Tyska byggföretaget Hochtief
och Commerz Real
Källa: Nordhrein-Westfalen
Läs fler spännande reportage i senaste numret av Aktuella Byggen!