Marknadskontroll av motordrivna portar

Mats Berg, handläggare på Arbetsmiljöverket, som tillsammans med Boverket utför granskningen. Bild: Arbetsmiljöverket
Boverket och Arbetsmiljöverket gör en marknadskontroll av motordrivna portar som omfattas av både byggproduktsförordningen och maskindirektivet. Foto: Okan Caliskan, Pixabay
Det blir framför allt stickprov och formella kontroller som görs i granskningen. Foto: EFAFLEX_Schnelllauftore, Pixabay

Text: Mari-Louise Paulson

Under 2019 har Boverket och Arbetsmiljöverket påbörjat en marknadskontroll av motordrivna portar som omfattas av både byggproduktsförordningen och maskindirektivet.

Marknadskontrollen innebär en granskning av att produkter som släpps ut på marknaden uppfyller gällande krav. Det är alltså det som Boverket och Arbetsmiljöverket nu tittar närmare på. Något som man inte har gjort tillsammans tidigare. De produkter som omfattas är garage- eller industriportar, alltså öppningsbara portar, som är motordrivna.
– Portar som öppnas manuellt omfattas inte av Arbetsmiljöverkets maskindirektiv, säger Mats Berg, handläggare på Arbetsmiljöverket, som tillsammans med Boverket utför granskningen.

Olika delar av granskningen
Att detta görs av två instanser beror på att Boverket står för granskning av prestandadeklarationer på portar enligt byggproduktförordningen. Medan Arbetsmiljöverkets del handlar om att de maskiner som är monterade på portarna ska vara säkra vid användning. Mats Berg ger ett exempel med att automatiska maskindrivna portar ska känna av om det står en människa i porten vid stängning och då stanna. Vad innebär detta för tillverkare och användare av motordrivna portar?
– För användaren innebär det att portarna ska vara säkra så att man inte skadar sig vid användning. För tillverkaren är det en kontroll av att den maskindrivna porten har en försäkran om överensstämmelse mot maskindirektivet och att det finns en svensk bruksanvisning. Det blir förmodligen formella kontroller. Vi kommer troligtvis inte att åka ut och provköra några portar, säger Mats Berg.

Stor kunskap i branschen
Projektet startade upp under senhösten 2018 och är nu igång. Där en av punkterna var ett möte med branschorganisationen Portgruppen för att informera.

– För oss är det alltid bra att vara med på branschmöte där kan vi göra nytta genom att berätta för tillverkare och branschen om vilka regler som gäller för hur deras produkter ska fungera. Det är ett bra sätt att förebygga olyckor. Jag tycker att det var roligt att Portgruppen var så pass insatta och att de vet hur man ska hantera detta.

 

Stickprov
Framöver kommer Arbetsmiljöverket att fortsätta med marknadskontrollen och då genom att begära in underlag från ett antal tillverkare som de väljer ut.

– Vi kommer att göra en del stickprov, kanske 10–15 olika varianter. Helst vill man ha olika fabrikat så att man får en bra kontroll som möjligt av marknaden. Det blir spännande att se resultatet för det är ju första gången en sådan kontroll görs tillsammans med Boverket, avslutar Mats Berg.

 

Fakta:

I marknadskontrollen kan det båda verken begära in olika dokumentation för maskindrivna portar så som:

Boverket kan till exempel komma att efterfråga följande dokumentation:
– prestandadeklaration (på svenska)

– CE-märkning
– dokumentation som visar hur tillverkaren bestämt produkttypen
– dokumentation som styrker tillverkarens styrning av tillverkningskontroll

Arbetsmiljöverket kan till exempel komma att efterfråga följande dokumentation:

– CE-märkning
– försäkran om överensstämmelse
– bruksanvisning


– delar av den tekniska tillverkningsdokumentationen

Källa: Boverket och Arbetsmiljöverket