Sweco föreslår ny vision för Örebros småbåtshamn

Bild: Sweco.

Med avstamp i Örebro kommuns strategi ”Arkitektur och byggande i Örebro kommun” föreslår Swecos arkitekter, konstruktörer och energiexperter en ny vision för stadens småbåtshamn. Tanken är att skapa liv och rörelse i hamnområdet samt göra det mer tillgängligt för Örebroborna.

– Småbåtshamnen är ett område som vi ser har stora potentialer och som skulle ge flera positiva effekter för stadens invånare. Vår tanke är att utveckla en sammanhållen bebyggelse med olika funktioner på den plats som idag fungerar som uppställningsplats för båtar. Här kommer det rymmas marknadsplats, café, restaurang samt konferens- och utställningslokaler, samtligt som båtverksamheten ligger kvar, säger Jenny Fredriksson, kontorschef för Swecos arkitekter, Örebro.

Den nya bebyggelsen består av småskaliga volymer med ett gemensamt uttryck i materialval och tak-och fönsterutformning, samtidigt som en variation skapas. Utformningen är inspirerad av skärgård, båthus och marina miljöer och tanken är att ett kajstråk i trä förbinder området och ger plats för gång-och cykeltrafikanter och uteserveringar. Förutom den småskaliga bebyggelsen planerar man för ett utkikstorn där besökaren erbjuds en utsikt över området och Hemfjärden.

Miljö- och klimatperspektivet är centralt i visionen. Utmed byggnaderna placeras vindkraftverk, samtliga byggnader blir nollenergihus och byggda i trä och på taken placeras solpaneler och bikupor. Förslaget lägger dessutom stor vikt vid frågeställningar om byggnadernas flexibilitet i framtiden och möjlighet till återanvändning av byggmaterial.

– Att bygga hus i trä istället för betong medför stora vinster för klimatet. Hus med stommar av trä ger även mycket mindre utsläpp av koldioxid under byggprocessen jämfört med hus av betongstommar, säger Michael Malki, gruppchef för Swecos konstruktörer, Örebro.

– Att bygga nya stadsdelar eller större omdaningar likt vår vision för småbåtshamnen ger goda möjligheter att prägla byggnationen med höga energimål. Genomtänkt energiplanering från en tidig fas i projekt ger möjlighet att optimera energianvändning, möjliggöra för lokal energiproduktion och återvinnig av energin från staden. Exempelvis kan kolonilotterna förse restaurang och marknad med mat och restaurangens kylmaskiner kan förse kringliggande byggnader med värme till varmvattnet, säger Magnus Paulander, energiingenjör och gruppchef på Sweco, Örebro.