Verkstaden Ebbepark i Linköping: Ett växthus för innovativa företag

Restauranger och caféer är naturliga mötesplatser för såväl företagare, boende som besökare. Illustration: Arrow Arkitekter
Kontorsmiljöerna i Verkstan karaktäriseras av stora gemensamma ytor för att stimulera samverkan mellan företagen. Illustration: Arrow Arkitekter
Svarttallarna som kantar ena sidan av Ebbepark möter upp mot den närliggande Vallaskogen som erbjuder härlig rekreation. Illustration: Arrow Arkitekter
Kvarteret Verkstan är den första delen av Ebbepark som blir färdig, första inflytt är planerad till slutet av 2020. Illustration: Arrow Arkitekter
Eva Ankarberg, marknads- och kommunikationschef hos Sankt Kors, i samspråk med projektchefen Peter Nilsson, samma företag, om den första etappen i Ebbe Park, kvarteret Verkstan. Foto: Caroline Danielsson

Text: Claes-Göran Hanberg

 

”En modig, omtänksam och smart del av staden”. Det är devisen för megaprojektet Ebbepark i Linköping, där den första byggetappen nu pågår.

I ett äldre och centralt beläget industriområde växer morgondagens hållbara stadsdel Ebbepark fram. Den ska bli en dynamisk tillväxtmiljö för affärsidéer, innovationer och företagande men också innehålla bostäder och service.

 

Ebbeparkprojektet, med de kommunägda fastighetsbolagen Sankt Kors och Stångåstaden som byggherrar, är indelat i fyra huvudetapper, varav den sista har en separat detaljplan vilken inte är antagen ännu. Därför kan sluttiden för projektet inte anges. De tre första etapperna planeras att bli klara 2024.

 

Nu pågår byggandet av den första etappen i kvarteret Verkstan i Ebbepark som omfattar 24 000 kvadratmeter, fördelade på tre kontorshus, en träningsanläggning och ett expohus med Åhlin & Ekroth i Linköping som byggentreprenör. Expohuset är en multifunktionell byggnad för utställningar och möten men kan också komma att inrymma restauranger och caféer som ska bli klart år 2020.

– Garaget under jord platsgjutes, medan de övriga sju våningarna byggs med prefabelement och stommar av betong, berättar projektchefen Peter Nilsson.

 

Samverkan skapar laganda

Projektet är en totalentreprenad i samverkan.

– Då får vi in entreprenörens kompetens redan i projektets planeringsfas. Entreprenören svarar också för detaljprojekteringen. Det bidrar till en smidig byggprocess. Ett samverkansavtal skapar även god laganda, där alla fokuserar på projektmålet, och gör bygget mera kostnadseffektivt. Det är också en bra lösning för Ebbepark, där vi ännu inte i detalj vet hur allt ska byggas. Vi kan till exempel inte hyresgästanpassa lokalerna innan vi vet vilka som ska hyra dem, säger Peter Nilsson.

 

Ambitionerna är höga både vad gäller hållbarhet och innehåll i Ebbepark.

– Det hade vi inte klarat utan en god samverkan mellan alla intressenter i projektet, säger Johan Kristiansson, Sankt Kors vd.

 

Hållbarhet ledstjärnan

Hållbarhet ur ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt perspektiv är den gröna tråden för Ebbepark. Energiförsörjningen är en viktig parameter i hållbarhetens ekvation.

– Vi kommer använda ett passivt geolager för att minska energibehovet i kvarteret Verkstan, säger Peter Nilsson.

Energin hämtas då ur berggrunden och har en temperatur på mellan sju och tio grader. Den används för att förvärma luften till bostäderna vintertid och för att kyla kontorslokalerna sommartid. Returen på kylan, som är varmare, nyttjas för markvärme som komplement till fjärrvärme.

 

Byggnaderna i etapp ett byggs enligt kraven för BREEM Excellence. Bland annat poängsätts energianvändning, inomhusklimat, vattenhushållning och avfallshantering. Det finns också ett övergripande hållbarhetsprogram för hela Ebbepark som i vissa avseenden överträffar kraven för BREEM.

I Ebbepark integreras kommersiella lokaler och bostäder.

– Visionen om samspelet mellan boende och företag möjliggörs tack vare samarbetet mellan Sankt Kors och Stångåstaden, säger Eva Ankarberg, marknads- och kommunikationschef hos Sankt Kors. Hon fortsätter:

– Då kan vi skapa synergier mellan de olika byggnaderna och dela på resurser som till exempel parkeringsplatser, fordon och lokaler som används på olika tider på dygnet. Det gagnar både dem som jobbar och bor i området och miljön. I Ebbepark ska det också finnas en digital lösning som underlättar delning av resurser.

 

Sankt Kors uppdrag är att skapa förutsättningar för nya företag och företag i förändring.

– Vi utvecklar miljöer som stimulerar till samverkan och kunskapsutveckling. Vi tittar gärna runt hörn för att upptäcka morgondagens krav och skapa förutsättningar för att möta dem redan idag. Det är Ebbepark ett utmärkt exempel på, avslutar Eva Ankarberg.

 

 

 

Fakta om Ebbepark
Ebbepark utvecklas av Sankt Kors och Stångåstaden tillsammans med Science Park Mjärdevi, Tekniska verken, Lejonfastigheter, Linköpings kommun och Linköpings universitet.

Byggherre: Sankt Kors och Stångåstaden, Linköping.

Byggstart: 2017.
Tidplan: Byggs i fyra etapper varav den sista har en separat detaljplan vilken inte är antagen ännu. Sluttiden för projektet kan därför inte anges. De tre första etapperna planeras bli klara 2024.
Verksamhetslokaler: 
Nybyggnad 75 000 kvadratmeter.
Bostäder: 700 lägenheter, såväl bostadsrätter som hyresrätter.
Hållbarhet: Utvecklingen av parken följer ett ambitiöst hållbarhetsprogram. Första etappen byggs enligt BREEAM excellence.
Investering: Cirka 5 miljarder.

Arkitekter: Arrow, Köpenhamn, Winell & Jern, Linköping, White, Linköping.

Projektledning: Projektledningsgruppen är sammansatt av flera företag, bland annat av Team Projektpartner och Planproj Norrköping.

Konstruktörer: Byggkonsult Conlink och COWI, Linköping.

Elkonsulter: Ramböll och SWECO, Linköping.