Storsatsning vid Mackmyra whiskydestilleri

Från torget mitt i byn ska man kunna se rakt in i destilleriet genom de jättelika panoramafönstren. Bild: Thomas Eriksson Arkitekter
Från torget mitt i byn ska man kunna se rakt in i destilleriet genom de jättelika panoramafönstren. Bild: Thomas Eriksson Arkitekter
Mackmyras befintliga destilleri sett från ån. Foto: Mackmyra Svensk Whisky
Mackmyras befintliga destilleri sett från ån. Foto: Mackmyra Svensk Whisky
När allt står färdigt ska besökarna både kunna bo, äta och följa hantverket med whiskytillverkning i byn. Bild: Thomas Eriksson Arkitekter
När allt står färdigt ska besökarna både kunna bo, äta och följa hantverket med whiskytillverkning i byn. Bild: Thomas Eriksson Arkitekter

Den svenska whiskytillverkaren Mackmyra planerar en besöksanläggning som ska kunna ta emot 100 000 besökare per år. Redan idag finns ett nybyggt skogslager med plats för 2 000 fat och nu byggs ett gravitationsdestilleri med skybar och utsikt över både stad och skog.

Det nya destilleriet tillhör den första delen av Mackmyra Whiskyby, som planeras stå färdig inom tio år. Idag finns redan ett underjordiskt lager med plats för 2 000 whiskyfat och ett nytt lagerrum med plats för ytterligare 1 000 fat byggs samtidigt med gravitationsdestilleriet.
– Det är ett spännande bygge, menar Håkan Högdahl, projektchef vid Fastec som bygger det nya destilleriet. Dels finns det inte många whiskydestillerier i Sverige, dels byggs detta mitt ute i skogen, i Kungsbäck strax sydväst om Gävle. Fastec, som är specialiserade på totalentreprenader och industriprojekt, har under det gångna året även byggt två underjordiska skogslager.

När byn står färdig kommer den också fungera som en övergång mellan stad och skog. Den norra delen av byn gränsar till det urbana och motorvägen, medan naturen kommer in mer och mer ju längre söderut man kommer.

Till skillnad från andra destillerier runt om i världen, som brukar inrymmas i låga byggnader, låter man i det här fallet gravitationen vara med i processen. Råvarorna pumpas högst upp i den förhållandevis höga byggnaden på 35 meter och sedan processas maltwhiskyn uppifrån och ned.

Besöksorienterad anläggning
Mackmyra säljer inte bara sina produkter via Systembolaget utan också per fat. Meningen är att som köper ett eget fat ska kunna följa sin whiskey steg för steg under processen. Redan idag finns flera tusen personligt ägda 30-litersfat i Mackmyras lager. Därför har stor vikt lagts vid att skapa en besöksorienterad anläggning för industriell produktion, något som återspeglas i arkitekturen.

På ett pedagogiskt sätt får besökarna följa whiskyns väg uppifrån och ned. För Mackmyra blir det ett sätt att visa upp hantverket för kunderna och med tanke på att det idag finns cirka 10 000 fat på skogslager runt om i Sverige dimensioneras anläggningen för 100 000 besökare per år. Inom några år hoppas Mackmyra också kunna erbjuda besökarna restaurang och övernattningsmöjligheter i whiskybyn.

Både skog och stad
Destilleriets översta våningarna är små och slanka och allt eftersom processen går långsammare och blir med utrymmeskrävande växer byggnaden. Den får en glasad fasad mot det framtida torget, med direkt insyn mot pannorna där mäsken destilleras.

Högst upp finns skybaren med utsikt över både skog och stad. Det har varit viktigt för Mackmyra att även få visa upp skogen för besökarna. Lokalen kommer bland annat att fungera som samlingsplats inför rundturer och senare eventuellt också för whiskyprovning. Norrut finns en balkong med utsikt över den framtida byn och Gävle stad och i den södra delen av skybaren kan besökarna se det första steget i malthanteringen.
– Tanken när vi gestaltat detta har varit att utgå från verksamheten och ge form åt den, säger Anders Elfström, på Thomas Eriksson Arkitekter.

Egen biobränsleanläggning
Man har strävat efter att knyta an till naturen i placeringen av byggnaden, som ligger precis i kanten av skogen.
Grunden och källarvåningen är platsgjuten och på detta monteras prefabricerade betongelement och aluminiumglaspartier. Entrén byggs i trä och även invändigt kommer naturmaterial att användas i de lokaler som inte är livsmedelsklassade.

Ett par hundra meter från destilleriet bygger Gävle energi en biobränsleanläggning som ska försörja byn. När det gäller miljöaspekten har man sett till att ta till vara på hetvattnet på flera ställen i processen. Man tar också hand om biprodukterna som skickas vidare och blir biogas.

Fakta
Byggherre: Mackmyra Svensk Whisky
Arkitekt: Thomas Eriksson Arkitekter
Totalentreprenör: Fastec Sverige
Omfattning: 1500 kvadratmeter
Tidsram: september 2010-september 2012
Byggkostnad: 50 miljoner kronor