Ny handbok visar vägen till ett hållbart brandskydd

Trots att bränder i skolor är relativt vanliga har få skolbyggnader utrustats med sprinkler. Foto: John Jackson.
Trots att bränder i skolor är relativt vanliga har få skolbyggnader utrustats med sprinkler. Foto: John Jackson.
Brandkonsulten Nils Olsson hos Bengt Dahlgren i Göteborg är medförfattare till handboken
Brandkonsulten Nils Olsson hos Bengt Dahlgren i Göteborg är medförfattare till handboken "Hållbart Brandskydd" på 175 sidor. Bild från Bengt Dahlgren.

Text: C-G Hanberg

 

Konsultföretaget Bengt Dahlgren har lanserat en ny handbok, "Hållbart Brandskydd".

– Handboken är den första i sitt slag. Den visar hur man kan göra medvetna val inom brandskyddsområdet för att minska miljöpåverkan, berättar Nils Olsson, brandkonsult hos Bengt Dahlgren i Göteborg.

 

Han är tillsammans med Therése Göras medförfattare till handboken på 175 sidor, som involverat flera av Bengt Dahlgrens specialister. Tillsammans har de lagt ner cirka 1 000 timmar.

Handboken fokuserar på situationer där det är möjligt att göra hållbara val.

– Bland annat beskrivs metoder för hur klimatpåverkan för olika brandtekniska utformningar kan beräknas. Boken visar också hur man kan bygga flexibelt, så att man slipper ändra byggnaden om brandskyddsförutsättningarna ändras. Boken tar även upp hur man bör hantera farliga ämnen för att minska deras miljöpåverkan, säger Nils Olsson.

Målgruppen är projektledare, byggherrar, arkitekter, brandskyddsprojektörer, fastighetsägare, fastighetsförvaltare, myndigheter, miljö- och energikonsulter.

–"Hållbart Brandskydd" ger också ger en god överblick över hållbart byggande i allmänhet, berättar Nils Olsson.

 

Sprinkler kan vara en bra investering

Boken "Hållbart Brandskydd" täcker in de flesta aspekter på detta viktiga ämne.

– Vi har bland annat tittat på vad det skulle innebära att installera sprinklers i skolor, där brandrisken tyvärr är stor, men där det sällan finns sprinklers. Vid branden bildas koldioxid som har en negativ klimatpåverkan. Dessutom måste skolan eller delar av den återuppbyggas. Det innebär att kostnaden för en sprinkleranläggning, som släcker eller begränsar branden, ofta är lägre än de kostnader branden orsakar om vi ser till samtliga skolor i en kommun. Härtill kommer klimatnyttan av att koldioxidutsläppen minskar, säger Nils Olsson.

Sprinklers kan i vissa byggnader möjliggöra en öppen planlösning med få brandcellsgränser.

– Men då måste kostnaden för en sprinklerinstallation vägas mot kostnaden för branddörrar, brandväggar, brandgasspjäll med mera och mot klimatnyttan, framhåller Nils Olsson.

 

Ökar fastighetens värde

Klimatsmarta val av byggmaterial med god brandsäkerhet kan i det korta perspektivet innebära en merkostnad för byggherren.

– Men i gengäld ökar fastighetens värde om den byggs hållbart. Ett hållbart brandskydd ingår tyvärr inte i bedömningen när en fastighet miljöcertifieras enligt GreenBuilding, BREEM och andra certifieringssystem. Att till exempel brandskydda en stålstomme på ett hållbart sätt, borde ge pluspoäng i bedömningen, anser Nils Olsson.

En stomme kan skyddas på olika sätt.

– Det kan till exempel vara med brandskyddsfärger eller en isolerande inklädning. Välj alltid brandskyddsprodukter med goda miljöprestanda. Dessa varierar avsevärt, inte minst när det gäller brandskyddsfärger. Vår handbok, föreningen Byggvarubedömningen och konsultbolaget SundaHus hjälper arkitekter och andra konsulter att göra ett miljömedvetet val av produkter och material. Svenska Miljöinstitutets miljövarudeklarationer (EPD) ger också god vägledning. Det är även klokt att anlita en brandkonsult vid projekteringen.

 

Flexibilitet lönar sig

Att välja ett brandbeständigt fasadmaterial är också viktigt.

– En relativt liten brand i fasaden kan ändå medföra en stor skada på den. Ombyggnaden kostar både pengar och belastar också miljön, säger Nils Olsson.

Brandskyddskraven varierar, beroende på vilken verksamhet som bedrivs i lokalerna.

– Men verksamheten kan förändras över tid. Det gäller därför att välja flexibla utformningar som minimerar behovet av en kostsam och miljöbelastande ombyggnad om verksamheten ändras. Vår handbok tar även upp den aspekten.

Medvetenheten om ett hållbart byggande är idag stort inom byggbranschen.

– Men branschen måste ändå fortsätta att arbeta med hållbarhetsfrågor eftersom kraven kommer att öka i framtiden. ”Hållbart brandskydd” är Bengt Dahlgrens bidrag till detta viktiga arbete, avslutar Nils Olsson.

 

Boken finns på:

https://bengtdahlgren.se/handbocker/